FIAT: "Odmračivanje" i poezija Šimborske

Četvrti da FIAT-a započinje predstavama slovenačkog plesnog teatra u produkciji „En-Knap“-a, i prema izboru selektora Nika Goršiča.
Objavljeno: 11. 09. 2017 - 14:26 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ljubitelji plesnog teatra imaju rijetku priliku da pogledaju odabrane komade, a za večeras je prvi „Biser“ koji će na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta biti igran od 20 sati, prema konceptu koreografkinje Adrijen Hod.

- Ples je nastao kroz kreativni proces baziran na nizu improvizacija u kojima koreograf i izvođači proučavaju teme povlačenja i prelaženja granica, istražujući sopstvene krizne trenutke, igrajući sa privlačnošću, boreći se za prihvatanje, koristeći se imitacijom – navodi se u najavi.

Dramaturgiju potpisuje Armin Sabo-Sekelji, muziku Žoltan Mizej, a kostimografiju Katarina Škaper.

Sat vremena kasnije u istoj sali biće izvedna predstava „Set & Reset/Reset“, bazirana na remek-djelu Triše Braun koji se bavi istraživanjem elementarnog pokreta i smatra se jednim od vrhunskih dostignuća američke umjetnosti XX vijeka.

- U djelu „Set and Reset/Reset“, rediteljka nastavka Ketlin Fišer, jedna od vodećih članica Triša Braun trupe, pravi paralelu sa originalom i ohrabruje plesače da se služe metodama koje je Braun koristila u svom stvaranju. Rediteljka Fišer djelo je bazirala na originalnom djelu „Set and Reset“ iz 1983. godine – precizira se u najavi.

Nakon Slovenačkog fokusa, program FIAT-a se nastavlja poetskim teatrom „Malo o duši“ na Velikoj sceni KIC-a „Budo Tomović“ od 22 sata. Predstavu po djelima Vislave Šimborske adaptirala je i režirala Varja Đukić, a u autorskom timu su još kompozitorka Nina Perović, violinistkinja Ana Rašović i dizajner svjetla Radomir Stamenković. Poezija Šimborske je „artikulacija egzistencijalnih tema koje su podsticaj na kreativniji doživljaj svijeta, sopstvene pozicije i uloge u njemu“.

Filmski program „Odmračivanje“ ove godine čine projekcije četiri kratka filma prema izboru Vladimira Vučinića u Kuslevovoj kući od 23 sata. Njegov odabir čine ostvarenja koja govore o usamljenosti, osjećanju izgubljenosti, odumiranju srednje klase: „Odričem se sveta“ Krsta Škanate, „Moć“ Vlatka Gilića, „Zajedno“ Miše Radivojevića i „Maske“ Andra Martinovića.

Veče će zatvoriti izbor muzike FM Mirde u Kuslevovoj kući.

Podsjećamo, publika može svakog dana da pogleda video rad „Just kidding“ umjetnice Jelene Tomašević, izložbu „Organika“ Aleksandra Vukotića, poetsko-muzičku instalaciju „U daljinu“ Daliborke K. Dulić u pećini iznad Ribnice, lampe Anđelka Vasiljevića, lutke Jelena Simić, torbe, cegeri i drugi detalji Centra za ženska prava, te second hand izbor „Sonja’s hand“.

K.J.

Komentari: 0

Novi komentar