Posljednje ovogodišnje FIAT putovanje i nagrađivane poetike

Osmi dan na FIAT-u počeće gostovanjem predstave „Anti_Gone“ austrijskog „Terraforming Arts Laboratorium“-a, po tekstu Aristotelesa Čaitidisa koji zajedno sa Stivom Šmitom potpisuje i režiju ove predstave na sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 sati.
Objavljeno: 15. 09. 2017 - 14:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Priča koju je Aristoteles napisao u poetskom smislu veoma je snažna, ali i nježna u isto vrijeme. Ifigenija sjedi u čekaonici svog terapeuta i dosađuje se.Sa telefonom u ruci prevrće stranice magazina čekajući majku Klitemnestru. Kada nakon nekoliko trenutaka žustra Antigona uđe u čekaonicu, lako uspjeva da uvuče mladui naivnu Ifigeniju u terapeutsku igru uloga. Iznervirana sopstvenom igrom, nanovo i nanovo traži sklonište kroz cigaretu. Ali pušenje nije dozvoljeno. Ovakav konflikt može se riješiti jedino nasiljem – siže je ovog komada.

FIAT pojačanje - program afirmacije stvaralaštva mladih nada umjetničke scene Crne Gore večeras čini predstava „O ćutanju i drugim imitacijama sreće“ učenika Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada koja će biti igrana na Velikoj sceni KIC-a „Budo Tomović“ od 22 časa. Tekst predstave napisala je Bojana Šolaja, a uz nju režiju potpisuju Anđela Novaković i Miroslav Minić. Predstava govori o marginalizovanim kategorijama: zavisnici- ma, djeci bez roditeljskog staranja, zlostavljanima, izbjeglicama i Romima. U sedam scena prikazuje situacije iz njihove svakodnevice, kao i unutrašnje borbe sa problemima u kojima su se našli. U posljednjoj šalje se poruka kojom se podstiče odgovornost pojedinca da se uključi u rješavanje problema pomenutih grupa.

Istovremeno, u holu KIC-a biće otvorena i izložba „Dnevnik čitanja“ 28 radova učenika ove škole, a koji su nastajali na časovima književnosti profesora Miroslava Minića.

U okviru književnog segmenta u Kuslevovoj kući od 21 čas publika će moći da uživa u večeri promocije nove, već nagrađene zbirke pjesama Balše Brkovića „Crno igralište“, a moderator  razgovora biće Aleksandar Bečanović.

Nakon toga, u istom prostoru će od 22 časa nastupiti mladi podgorički rok sastav „Freedom“.

FIAT putovanje danas se završava izvođenjem predstave „Bračne svađe“ i to u Kotoru, na Trgu od oružja od 19 sati.

Komentari: 1

Sonja

15. 09. 2017 - 14:44

Svaka čast! Mislim da bi profesor Miro Minić, morao da se nađe na listi ovogodišnjih dobitnika priznanja za 2017.godinu. Toliko je mladim ljudima pružio, razvio interesovanje za prave vrijednosti, neprolazne. Roditelj sam bivšeg njegovog đaka, i dan danas prati svo njegovo divno stvaralaštvo. .. Respekt za profesora!!!
Novi komentar