Vlasi: Haradinaj će tražiti od Crne Gore nove razgovore o razgraničenju

Kosovski politički analitičar Azem Vlasi ocijenio je da će novoizabrani premijer njegove zemlje Ramuš Haradinaj vjerovatno tražiti od Crne Gore da ponovo razgovara o razgraničenju sa Kosovom.
Objavljeno: 13. 09. 2017 - 08:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Haradinaj je, podsjetimo, odmah po stupanju na premijersku funkciju raspustio komisiju za demarkaciju granice sa Crnom Gorom i postavio Špejtima Bulićija na mjesto šefa novog tima koji će se baviti razgraničenjem.

Vlasi smatra da je očigledno da Haradinaj kao novi premijer „hoće da stvori sebi odstupnicu da se sa kosovke strane još jednom izvrši revizija linije razgraničenja sa Crnom Gorom“.

- Pretpostavljam da će on sa nalazom nove komisije, za koji očekuje da će potvrditi njegove ranije tvrdnje da je Kosovo prethodnim razgraničenjem izgubilo dio teritorije, tražiti od crnogorske strane da još jednom eventualno razgovaraju o tom pitanju, a da će se nakon toga i definitivno staviti tačka na pitanje demarkacione linije dvije države – rekao je Vlasi za naš portal i dodao da Haradinajev potez neće uticati na dobrosusjedske odnose Crne Gore i Kosova.

- Ovo je unutrašnjepolitički problem Kosova. Stav Zapada je da treba ratifikovati sporazum o razgraničenju s Crnom Gorom i skinuti ga sa dnevnog reda, jer je jedan od uslova za viznu liberalizaciju Kosova – navodi Vlasi.

Kosovski mediji pišu da je raspuštanje komisije bilo očekivano, s obzirom na ozbiljne sukobe koje je novi kosovski premijer imao tokom procesa demarkacije sa bivšim predsjednikom komisije Muratom MehomHaradinaj je tokom jedne od sjednica komisije u znak protesta bacao mape po kancelariji i optuživao Mehu da radi protiv interesa Kosova.

Revizija sporazuma o demarkaciji bila je, inače, jedno od glavnih Haradinajevih predizbornih obećanja.

- Sporazum, po meni, ima greške i vjerujem da ćemo ih identifikovati. Sigurno ćemo uraditi novu ekspertizu, dovešćemo druge stručnjake, a ne one koji su u prošlosti radili kao što su Murat Meha i ostali – rekao je premijer Kosova nakon raspuštanja komisije.

Foto: Anadolija

 

Komentari: 9

Žika Guslar

13. 09. 2017 - 00:49

Hoće, naravno. A Crna Gora će malčice sačekati sa odgovorom na zahtjev uvaženog susjeda, neće žuriti da sebi izbija iz ruke adut već utvrđenog rješenja... A lijepo li nam je okruženje, od divnog oca i još bolje majke.
Cetinjanin

13. 09. 2017 - 08:20

Nije problem, sve ce se dogovoriti s istinskim "prijateljem" Crne Gore.
Daleko

13. 09. 2017 - 08:28

si ti od "Cetinjanina". Više si mi kao pud $evera!
Lijevom stranom

13. 09. 2017 - 08:52

Za ,,DALEKO ,, pravi naziv ,Pa od cega zivi cijela CG nego od SJEVERA, CRPI SE SVAKOG DANA NA MILIJONE EURA SA SJEVERA U TU PROVINCJJU PODGORICU ,GDE SE TI FOLIRANTI KOJI BEZ CENTA SPARTAJJ PO TERASA LOKALA I PROSIPAJU FOLIRANTSKE PRICE , OD CEGA BI ZIVJELI PODGORICANI ,OD PRODAJE SMOKVI ,MASLINA, KRAPA, I NARAVNO ŠJPKA,,
Ja te pitam

13. 09. 2017 - 11:48

Kad je sjever tako bogat kako ti kazes sto ga ljudi napustaju?
Mojaš

13. 09. 2017 - 09:01

Ne mora, samo neka krene na našu teritoriju kao Kurti . Sačekaće ga naša vojska, pa da vidimo oće li se pojavit .
Miqo

13. 09. 2017 - 09:54

"Um caruje a snaga klade valja" gospon novi premijer Kosova, najmanje lichi na umnog čovjeka. ..Po Badinteru,granice republika su granice država. ..Sobzirom da imaju "preporuke" međunarodne zajednice,da usvoje nalaz međudržavne Ko isije ili nema napretka Kosova .. Pomenuti gospon se ponaša kao noj,glavu u pijesak,neću da vidim ono što cijeli svijet vidi...
Guest_16849

13. 09. 2017 - 10:22

HARADINAJ KO NASA OPOZICIJA . STO SVI VIDE ZA NJIH NE VAZE
Тото

13. 09. 2017 - 12:34

Идемо, Рамуш, државу си им створио!
Novi komentar