Preminuo novinar i književnik Petar Lazić

Poznati srpski književnik, novinar, publicista i univerzitetski profesor, Petar Lazić, preminuo je u 57. godini, javljaju agencije.
Objavljeno: 11. 09. 2017 - 21:52 Promjenite veličinu teksta: A A A
Preminuo novinar i knjizevnik Petar Lazic

Lazić je rođen 25. septembra 1960. u Kosjeriću, a živio je i radio u Beogradu. Važio je za jednog od najuglednijih satiričara, čija su djela prevođena na tridesetak jezika, a zastupljen je u više od sto svjetskih antologija, enciklopedija, leksikona i zbornika.

Novinarsku karijeru Lazić je započeo u studentskom radio programu "Indeks 202". Od 1984. do ukidanja 1996. bio je autor tekstova, reditelj i "doživotni" urednik "Indeksovog radio pozorišta".

Novinske i publicističke tekstove, prozu, poeziju i aforizme, kao i stručne i naučne radove Lazić je objavljivao u stotinjak listova i časopisa u Srbiji i svijetu.

Od sredine devedesetih do danas, bio je direktor i glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Glas javnosti, pomoćnik odgovornog urednika dnevnog lista Blic i pomoćnik glavnog i odgovornog urednika programa Beograd 202.

Stalne kolumne pisao je za Književnu riječ, Nin, Liberal, Crtu, Marku, Glas javnosti, Blic i Ilustrovanu politiku. Feljtone je objavljivao u Glasu javnosti i Ninu.

Na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu držao je nastavu iz predmeta Vještina ubjeđivanja u medijima, Kritička literatura i retorika, Retorika i javni nastup, Komunikacija i tehnika ubjeđivanja (osnove) i Komunikacija i tehnika ubjeđivanja (polemike i debate).

Bio je šef poslaničke grupe (DEPOS-ND) u Skupštini Srbije, kao i potpredsjednik skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje. U junu 1994. podnio je ostavke na sve funkcije.

Jedini je šef poslaničke grupe u istoriji srpskog parlamenta koji je podnio ostavku na tu funkciju i napustio Skupštinu.

N1

Komentari: 0

Novi komentar