Izdvajanje od tri do 230.000 eura nije veliki trošak za banke

Sanacioni fond, čije formiranje je predviđeno Nacrtom zakona o sanaciji banaka, ne može biti veliki trošak za banke jer kalkulacije rađene prije nekoliko mjeseci pokazuju da bi one trebalo godišnje pojedinačno da izdvajaju od 3.000 do 230.000 eura, kazali su Pobjedi iz Centralne banke komentarišući ocjenu iz Udruženja banaka da će im punjenje fonda predstavljati veliki teret.
Objavljeno: 14. 09. 2017 - 07:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Uvođenjem ove obaveze bankama ne bi bila ugrožena stabilnost bankarskog sektora, niti njiihova profitabilnost – kategorični su u Centralnoj banci. Generalni sekretar Udruženja banaka, mr Bratislav Pejaković, Pobjedi je protekle sedmice kazao da izdvajanje za fond predstavlja dodatni trošak, može poremetiti poslovne planove banaka za naredni period. On je ocijenio da bi bilo dobro da se produži rok za punjenje ovog fonda koji mora biti formiran 2024.

Iz Centralne banke su pojasnili da je Nacrt zakona o sanaciji banaka baziran na Direktivi o uspostavljanju okvira za oporavak i sanaciju banaka, koja propisuje izdvajanje za Fond za sanaciju, od 1 odsto garantovanih iznosa depozita svih banaka.

- Zaključeno je da su ova izdvajanja višestruko niža od premija koje banke plaćaju za zaštitu depozita, te da ne predstavljaju značajniji teret za banke. To znači da uvođenjem ove obaveze neće biti ugrožena stabilnost bankarskog sektora, kao ni profitabilnost banaka. Predloženim rješenjima će, u stvari, banke koje dobro posluju i racionalno upravljaju kreditnim portfolijom biti „zaštićene“, kroz korektivno smanjenje izdvajanja u odnosu na one sa visokim profilom rizika, čija će izdvajanja biti korektivno povećana - objasnili su iz CBCG.

Iz regulatora su kazali da nema govora ni o pomjeranju rokova.

- Direktiva o uspostavljanju okvira za oporavak i sanaciju banaka, na kojoj je baziran Zakon o sanaciji banaka, nala- že da se sanacioni fond formira do 2024. Zato ne postoji mogućnost ostavljanja dužeg perioda za njegovo punjenje. Ukoliko bi se odložilo izdvajanje banaka za određeni period, to bi značilo da će one kasnije imati veće godišnje izdatke da bi do zacrtanog krajnjeg roka fond bio formiran - kazali su iz CBCG.

Iz CBCG kažu da bankari tokom sastanaka posljednjih mjeseci nijesu imali primjedbe na rješenja u nacrtima zakona o sanaciji banaka i o izmjenama zakona o bankama. 

Opširnije u Pobjedi...

Komentari: 1

Mila K

14. 09. 2017 - 12:42

Kako je lako od insitucije koja ne zaradjuje nista da obrazlozi kako su nesto mali ili veliki novci. Zasto je potrebno u bilo kakvom izvjescu za javnost drzavnih institucija uvijek biti osion i cinican a ne strucan i promisljen?
Novi komentar