Panika u SAD, izdata direktiva - uklonite "Kasperski"

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa naložila je vladinim agencijama u SAD da uklone proizvode "Laboratorije Kasperski" iz svojih informacionih sistema, prenose svjetske agencije.
Objavljeno: 14. 09. 2017 - 07:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je navedeno, Trampova administracija je zabrinuta da je ta kompanija za sajber bezbjednost, čije je sjedište u Moskvi, podložna uticaju Kremlja.

Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost SAD izdalo je direktivu agencijama u kojoj im je naredilo da identifikuju proizvode "Kasperskog" u svojim informacionim sistemima u roku od 30 dana, naprave planove za uklanjanje i prekid upotrebe proizvoda u roku od 60 dana, a da u roku od 90 dana počnu i da realizuju te planove za odustajanje od upotrebe tih proizvoda, prenosi Rojters. 

"Ministarstvo je zabrinuto zbog veza između određenih zvaničnika Kasperskog i ruske obavještajne i drugih vladinih agencija, kao i zbog normi prema ruskom zakonu koje omogućavaju ruskim obavještajnim agencijama da traže ili prinudno iznude pomoć od Kasperskog i da presrijeću komunikacije koje protiču kroz ruske mreže", navodi se u saopštenju tog ministarstva. 

Britanska agencija navodi da iz "Kasperskog" nijesu odmah odgovorili na zahtjev za komentar. 

Ta kompanija je u više navrata negirala da ima veze sa bilo kojom vladom i da ne bi pomogla vladi u sajber špijunaži.

Tanjug

Komentari: 3

Natalja Kasperskaja

14. 09. 2017 - 08:44

Ko koristi Kasperski je bar zasticen od americkih spijuna .
Samo naprijed

14. 09. 2017 - 13:17

Samo kupujte Srbi. Vi i Bjelorusi. Ostatak svijeta kupuje Nortons, McAfee. i jos desetina po izboru Radije cu bit spijuniran od Zapada no od autokratskog brutalnog ruskog rezima. Ali u ovome jeste razlika izmedju Srba i ostalih. Zato vi je istorija puna lutanja i ratova.
sto slucilas

14. 09. 2017 - 08:58

Gavaritsja sto Nalija i Jevgenij rabotalji na zavode he he he. Vrhunski ruski spijuni za sajber spijunazu prodadju amerima zastitu . Mores mislis kako prolaze kroz njihov sistem kao kroz svajcarski sir .
Novi komentar