Žugić primio direktora Belgijsko- holandske konstituence

Guverner Centralne banke Crne Gore, dr Radoje Žugić sa saradnicima sastao se sa izvršnim direktorom Belgijsko-holandske konstituence u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) Entoni de Lanojem (Anthony De Lannoy), koji prvi put boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.
Objavljeno: 14. 09. 2017 - 12:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nakon riječi dobrodošlice i zahvalnosti na dosadašnjoj, veoma uspješnoj saradnji sa MMF-om, guverner Žugić je upoznao direktora sa osnovnim makroekonomskim indikatorima i stanjem u finansijskom sektoru, kao i sa planovima i aktivnostima CBCG koje se odnose na dalje snaženje finanijske stabilnosti. 

Guverner je istakao da je, po preliminarnim podacima, u prvoj polovini godine ostvaren rast od oko 4% i izrazio uvjerenje da će zvanični podaci potvrditi još višu stopu rasta, te da će ovaj trend biti nastavljen do kraja ove i tokom naredne godine, kako je projektovala CBCG. 

Govoreći o bankarskom sektoru, guverner je naveo da je isti stabilan, da su likvidnost i solventnost iznad propisanog nivoa, te da prethodnu i ovu godinu karakterišu kontinuirani rast aktive, kapitala i depozita. Sa druge strane, kamatne stope i nivo nekvalitetnih kredita su u kontinuiranom padu. Guverner Žugić upoznao je sagovornika i sa aktivnostima koje CBCG provodi na planu unaprijeđenja procesa finansijskog restrukturiranja, radi oslobođenja potencijala za rast kreditne aktivnosti i smanjenje kamatnih stopa, čime bi se pružila još jača podrška realnom sektoru.

Zahvalivši se na gostoprimstvu, direktor De Lanoj je istakao da Crna Gora, iako najmanja članica Belgijsko-holandske konstituence, značajno doprinosi radu ove organizacije. On je saopštio i da MMF prepoznaje kvalitet makroekonomske, monetarne i fiskalne politike koju Crna Gora vodi i zahvaljujući kojima ostavaruje kontinuirani napredak u ovim oblastima.

Crna Gora je članica Belgijsko-holandske konstituencekoja u MMF-u zastupa crnogorske interese i u čijem se sastavu nalazi još 14 zemalja: Holandija, Belgija, Luksemburg, Jermenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Izrael, Makedonija, Bugarska, Kipar, Gruzija, Moldavija, Rumunija i Ukrajina.

Komentari: 0

Novi komentar