Ekološki znak EU i za ulcinjski Hotel "Palata Venezia"

Hotel „Palata Venezia“ u Starom gradu u Ulcinju je deseti smještajni objekat na crnogorskoj obali, koji je dobio međunarodni sertifikat Ekološki znak Evropske unije.
Objavljeno: 12. 09. 2017 - 18:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

Hoteli koji nose eko oznaku s logotipom „zeleni cvijet“ priznati su kao objekti koji vode najveću brigu o životnoj sredini na svom području.

- Oznaka je potvrda da hotel u praksi sprovodi ekološki koncept rada, štedi energiju i vodu, brine se o očuvanju prirodnog okruženja, radi na promociji održivog saobraćaja i na redukciji stvaranja otpada - navodi se u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma, Globalnog fonda za zaštitu životne sredine - GEF i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Sertifikat potvrđuje da se u objektu racionalno koriste energenti, sredstva za rad i da se njihova provjera vrši po tačno utvrđenim procedurama.

- Sama izgrađenost objekta mora imati sve potrebne kontrolne tačke i razvijen model za uštedu energije. Isto tako, sertifikat se odnosi na sortiranje, razvrstavanje i selektivno prikupljanje otpada u hotelu. U eko hotelima jela se uglavnom pripremaju po tradicionalnim receptima, od domaće proizvedenih proizvoda, s lokalnog područja. Širenje ekološke svijesti među osobljem i gostima hotela cilj je kojem teže svi eko hoteli. Prednosti posjedovanja eko-znaka za hotele su višestruke. Eko-znak pokazuje i dokazuje visok kvalitet i brigu o životnoj sredini, smanjenje potrošnje resursa kao što su voda, energija i smanjenje količine otpada dovodi i do smanjenja troškova - dodaje se u saopštenju.

Prednosti se ogledaju i u opredjeljenju za očuvanje životne sredine što znači zdrav smještaj, zdravu ishranu i zdravo okruženje za goste i zaposlene, te time direktno utiče na njihovo zadovoljstvo i doprinosi ispunjenju njihovih očekivanja, a eko-znak doprinosi boljem kvalitetu usluge i jača poziciju na tržištu te razlikuje hotele koji ga posjeduju od ostalih hotela.

- Glavni preduslov uspjeha i sve veće popularnosti eko-znaka i ekološkog smještaja su upravo gosti. U društvu je sve prisutnija svijest o potrebi očuvanja životne sredine i borbe protiv klimatskih promjena, a s tim je povezana sve izraženija želja pojedinaca za aktivnom ulogom u očuvanju prirode. Projekat Razvoj niskokarbonskog turizma, koji realizuju Ministarstvo održivog razvoja i turizma i UNDP, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizicijom, podržava uvođenje međunarodnih sertifikata Ekološki znak EU i Travelife za hotele i apartmane - ističe se u saopštenju.

Mina-business

Foto: visit-ulcinj.com

Komentari: 0

Novi komentar