Završen FIAT 2017: Francuski plesni teatar očarao i žiri

Glavna nagrada Festivala internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2017 koja se dodjeljuje najboljoj predstavi pripala je plesnom komadu „Fosil“ grupe „Fluo“ iz Francuske.
Objavljeno: 17. 09. 2017 - 13:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tako je odlučio žiri na čijem je čelu bila balerina i koreografkinja, te predsjednica Umjetničkog savjeta FIAT-a Sonja Vukićević, te članovi glumac Mirko Vlahović i dramaturg Balša Poček.

Nagrada za najboljeg reditelja otišla je očekivano u ruke Arpada Šilinga za „Dokle pogled seže“, produkciju Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“, najbolji glumci ovogodišnjeg festivala su Benoa Kanteto i Mirjana Đurđević, a specijalna nagrada pripala je trupi „ExCompanhia de Teatro“ iz Brazila za „Odsutne frekvencije 19 Hz“.

Nakon deset festivalskih dana, gotovo 60 programa, kako zvanične, tako i u takmičarske selekcije - sa 13 predstava - u okviru koje su se igrali i francuski ulični fokus i slovenački plesni fokus, zatim pratećih programa, književnih, likovnih, filmskih, muzičkih, kreativnih, ovogodišnji Festival internacionalnog alternativnog teatra - FIAT 2017 danas je dobio svoj epilog, upravo svečanom dodjelom nagrada u Kuslevovoj kući. Iz organizacije ističu kako su uspjeli i ove godine da istaknu internacionalni karakter manifestaije, „čime je FIAT opravdao značaj kao jedan od najbitnijih umjetničkih događaja, ne samo u Podgorici, već i u Crnoj Gori“.

- Takođe, festival je dobio i veliko pojačanje u vidu francuskog i slovenačkog fokusa, kao i autorske projekte „Kapital – Djeca“ Petra Pejakovića i Dušana Murića i „O ćutanju i drugim imitacijama sreće“ Bojane Šolaje, Anđele Novaković i Miroslava Minića. Iako se očekuje da predstava nastala u koprodukciji FIAT-a, „Tri sestre“, nastavi svoj repertoarski život na pozornici crnogorskih teatara, stručni žiri festivala smatra da su institucionalizacija, odnosno konstantan razvoj, kao i potreba za novim prostorom, od izuzetnog značaja za budućnost festivala, pogotovo imajući u vidu da je on još odavno prepoznat kao umjetnički simbol glavnog grada. S tim u vezi, nadamo se da će pitanje koprodukcije FIAT-a koje nemaju svoj prostor, zbog čega su trenutno pred gašenjem, biti riješeno što prije, te da će se na taj način i ostvariti novi projekti koji bi obogatili našu umjetničku scenu - istaknuto je na današnjem zatvaranju FIAT-a.

- Žiri dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu izvedbi „Fossil“, grupe „Fluo“ iz Francuske, koja je kroz koreografski i zvučni performans, kao i književni eksperiment Vilijema Barouza, uspjela da u malom prostoru iznese potpuni artistički doživljaj ispunjen kreativnošću i intelektualnim promišljanjem. Kroz materijalnost knjige i manipulaciju čovjekovog pokreta, grupa „Fluo“ na izuzetno uspješan način ispituje jačinu različitih emocija, stilova i epoha - istaknuto je u obrazloženju žirija.

Nagrada Šilingu za najbolju režiju pripada, kako se navodi, za „specifičnost njegove estetike koja je vidljiva i u ovom projektu“.

Izuzetna posvećenost svom zadatku glavni je razlog zbog kojeg je nagrada za najboljeg glumca pripala francuskom umjetniku Benoi Kantetou upravo za ulogu u „Fosilu“.

- On je kroz matematički preciznu koreografiju uspio da prikaže čovjekov odnos prema literaturi u svoj njenoj mističnosti, koja je čini važnim dijelom njegovog, odnosno našeg postojanja - naveli su Vukićević, Vlahović i Poček.

Jedina koja je bila danas u mogućnosti da lično primi nagradu je glumica Mirjana Đurđević. Kako je kazala tokom kratkog obraćanja, nagrada za ulogu majke Ibi u predstavi „Kralj Ibi“ Festivala „Dev9t“ joj je najdraža jer je ujedno i prva.

- U ovom djelu, koje važi za klasik francuske i svjetske drame, ona je na nenametljiv način uspjela da pređe iz drugog u prvi plan, kroz izuzetnu posvećenost, kao i svjesnost sebe i svog lika - smatra žiri.

Ona, pak, zahvalila je na nagradi svima - porodici, kolegama, žiriju, te organizaciji festivala, za odnos koji je prevazilazio čak i prijateljske okvire, i prelazio u familijarne.

- Cijeli festival je bio jedna porodica. Umjenosti mora da bude porodica, jer samo kroz takav odnos može da se vidi njena vrijednost - navela je Đurđević.

Ove godine dodijeljena je i jedna specijalna nagrada, i to brazilskoj trupi „ExCompanhia de Teatro“ za nesvakidašnji projekat „Odsutne frekvencije 19 Hz“.

- Inspirisani djelom Sartra „Mučnina“, kroz izuzetnu režiju zvuka i inovativnu dramaturgiju, oni su uspjeli da učesnike povedu na putovanje ispunjeno istorijom Podgorice, ali i potragom za sopstvenim identitetom - stoji u obrazloženju tročlanog žirija.

K.J.

Komentari: 0

Novi komentar