Kome je potrebna bura u čaši vode

Revitalizacija Sahat-kule, jednog od simbola Podgorice, i Trga Bećir-bega Osmanagića, uzburkala je duhove u trenutku kad restauratorski radovi ulaze u samu završnicu.
Objavljeno: 13. 09. 2017 - 08:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Bujicu više ili (uglavnom) manje razložnih komentara izazvalo je uklanjanje nekoliko metalnih elemenata sa kule, među kojima je bio i simbol u obliku krsta sa njenog vrha.

Restauracija

U toj halabuci, motivi za privremeno uklanjanje pomenutih elemenata gotovo da su ostali u drugom planu. A oni su vrlo jednostavni i nimalo tajanstveni – planirana je restauracija svih metalnih elemenata sa kule. Iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara saopšteno da je element, zajedno sa još nekoliko metalnih djelova, privremeno skinut sa objekta u sklopu restauracije Sahat kule.

 - Konzervatorski tretman sprovodi se u JU Muzeji i galerije Podgorice, a metalni element biće vraćen na mjesto sa kojeg je privremeno uklonjen odmah po završetku datog konzervatorskog postupka – saopšteno je iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Takav postupak bio je i predviđen projektom Muzeja i galerija Podgorice, odobrenim od Uprave za zaštitu kulturnih dobara, koji je predstavljen prilikom potpisivanja ugovora o revitalizaciji Sahat-kule i Trga Bećir-bega Osmanagića.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović pojasnio je da će nakon restauracije biti vraćeni svi dijelovi koji su privremeno uklonjeni, pa i krst.

- Sahat kula je kulturno dobro i simbol Podgorice. Uprava za zaštitu kulturnih dobara je u skladu sa zakonom donijela projekat po kojem se izvode svi radovi. Taj metalni element je zbog radova i restauracije skinut privremeno, kao i još neki djelovi sa Sahat-kule i trga, a nakon završetka radova sve će biti vraćeno tamo gdje je i bilo – kazao je Stijepović.

Reakcije

S druge strane, Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori u saopštenju je ocijenio neprimjerenom bilo kakvu najavu o vraćanju metalnog obilježja u obliku krsta na Sahat-kulu. - Sahat-kula u Podgorici je vakuf, odnosno zadužbina porodice Osmanagića , i to Mehmet-paše, i jedna je od brojnih vakufskih građevina koju su ostavili članovi ove ugledne podgoričke muslimanske porodice.

Nijedna od sahat-kula, kao ni džamije i ostali objekti islamskih zadužbina nijesu imali, niti su mogli imati krst kao obilježje – navodi se u reagovanju Mešihata Islamske zajednice, uz napomenu da je ,,prekrštavanje Sahat-kule u Podgorici novijeg datuma, isto kao i ostala mnogobrojna nepočinstva, otima- čine i uzurpacije nad imovinom Islamske zajednice, u Podgorici i diljem Crne Gore“.

Protojerej i sekretar Crkvene opštine Podgorica, Predrag Šćepanović, rekao je da se Mitropolija crnogorsko-primorska SPC čudi uklanjanju krsta.

- Ako više od 100 godina krst nikome nije smetao, čudimo se da se sada pokreću inicijative da krst, kao simbol većinskog pravoslavnog stanovništva u Crnoj Gori, bude uklonjen sa bilo kojeg mjesta, pa i Sahat- kule – rekao je Šćepanović. On je dodao i da bi MCP podjednako osudila i da je sa nekog objekta skinuto neko obilježje bilo koje druge vjerske organizacije.

Jedan od simbola Podgorice

Sahat-kula je sagrađena u drugoj polovini 17. vijeka (1667. godine). Visoka je 16 metara i drvenim podijumuma podijeljena na četiri nivoa, koji dnevnu svjetlost dobijaju kroz kamene otvore na zidu. Po predanju, njenu izgradnju finansirao je Mehmed paša Osmanagić, koji je sagradio i most na ušću Ribnice u Moraču.

2017-09-12-sahat-kula-2

Satni mehanizam i tegovi donijeti su iz Italije. Za vrijeme osmanlijske vlasti u Podgorici, služila je i kao vojni objekat, odnosno osmatračnica.

Kako se navodi u knjizi Danila Burzana ,,Podgorički toponimi i znamenja“, nakon oslobođenja Podgorice od Turaka, oko 1890. godine, Stevan Radović, otac popa Dušana Radovića i đed čuvenog fudbalskog internacionalca Lazara Radovića, izradio je i postavio na vrh kule metalni krst, na kome se nalazio i limeni golub.

Kula je renovirana januara 2012. godine, kada je postavljen novi digitalni satni mehanizam.

U aprilu ove godine počela je rekonstrukcija vrijedna skoro pola miliona eura. Radove je finansirala Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), a izvodi ih italijanska firma ,,Star haus Venecija“.

(Pobjeda)

Komentari: 23

NN

13. 09. 2017 - 08:32

Ja ovakav krst nigdje nijesam vidjela, samim tim sto je na vrhu nekad bio limeni golub i nije krst.
Što uopšte znači tvoj komentar

13. 09. 2017 - 11:55

Ne znači ništa. Krstova ima raznih. Što li bi samo rekao o onom krstu na Katoličkoj crkvi u Podgorici koji se nalazi iznad zvonika. Tu imaš krst od vazduha opkoljen betonom - sigurno ni ovakav krst nijesi nikad vidio. Sat kula nije džamija pa da nekome smeta krst. "Teška vremena prijatelju moj đavo ih odnio". Kad Turska ponovo osvoji Podgoricu neka skinu krst, do tada ga ne dirajte
zeman

13. 09. 2017 - 08:46

Po svemu sudeći u CG se ne isplati ništa praviti sa ljubavlju, potrebama itd , vremenom će se preinačiti (privtemeno ali nasilno I uz vakat iskriviti smisao I značenje).Imamo nasilno nastale metal- crkve po Rumiji a I nasilno rusene I preinačene obzjaekata a sve u Vaktu tiraije.Treba uzeti samo period od osovine Milošević-Bulatović šta se srušilo popalilo I preinačilo pa da jasan bude I predhodni period.Posjetiteljima bode oči Pljevaljska slika Elektro-:privrede sa munarom .Nešto od arhiva je nestajalo, nešto prepravljeno ali nova vrijeme neda da se to dogod jer smo svi arhiva
Ciccio

13. 09. 2017 - 09:12

Eto ni ta tica nije odusevljena tim gromobranom pa ni mukajet.
Dragan

13. 09. 2017 - 09:54

Ako graditelj nije postavio krst, a nije, onda je onaj ko ga je postavio narušio autentičnost zdanja. Ima li išta od toga normalnije. Ipak, ja bih pomirio i jedne i druge i postavio veliku PETOKRAKU pa kome smeta neka se pomami od muke.
Ti si samo provokator

13. 09. 2017 - 11:42

To što ti pišeš je čista provokacija
Anony

14. 09. 2017 - 15:04

Čista provokacija, ali samo za četnike!
muka

13. 09. 2017 - 09:58

Pa dokada vise ovako.Zna se da na sahat kuli ovaj metalni predmet nije izvorno postavljem.I sta ima da se rapravlja.Kula treba da bude vracena u prvobitan oblik bez metalnog dijela.Godinama se unistavalo nasledje islamske culture I sad treba to da se legalizuje???
Pljevaljski jalijaš

13. 09. 2017 - 10:06

Eto da se napravi krivina od bitnog ubacuje se nekakav malopoznati fudbaler Radović.Sjetih se kultnog sastajališta, izletišta , kvarta Milet-bašta u Pljvljima gdjese u vremenu Gazimestana pokušalo preinačiti u sastajalište srbijanskih Jugovića (broj novo - sagrađenih mini kućica je odgovaro broju Jugovića I sve sjedaljke su gurate na tu temu).Unikat je samo vrijedan a ostalo je kriminal...
19051

13. 09. 2017 - 10:09

Krst je nakon oslobođenja 1890 godine istaknut na tada najvisočijem objektu u Pg, Sat Kuli, kao smbol pobjede nad Osmanlijama... Sat Kula sa svim njenim elementima je Istorijski Spomenik, samim tim niko nema pravo da vrši izmjene na istom i politizuje...
Istorijski spomenik

13. 09. 2017 - 11:01

tj.spomenik kulture, "samim tim niko nema pravo da vrši izmjene na istom". Ptice na grani to znaju ali to niko ne poštuje. Gotovo svaki dan se piše o nekom "preobraženom" spomeniku kulture, i nikome ništa.
Pi!

13. 09. 2017 - 10:42

Samo zluradi popovi vide zavjeru na sve strane. Ko šta njih pita!? Restaurira se kulturni spomenik u zatečenom stanju. šta tu nekome nije jasno?! Što je bilo na Sahat kuli do dana restauracije to će se i vratiti i tačka. Ođe a i danas u Crnoj Gori svaka vrana se više pita no STRUKA i NAUKA! Dosta toga ludila koje siju službenici bilo koje religije a naročito, ko šta pita okupacionu SPC?! SPC samo zna da gusla i umeće svoje brade u svaku čorbu. Od svega u ovoj priči njima je blizak LIM ili Lastra od koje grade svoje okupacione crkve đe god zgodno mjesto nađu. Pi, svi nas ostavite na mir da živimo u skladu ka i dosad, ne trebaju nam nikakvi advokati za normalan i zdrav suživot.
dobrom Draganu

13. 09. 2017 - 10:48

Petokraka a oko nje polu mjesec.Pošto u CG vlada socijaldemokratija trebalo bi isticati sto vise petokrake I crvenu boju..Vrijeme od 1945-1989 dabogda se vratilo na prostore ex-yu.Ovo sadašnj nezna se ni šta je niti kuda vodi.
Gošća

13. 09. 2017 - 11:00

Svi ste zaboravili na sliku iz kbc "kosovka djevojka"? Ista halabuka, isto biće vraćena nakon restauracije, nikad poslije toga pomenuta, niti vraćena...
leti patka pa i guska

13. 09. 2017 - 11:01

Pa ta kula je nedavno obnavljana i sad koji je smisao da se to ponovo radi ako ne da joj se da orijentalni pecat i da Karadag prizna poniznost pred sultanom ?
Milo

13. 09. 2017 - 11:24

Na Cetinju na Pravoslavnom Saboru dejce ucestvovalo oko 1500 djece iz svih krajeva Crne Gore. Polako svice i Crnoj Gori.
harac harac rajo treba

13. 09. 2017 - 11:58

Izgleda su Tutci bili bijesni kad su vidjeli kaurski krs na vrh nje i u sta se pretvorila njihova cele-kula i zaprijetili zatvaranjem Gintasa i drugiijeg investicija .
Mирослав Ђукић

13. 09. 2017 - 11:36

Ако је крст стављен као знак да је Подгорица слободна од стране, турске власти, значи ли да се турска окупација вратила? Шалу на страну, крст на Кули није мицан ни када се "Дивним Титоградом" громко орило: "Не вјерујем у небеса, но у Маркса и Енгелса" и ""Носим капу са три рога и ратујем против Бога"! . Крст је скидан са кремаљских кула, али није са Сахат куле! И ово је неко чудно знаменије!
farsa

13. 09. 2017 - 14:16

Ako se odgovorni pozivaju na autenticnost onda se ovaj neprikladni 'simbol' mora ukloniti jer ne pripada autenticnoj gradjevini. Pozivaju se na podatak da je isti 100 godina stojao tu...Zanimljivo, i Trg nezavisnosti je 100 godina zjapio bez obeliska pa je grad u ovom slucaju potegao inicijativu za vracanje obeliska i ispravio istorijsku nepravdu i pored bijesa brojnih gradjana. Dalje, zasto se ovako dosljedno nije postovao zakon o zastiti spomenika kulture kada su prekrsili zakon i unistili autentican izgled tabackog mosta? Ocigledno da za sve postoje dvostruki arsini koji dovode do samo jednog ociglednog zakljucka...
farsa

13. 09. 2017 - 15:01

Zasto mi ne objavite komentar?
Anony

14. 09. 2017 - 15:16

Jel to crkva pa da mora na njoj bit krst ili sahat kula đe je važan sat? A mnogobrojni Amfilohijevi svetosavski krstovi ,kojima samo što još putevi nijesu popločani, prešli su svaku mjeru! Jednostavno ga stave i odmah proglase za svetinju kao limenu trafiku na Rumiji! Veljesrbi koriste svaku i najmanju priliku da dignu galamu o svojoj ugroženosti od svija nas! Očigledno i sad pokušavaju da od ovog krsta na sahat kuli naprave nekog novog sarajevskog svata kako bi započeli neku svoju nečasnu rabotu!
Slobodasn Gluščević

16. 09. 2017 - 11:08

Meni tajkrst ne smeta, ali sahat kula nije crkveni objekat, niti pripada crkvi
kulo

20. 09. 2017 - 12:06

Najbolje je srusite citavu. Sta ce vam sahat kula sto su turci pravili...
Novi komentar