Haradinaj raspuštio komisiju za demarkaciju sa Crnom Gorom

Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom je pogrešan, ocijenio je novi kosovski premijer Ramuš Haradinaj i dodao da će on biti korigovan.
Objavljeno: 11. 09. 2017 - 20:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

Haradinaj je inače, kako prenosi prištinski portal "Gazeta ekspres", raspustio komisiju za demarkaciju granice sa Crnom Gorom i postavio Špejtima Bulićija za šefa budućeg tima koji će biti zadužen za to pitanje.

Bulići je imenovan umjesto dosadašnjeg šefa Murata Mehe.

"Kosovski premijer Ramuš Haradinaj predložio je vladi da raspusti komisiju za demarkaciju granice sa Crnom Gorom i ovlastio bivšeg poslanika Demokratskog saveza Kosova i kosovskog eksperta Špejtima Bulićija da oformi tim koji će biti zadužen za uspostavljanje nove komisije za demarkaciju", saopštio je Haradinajev kabinet.

Haradinaj je, u razgovoru za Glas Amerike, kazao da će naći druge stručnjake (a ne one koji su u prošlosti radili) i da će oni naći istinu.

"Sporazum po meni ima greške, vjerujem da ćemo te greške identifikovati, sigurno ćemo uraditi novu ekspertizu, dakle dovešćemo druge stručnjake a ne one koji su u prošlosti radili kao što su Murat Meha i ostali, i oni će naći istinu, jer sporazum je pogrešan", rekao je Haradinaj.

Haradinaj izjavio je da dijalog sa Beogradom nema alternativu, ali da prije toga treba održati unutrašnji dijalog na Kosovu.

On je dodao da treba iskoristiti svaku priliku za uspostavljanje povjerenja sa kosovskim Srbima, ne samo na jugu, već i na sjeveru.

"Razumije se da dijalog sa Srbijom nema alternativu iako imamo tragičnu istoriju, ne možemo poništiti činjenicu da smo susjedi i da to i ostajemo. Zbog toga, dijalog moramo vratiti ljudima, dijalog između naroda a ne samo između političke elite", rekao je Haradinaj za Glas Amerike. 

Upitan kakav zapravo uticaj može imati Srpska lista, zahvaljujući čijoj podršci je izglasan njegov kabinet, što kritikuje kosovska opozicija jer smatra da je vlada sada pod uticajem Beograda, Haradinaj kaže da je "vlada položila zakletvu da će raditi u skladu sa Ustavom i zakonima". 

"To je moj odgovor na taj stav, a u isto vrijeme mi moramo iskoristiti svaku priliku da izgradimo povjerenje i sa kosovskim Srbima, na sreću imamo dobru komunikaciju sa drugim zajednicama, ali treba i sa Srbima, ne samo na jugu, već i na sjeveru", rekao je Haradinaj. 

"Albanci najstariji narod na Balkanu"

Haradinaj je naveo i da su Albanci najstariji narod na Balkanu. Takođe, istakao je i da su Albanci "autohton narod koji uvijek poštuje drugi identitet, naciju, vjeru". 

"Imamo potrebu za međusobnim povjerenjem i radićemo na tom povjerenju", naveo je kosovski premijer. 

A na konstataciju da analitičari i opozicija kažu da njegova vlada neće trajati duže od šest mjeseci, Haradinaj kaže da nije bitno koliko će ova vlada biti na vlasti, već je bitno da bude uz građane. 

"Vjerujem da ćemo imati pun mandat i da ćemo raditi tokom čitavog mandata kako bi se na Kosovu dogodilo ono što se od nas i mene očekuje, u ovom trenutku su očekivanja velika i svjestan sam toga, međutim ozbiljno ću pristupiti poslu", rekao je Haradinaj. 

RTCG

Komentari: 9

Ma bravo!

11. 09. 2017 - 21:15

Srbi su najstariji na Balkanu, tako veli Risto. Hari ne śekiraj se ti oko granice. Doći će neko mjesto tebe i sve potpisati
CG

11. 09. 2017 - 21:17

UKOLIKO BUDE PROTIV CG ,UPUTICU MU JEDNU KLIJETVU,,DABOGDA MU SRBI BILI PRVE KOMSIJE,,.
Markk

11. 09. 2017 - 22:45

Izgledaju bas staro!
ACO

12. 09. 2017 - 01:07

,,Ko nece brata za brata trazi tudjina za gospodara,, narodna poslovica
Neutralan

12. 09. 2017 - 02:53

Da neće da se vrate granice prije drugog svjetskog rata kada je Metohija bila u sasavu Crne Gore. Zahvaljijući bratskoj Srbiji i to smo izgubili jer se Srbija nadala da će to postati njena teritorija... Haradinaj bolje ti je povlači granice što prije dok se velike sile nisu predomislile.
Pristrasan

12. 09. 2017 - 09:30

I ukinuli ime Metohija i nazvali samo Kosovo, da mi nebi imali kakve aspiracije.
Đuro Pera Mila Šutova

12. 09. 2017 - 08:17

Sve komšije su nam petljavine.
KRIVI SRBI..

12. 09. 2017 - 09:05

..A DA NO-NIKO KA ONI-SAMO IM FALI DA BIDNU CRNOGORCI-PA DA I ONI PRZNADU SLOBODNU TERITORIJU JEVROPSKE UNIJE OD BIHORA DO KRALJEVA-NIŠA-A U DRUGOJ FAZI DO PRESTONOG GRADA RISNA-RIZON TEUTINIH DVORA- NA RISANSKE CARINE...PUTUJ IGUMANE-TEŠKO ĆE DA TI BIDNE-KAD SE TEUTIĆI ...VRNU NA SVOJE PRIMORJE-DO RAGUZE-SA POGLEDOM NA LOVĆEN OLTAR SVETI...? UZ POKLIKE "OPROSTI NAM DUBROVNIČE.."? A ĐE SI RADOVANE BEĆIROVIĆU-TREBJEŠANINU...DA ZAPOJEŠ JEDNU?
šETIH SE GLASOVANJA ZA PRIJEM

12. 09. 2017 - 11:17

..KOSOVA U UNESKO? PA ME STRA..DA NAM GA SRBI SA KOSOVA NE VRNU-KA MAGARAC MATERI..? I GLASAJU U VLADU KOSOVA-ZA NOVE GRANICE KOSOVA I BIHORA-IZVAN LIŠI CRNE GORE...? ZAJAM ZA VRĆANJE..?
Novi komentar