Zlatni lav za "Oblik vode" Giljerma del Tora

Meksički reditelj Giljermo del Toro osvojio je sinoć Zlatnog lava na 74. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji za ostvarenje „The Shape of Water“ (Oblik vode) posvećeno ljubavi.
Objavljeno: 10. 09. 2017 - 08:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Ako ostanete vjerni onome u što zaista vjerujete - u mom slučaju su to čudovišta - onda možete da uradite šta god želite - rekao je Del Toro na ceremoniji dodjele nagrade.

Film predstavlja priču o ljubavi nijeme djevojke i neobičnog stvorenja.

Nagradu žirija, Gran pri pripala je izraelskom reditelju Samuelu Maozu za film „Fokstrot“, dok su Palestinac Kamel el Baša i Britanka Šarlota Rempling dobili nagrade kao najbolji glumci.

Na spisku 21 filma u konkurenciji za Zlatnog lava bila su, između ostalih, ostvarenja reditelja Džordža Klunija i triler Darena Aronofskog, koji su važili za favorite.

Zlatni lav za životno djelo ovogodišnje Mostre dodijeljen je 1. septembra američkim glumcima Džejn Fondi i Robertu Redfordu, a njima u čast prikazan je film „Our Souls at Night“ reditelja Riteša Batre u kojima oni glume.

Predsjednica žirija ove godine bila je američka glumica Anet Bening, a članove su bili reditelji Mišel Franko, Edgar Rajt i Tajvanac Jonfan, te glumice Rebeka Hol, Ana Muglalis i Žasmin Trinka.

Mostra je počela 30. avgusta prikazivanjem filma „Downsizing“ (Smanjivanje) američkog reditelja Aleksandera Pejna, a zatvorilo je ostvarenje „Outrage Coda“ japanskog reditelja Takešija Kitana.

- Zlatni lav za najbolji film: „The Shape of Water“, meksičkog reditelja Giljerma del Tora

- Srebni lav - Gran pri žirija: „Foxtrot“, izraelskog reditelja Samuela Maoza

- Srebrni lav za najbolju režiju: „Jusqu'a la garde“, francuskog reditelja Gzavijera Legrana

- Nagrada za najbolji scenario: „Three Billboards outside Ebbing, Missouri“, britanskog reditelja Martina Makdonaga.

- Specijalna nagrada žirija: „Sweet Country“, australijskog reditelja Vorvika Torntona.

- Nagrada za najbolju mušku ulogu (Kup Volpi): Kamel el Baša za film „The Insult“ libanskog reditelja Zijada Duerija.

- Nagrada za najbolju žensku ulogu (Kup Volpi): Šarlota Rempling za filma "Hana" italijanskog reditelja Andree Paljaora.

- Nagrada „Marćelo Mastrojani“ za glumačku nadu: američki glumac Čarli Plamer za film „Lean on Pete“, britanskog reditelja Endrua Heja.

- Nagrada za najbolji film u sekciji „Horizonti“: „Nicco, 1988“, italijanske rediteljke Suzane Nikjareli.

Izvor i foto: N1 Info/Tanjug/AP, Domenico Stinellis

Komentari: 0

Novi komentar