Svjedok: Arkan govorio da mu je Stanišić šef

U nastavku haškog procesa bivšim čelnicima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, optuženim za zločine u Hrvatskoj i BiH, svjedok optužbe Borivoje Savić izjavio je da mu je, u maju 1991, Željko Ražnatović Arkan rekao da je Stanišić njegov "šef".
Objavljeno: 14. 09. 2017 - 11:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Savić je precizirao da mu je Ražnatović to rekao tokom susreta u kafiću Trozubac u Beogradu. Neposredno prije toga, Ražnatović se vratio iz Zagreba, gdje je, kako je svjedok rekao, "po dogovoru Slobodana Miloševića i Franja Tuđmana, bio u zatvoru".

Jedan od osnivača Srpske demokratske stranke u Slavoniji, Savić je juče posvjedočio da je s proljeća 1991, SDB Srbije u Istočnu Slavoniju poslala Ražnatovićevu paravojsku, koja je počinila teške zločine nad nesrpskim civilima.

"Čim su došli na teren, sve Hrvate i Mađare su likvidirali i pobacali u bunare... Arkanova garda bila je i zakon i sud", rekao je svjedok.

On je juče naglasio da mu je dolazak Ražnatovićeve jedinice najavio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije Radmilo Bogdanović.

Savić je i danas rekao da su Ražnatovićeva i druge paravojske, tokom borbenih dejstava, išle iza JNA i "čistile" sela.

"Naredba JNA je bila da vojska ne smije ništa raditi civilima, ali iza njih ide ekipa koja radi čišćenje, a to su oni junaci koji ubijaju starce, pale i pljačkaju".

Tokom unakrsnog ispitivanja, Stanišićev branilac Vejn Džordaš pitao je svjedoka na kojem je zvaničnom položaju Stanišić bio u maju 1991.

"Ne znam", odgovorio je Savić. Isti odgovor on je dao i na braniočevo pitanje kome je Stanišić tada odgovarao.

Na sugestiju advokata Džordaša, svjedok je potvrdio da Stanišića u to vrijeme nije vidio u SAO Slavonija, Baranja i zapadni Srem (SBZS) i da nije s njim kontaktirao.

Osvrćući se na jučerašnju tvrdnju svjedoka da je Arkana kontrolisala SDB Srbije, Stanišićev branilac sugerisao je da Savić ne pravi razliku između te službe i Resora javne bezbjednosti MUP Srbije, čiji je čelnik Radovan Stojčić Badža djelovao u Istočnoj Slavoniji i blisko sarađivao s Ražnatovićem.

"Stojičića su zvali Miloševićev policajac, bio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije koji je postavljen za komandanta Teritorijalne odbrane Borovog Sela...Njega je postavila Služba", odgovorio je Savić.

On je ponovio i tvrdnju da je SDB Srbije "formirala cijelu vladu SAO SBZS", iako je na pitanje branioca kako je tačno ta vlada formirana odgovorio da "ne zna".

Iz Beograda je, po Saviću, preko ljudi koje je identifikovao kao bliske SDB Srbije, Srbima u Hrvatskoj nuđena pomoć u ostvarivanju "vrlo probojne parole - mi ćemo biti jedna država".

Kao osobe koje su tu pomoć nudile imenovao je Iliju Petrovića i Iliju Končarevića.

Upitan ko se, osim njih, miješao iz SDB Srbije, svjedok je odgovorio da "nije vodio evidenciju".

Stanišićev branilac pitao je, zatim, svjedoka zašto je na prvom suđenju Stanišiću i Simatoviću, 2008, izjavio da su Končarević i Petrović bili pripadnici vojne službe bezbjednosti, a sada tvrdi da su bili u SDB Srbije.

"Oni su se jednom predstavljali kao vojna služba, a jednom kao SDB...To je bio model ponašanja", uzvratio je svjedok, tvrdeći da su se "u sistemu" službe "preplitale".

Stanišićev branilac pitao je svjedoka i kakve su bile "specijalne legitimacije" koje su, kako je ranije izjavio, imali Končarević i Petrović.

"Legitimacije Srpske radikalne stranke ... Znači Služba pravi SRS", odgovorio je Savić.

"Znači, znak njihove pripadnosti SDB Srbije je bila legitimacija SRS", sugerisao je advokat Džordaš.

"Kad nepismenom čovjeku pokažu legitimaciju ... To je za lakovjerne", neodređeno je uzvratio svjedok.

Savić je ostao pri jučerašnjem iskazu da je SDB Srbije naoružavala Srbe u Slavoniji "pod plaštom SDS".

Na pitanje kako zna da je oružje slao SDB Srbije, a da nije, recimo, švercovano, svjedok je odgovorio: "A, ko može obezbijediti dopremanje oružja preko granice bez policijske i druge kontrole? SDB, ko će drugi".

Izvor: Beta/N1

Foto: Reuters/Ranko Čuković

Komentari: 2

tigrovovi od gume

14. 09. 2017 - 13:20

Arkan, sin oficira JNA; je radio za dzavnu sluzbu bezbjednosti i Staneta sa gusom likvidacije neprijateljskih elemenata po Njemackoj i po malo kraduckao . Vjerovatno kasnije prelazi kod Jovice ,Radeta i Cobeta . Svi kriminalci koji nijesu bili pod zastitom drzave su brzo likvidirani a ovi drugi kad vise nijesu trebali .
Zlocinci

15. 09. 2017 - 16:16

Ovo na slici je bio jedan od boljih prijatelja Rista Radovica
Novi komentar