Fotografije kanjona Cijevne i Prokletija izabrane među pet najljepših na Balkanu

Fotografije pobjednika nacionalnog takmičenja „Balkanski Zeleni pojas" izabrane su među tri najljepše u okviru internacionalnog takmičenja za najljepše fotografije Zelenog pojasa na Balkanu.
Objavljeno: 14. 09. 2017 - 11:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

Internacionalni žiri, sastavljen od članova upravnog odbora asocijacije „Evropski Zeleni pojas" je imao težak zadatak da od 27 pobjedničkih fotografija sa nacionalnih takmičenja odabere tri najljepše na nivou Balkana. Prvo mjesto je  pripalo pobjedniku nacionalnog takmičenja u Srbiji (Levente Szekeres) dok su drugo i treče mjesto osvojili učesnici iz Crne Gore i Kosova. Fotografija Jadranke Mamić, trećeplasirane na foto takmičenju organizovanom u periodu april-jul od strane Centra za zaštitu i proučavanje ptica je osvojila 2. mjesto, dok je prvoplasirana fotografija Gavrila Kneževića iz Nikšića dijeli treće mjesto, zajedno sa fotografijama učesnika  foto takmičenja sa Kosova.

Pobjedničke fotografije prikazuju ljepote Subotičke pješčare, Hajle, doline Rugove, kanjona Cijevne i Prokletija:

1.     mjesto:Levente Szekeres, fotografija „Subotička pješčara“

2.     mjesto: Jadranka Mamić-kanjon rijeke Cijevne-fotografija „Susret“

2place-mn-3pl-jadranka-mamic-canyon-river-cijevna

3.     mjesto: Gzimi Sinani, fotografija „ Sa vrha Hajle“

3place-ks-1pl-gzim-sinani-hajla-peak-rugovё

3.    mjesto: Milot Tafili, fotografija „Dolina Rugove“

3place-ks-2pl-milot-tafili-liqenat-rugovё

3.    mjesto: Gavrilo Knežević, fotografija „Prokletije“

3place-mn-1pl-gavrilo-knezevic-prokletije

Podsjećamo da su prošle godine fotografije učesnika iz Crne Gore imali zapažen uspjeh na ovom međunarodnom foto takmičenju, gdje su pobjednici nacionalnog takmičenja, Gavrilo Knežević i Dalibor Petrić, osvojili 3. i 5. mjesto.

Na međunarodnom takmičenju, koje je organizovano drugu godinu zaredom, učestvovale su pobjedničke fotografije nacionalnih takmičenja iz svih zemalja Balkana koja su organizovana u periodu od aprila do sredine jula. Takmičenje je organizovano sa ciljem promocije prirodnih i kulturnih Zelenog pojasa (Green Belt), mreže zaštićenih područja i područja od značaja za zaštitu koja obuhvataju pojas bivše „gvozdene zavjese" na Balkanu.

Oba takmičenja su realizovana u okviru regionalnog projekta „Zaštita biodiverziteta na Balkanu-Jačanje saradnje duž Balkanskog Zelenog pojasa" koji je podržan od strane Njemačke fondacije za zaštitu prirode (DBU).

 

Komentari: 2

copy

14. 09. 2017 - 13:27

A cuj ljepo je tu samo treba malo srediti i obiljeziti staze ,postaviti table sa informacijama , napraviti par planinskih kuca i odmorista eventualno jedan restoran preko ljeta malo izrejklamirati da se zna i tako to . Neko podju malo do ovih alpskih zemalja i ukradu sistem.
Guest_66172

14. 09. 2017 - 19:41

CRNA GORA KRSEM BOGATA MILIJA MI NEBI BILA DA JE OD ZLATA
Novi komentar