Drugi Forum gradonačelnika počinje u petak

Drugi Forum gradonačelnika glavnih gradova Centralne i Istočne Evrope i Kine 16+1, zvanično će otvoriti predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, u petak, 15. septembra u 08:45 u Hotelu “Hilton” u Podgorici. Na otvaranju će, pored premijera Markovića, govoriti I gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović kao i gradonačelnik Pekinga Chen Jining, istaknuto je danas na sastanku Organizacionog odbora Foruma, kojim je predsjedavao gradonačelnik Stijepović.
Objavljeno: 13. 09. 2017 - 15:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na sastanku je potvrđeno da je Forum jedinstvena prilika za promociju crnogorskih potencijala, posebno sa aspekta potpisivanja deset sporazuma o saradnji iz oblasti obrazovanja, industrijske proizvodnje, prerade, energetike, zaštite životne sredine, saobraćajne infrastrukture, turizma i poljoprivrede. O njihovom značaju govori i činjenica da će njihovom potpisivanju, koje je predviđeno odmah nakon uvodnih izlaganja, prisustvovati i resorni ministri i to ekonomije Dragica Sekulić i turizma i održivog razvoja Pavle Radulović, dok će se učesnicima Foruma privrednih komora obratiti potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović, rečeno je na sastanku organizacionog odbora.

Nakon zvaničnog otvaranja Foruma i potpisivanja memorandum, od 09:30-10:30 je predviđeno održavanje panela “Zeleni grad”, a od 10:50-12:00 “Uloga lokalnih samouprava u kreiranju poslovnog ambijenta”. Za 12:10 časova je planirano usvajanje Zajedničke deklaracije i potvrda I govor grada domaćina sljedećeg Foruma 16+1, gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Biznis forum i Forum privrednih komora biće održani istovremeno, u 15:00 časova, sve u Hotelu “Hilton“. 

Gradonačelnik Stijepović je na sastanku Organizacionog odbora ponovio da je, imajući u vidu da kultura i tradicija predstavljaju važne vrijednosti društva, kao i da dobri međunarodni odnosi i partnerstva uglavnom počinju razmjenom kulturnih vrijednosti, ovaj Forum istovremeno prilika za uspostavljanje saradnje iz oblasti kulture.

U sklopu njega, planirano je za sjutra, četvrtak 14. septembar sa početkom u 18:00 održavanje Izložbe fotografija “Čudesni Peking” u Crnogorskom narodnom pozorištu kao i spektakl u vidu Koncerta Pekinškog simfonijskog orkestra, koji će biti održan sat vremena kasnije i na kojem će nastupiti sa 90 muzičara, kojima će se u drugom dijelu koncerta pridružiti i članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra, za koji vlada veliko interesovanje, naglašeno je na sastanku.

Značaj Foruma pokazuje I činjenica da se za njegovo praćenje prijavilo gotovo 30 novinarskih ekipa sa preko 60 predstavnika medija, od čega je pet ekipa stiglo iz Kine. 

Komentari: 0

Novi komentar