FIAT: Tragične sudbine Mediterana i Balkana

Treća trupa francuskog uličnog teatra u okviru programa francuskog fokusa ovogodišnjeg FIAT-a, „Frichti Concept“ otvoriće sjutrašnji program festivala ispred Dvorca Petrovića na Kruševcu od 19 časova.
Objavljeno: 12. 09. 2017 - 21:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Oni će izvesti plesnu predstavu „Bračne svađe“ čiji koncept i koreografiju potpisuje Brendan Le Deliju, koji je i izvođač uz Elodi Tuke.

- Brišući granice između privatnog i javnog, ovaj par sukobljava se oko nečega što zapravo i nema nikakvo značenje. Kao satirična i burleskna vizija porodične svađe, ovaj duet mješavina je plesa i predmetnog teatra na javnim prostorima sa odmjerenom dozom humora - navodi se u najavi ovog komada.

Program se nastavlja na platou ispred Knjižare „Karver“ gdje će od 21 čas biti igrana monodrama „Plaža Lampeduze“ u produkciji Kazališta Hotel Bulić, nastala prema tekstu italijanske autorke Line Proze i u režiji Senke Bulić.

- Predstava govori od potapanju broda pretrpanog izbjeglicama na putu od bezimene afričke zemlje prema obalama nekog evropskog odmarališta privlačnog imena. Kao i većina putnika, utapa se Afrikanka Šauba. U dugom poetskom monologu ona govori o tom prelasku mora, o pripremama, nadama, putovanju, brodolomu i svojoj smrti - siže je komada u kome igra Nina Violić.

U okviru književnog segmenta, u Kuslevovoj kući od 23 gostovaće Ahmed Burić. U razgovoru sa Andrejem Nikolaidisom publika će više čuti o njegovom stvaralaštvu, dvije žanrovski sasvim različite knjige: zbirci poezije „Hipertenzija“ i romanu „Tebi šega što se zovem Donald?“. Odabrane pasuse čitaće u pratnji Branka Sauke, bivšeg člana grupa Gino banana i Crvena jabuka.

FIAT sjutra putuje u dva crnogorska grada. U Kotoru će nastupiti francuska trupa „Fluo“ sa predstavom „Fossil“ na Pjaci od kina od 19 časova, dok će na Cetinje nastupiti kolektiv „Orbita“ sa „Slow Show FM“ na Trgu kralja Nikole.

Podsjećamo, u Kuslevovoj kući je video rad „Just kidding“ Jelene Tomašević, izložba „Organika“ Aleksandra Vukotića, lampe Anđelka Vasiljevića, lutke Jelene Simić, torbama, cegerima i drugim detaljima Centra za ženska prava i second hand izbor „Sonja’s hand“. Daliborka K. Dulić u ponoć izvodi poetsko-muzičku instalaciju „U daljinu“ u pećini ispod Kuslevove kuće.

Komentari: 0

Novi komentar