ŠUKOVIĆ: Da li su pukotine samo za opoziciju

Dugo vrelo ljeto nije donijelo nikakvu revoluciju na crnogorskoj političkoj pozornici, ali stvari nijesu baš tamo đe smo ih ostavili krajem juna. Ako dijagnoza mora da stane u jednu rečenicu, neka bude ova: na „luciferskim“ temperaturama ne šire se samo tijela, nego i pukotine između političkih partija i saveza.
Objavljeno: 11. 09. 2017 - 11:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Darko ŠUKOVIĆ

Da Demokrate i DF, umjesto raketa, ne ispaljuju saopštenja, bezbjednije bi bilo na 38. paraleli, nego u Crnoj Gori. Ako se u analizu obračuna dva najjača opoziciona subjekta uključi „elemenat inostranosti“ ( navodno, iza jednih stoji treći ešalon američkih diplomata, a iza drugih – prvi ruskih), eto nam savršenog konteksta za razumijevanje obrisa nove političke arhitekture u Montenegru.

Pošto nije ispunio misiju na oktobarskim izborima, Demokratski front, sav onako ruski, srpski i kao fol evropski (tek koliko je EU=Njemačka), postao je balast za tzv. građansku opoziciju. Za Demokrate, koji rastu golim okom vidljivo, usisavajući sve što nije partijski čvrsto zavezano, DF je rudnik glasova koji, do proljeća, treba eksploatisati onim ogromnim kamionima, što ih gledamo na „pokrivalicama“ za informacije o iskopu uglja u Pljevljima.

Bečićevoj stranci „kaplje“ i od sukoba i rascjepa u malim opozicionim partijama, ali je to crkavica za njihove ambicije u 2018. DF, međutim, nije samo šansa, nego i opasnost za Demokrate, zbog najave povratka u Skupštinu. „Crvenim kravatama“ je bojkot savršena politička kulisa: biraju teme i metu, zaglušuju kad imaju zicer, ćute kad je škakljivo. Kneževićeva saopštenja nanose im štetu, ali je to sitnica u odnosu na potencijelne gubitke od frontalnih napada u direktnim prenosima zasjedanja.

Može na dnevnom redu parlamenta biti zaprašivanje komaraca na Marezi, iz usta 18 poslanika DF frekventnije će iskakati „naš Aleksa“ negoMilivoje Katnić.

No, najvažniji je razlog za dubok otklon od Mandića&comp želja tzv. građanske opozicije da preusmjeri koalicioni kapacitet i sačuva kakve-takve veze sa zapadnim partnerima. SAD i EU (minus Njemačka) stavili su „na ler“ kompletnu opoziciju zbog bojkota (DF i zbog neizlječive inficiranosti virusom iz Kremlja), pa Demokratama i manjim strankama ne ostaje drugo nego da raskidom sa Demokratskim frontom pošalju signal kooperativnosti prema Zapadu. Otprilike – ne možemo pojesti žabu povratkom u Skupštinu, ali je Zapad i dalje naša strana svijeta. Realpolitika traži žrtve, a prva je, zna se, iskrenost...

Naravno, pitate se: za koga tzv. građanska opozicija podešava koalicioni kapacitet, odbacivanjem dojuče prihvatljivog, štaviše lidera, DF? Zacijelo ne za vanparlamentarne stranke. Nego, logično, nišani nekoga iz vlasti!

Ali, koga?

Poziv manjinskim strankama bio bi kompromitujuće ponavljanje neuspjelog postizbornog obrasca i to sigurno nije plan. Štošta je indikatora nečega mnogo većeg – poput ispitivanja mogućnosti gradnje na temeljima ideje o građanskom pomirenju, oko koje bi, utisak je, trebalo da se okupe svi, osim dva remetilačka faktora – DF i nezdravi dio DPS!?

Za tako dramatičnu promjenu političke arhitekture potrebno je najmanje troje. Nema sumnje da je barem dijelu tzv. građanske opozicije takav model prihvatljiv, a za pojedine adrese u inostranstvu dobitan.

Ima li, konačno, u vlasti onih koji su zagrizli tu udicu? Za kategoričan odgovor, barem u ovom trenutku, nema čvrste podloge.

No, do proljeća naredne godine biće jasno jesu li u pravu oni koji na osnovu Vujanovićevog uplitanja u posao Tužilaštva, Vladinog paktiranja sa medijskim koncernom jednog od autora Deklaracije o pomirenju… zaključuju da se na toploti pukotine ne šire samo u opoziciji – nego i u vlasti? (Antena M)

Komentari: 7

Intuicija

11. 09. 2017 - 12:19

Mislim da se preuvelicava autonomnost DF-a u donosenju odluka tako da se njihovo ponasanje usmjerava sa potpuno druge strane od one koja nam je prezentirana purem medija a vidim da je gospodin Sukovic isto tako eksplatise.Sustina je da uclanjivanjem u NATO kompletna instalacija Crnogorske politicke scene dovodi u pitanje.Od toliko clanica NATO drzava jedino u CG nije nikada promijenjena vlast i one pohvale sto su dolazile da je CG lider balkanskih integracija treba shvatiti potrebama zapada da CG udje u NATO.CG je bila potrebna zapadu.Ali ako je GG potrebna ne znaci da je i vjecni DPS potreban vise.
Cijela slika

11. 09. 2017 - 13:25

Ova diskusija se svodi na "More Marko ne ori drumove..." Koja drzava u NATO ima gotovo kompletnu opoziciju koja nikad nije zeljela ovu drzavu? Kakva vlast drzave moze biti od takvih? To je kontradikcija interesa. Koja drzava u NATO ima ekstremne nacionaliste koji mrze Zapad u ovoj razmjeri? Koja drzava ima 22% ekstremnih desnicara, koji jurisaju na drzavu i rade za Rusiju? Koja drzava ima dominantnu crkvu koja je militantno suprotstavljena drzavi i najbrojnijem narodu ?
Logika

11. 09. 2017 - 13:27

CG jeste lider i u EU integracijama. Jesi li se zapitao zasto neko drugi os ostalih kandidata za EU nije vodeci. Oni ne trebaju Zapadu. Preispitaj tvoju logiku, lokalni vilozofu.
SDP logika?

11. 09. 2017 - 13:28

Bice da je ovo neki SDP mudrac, koji se koprca u blatu koalicije sa ruso-cetnicima i pokusava da nas ubjedi kako istinska demokratija dolazi od onih koji slijede Rusiju, a istinski patriotizam prema ovoj zemlji od onih koji nece drzavu.
Lolo

11. 09. 2017 - 20:00

Što ima Ranja?? :)
SAVEZI

11. 09. 2017 - 12:46

Lako je napraviti koaliciju, teško je složiti sujete.
E moj Šukoviću...

11. 09. 2017 - 18:21

...ka da si iz nebesa pa na ovu napaćenu Crnogorsku zemlju-u potonjije dvadest devet (29) godina...pa ne vidiš-izgleda, niti ošećaš..ko su gubitnici u našoj DOMOVINI u okviru brez države-na čekanju-da dočeka-a to su oni koji glasuju-ne biraju-jer iz PRAZNOGA PJATA NEMAJU ŠTO IZABRATI-OVE KOLONE GLADNIJE RADNIKA I MAJKI SA TROJE I VIŠE ĐECE-KOJE SU RODILE ĐECU-DA SLUGUJU PO JEVROPI-JER KUĆI NEMAJU NI OD ČEGA I O ČEMU DA ŽIVE I MISLE...-DA SE NADAJU..BOLJITKU-BRZE DA SE ZVEKNE...?!!! NE ZABORAVI ŠUKOVIĆU NA KOJU SI-ALI KRENULO JE NA "BOLJE-PO VLAST I NJIHOV UGROŽENI BUDŽET"...RASTE NAM EKONOMIJA+ RASTE NAM BROJ "UPOSLENIH NA INFOMBIROE RADA"+ RASTU NAM REPROGRAMIRANI DUGOVI NEPLATIŠA POREZA + PROSJEČNE PLATE-KOJE SU U PADU OD JULA OVE GODINE-ZA POČETAK SAMO 1%..A KAKO ĆE I ĐE ZAVRŠITI OVU GODINU-SAZNAĆETE OD NAŠIJE PENZIONERA-I NJIHOVOG"POVEĆANJA PENZIJA"-OD 1.JNAURA.2018 GODINE...?
Novi komentar