Terorizam u Crnoj Gori: O hegemonizmu i plaćenicima

Omiljeno štivo srpskih nacionalista je oduvijek bio Božićni ustanak. Upravo taj događaj iz 1919. godine je u srpskom hegemonističkom gradivu bio promovisan kao prapočetak crnogorskog terorizma. Čak ni svi teroristički akti sprovedeni na tlu i za vrijeme bivše Jugoslavije, nisu to mogli da potamne. Tek, Crna Gora je tu zauzimala istaknuto mjesto… Pa,da li su zamijenjene teze, prekrojena istorija ili je to tek hegemonizam odrađivao svoje, čini se da je samo stvar identiteta. Dakle, povratak prapočetku…
Objavljeno: 19. 09. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na teritoriji bivše Jugoslavije, koja je kao danas Evropa bila višenacionalna sredina, a bar prema podacima sakupljenim u knjigama “Smrt je njihov zanat” (autora Božidara Spasića, izdanje Politika, 1993) i “Teroristi iz šeste kolone” (autora Dragana Ganovića, izdanje Borba 1979) od kraja Drugog svjetskog rata pa do sredine ’80-ih godina prošlog vijeka nakon terorističkih akcija stradalo je ukupno 20 građana tadašnje Jugoslavije. Za sve terorističke akcije odgovorne su bile grupe vođene nacionalističkim uvjerenima. Plus, nešto para sa strane. Prema tome, od tada pa do danas, malo se toga promijenilo…  

Prema raspoloživim podacima, na teritoriji bivše Jugoslavije u poslijeratnoj istoriji (Drugi svjetski rat) izvedeno je ukupno 22 upada terorističkih organizacija. Pri tome, izvedeno je 87 eksplozija i podmetnuto 13 požara, u zemlji i inostranstvu (uglavnom su meta bili jugoslovenski klubovi). Pored toga, evidentirana su 62 oružana i fizička napada na jugoslovenske institucije i građane. Jugoslovenski emigranti su organizovali i četiri otmice aviona stranih kompanija.  

Prepoznatljive stvari: Bivši obavještajac Službe državne bezbjednosti Jugoslavije Božidar Spasić, svojevremeno je u jednom intervjuu iznio neke zanimljivosti koje, a sa sasvim izvjesne vremenske distance, zvuče prilično prepoznatljivo.

“Zajedničke borbe protiv terorizma nema. Jer, svaka zemlja nastoji da teroristu koga otkrije skloni u neku drugu zemlju.”

Poznato, zar ne?

Uz to, ovaj bivši jugoslovenski obavještajac uspio je i da objasni ponešto o mentalitetu terorista.

“Za teroriste je najvažnije da prikupe novac, koji ne koriste za terorističke akcije, već za sebe.”

goli-zivot-bozidar-spasic-h

Tek bi to moglo da zvuči veoma poznato. No, ima još ponešto.

O srpskoj, zapravo četničkoj emigraciji koja je kao organizacija djelovala u ono vrijeme, nije imao baš naročitih riječi hvale.

“To je bila smijurija. To je bila jedna neozbiljna skupina koja se uglavnom svađala oko para.”

Prema tome, a imajući u vidu posljednje događaje u regionu bivše Jugoslavije koji se vezuju za termin terorizam, biće da se zaista malo toga na ovom terenu promijenilo za sve protekle godine.

Prvo, novac: Jedna od mogućih putanja novca koje se odnose na terorizam u Crnoj Gori ponajprije odvodi do ruskog tajkuna Konstantina Malofejeva, koji je uzgred i vlasnik ruske Carigrad TV. I to ne samo zato što ga je Milorad Dodik odlikovao, a Amfilohije mu nakon jedne donacije spasavao dušu, već kao čovjek koji je u medijima (što britanskim, što ruskim) označavan, uz ruski Institut za strateške studije iz Moskve, kao glavni finansijer i planer destabilizacije Crne Gore.

Posebnu zanimljivost čini organizacija skupa, u režiji Malofejeva, koji je bio posvećen “tradicionalnim porodičnim vrijednostima”. Kao gost iz Crne Gore, na skup je bio pozvan Strahinja Bulajić, iz Nove srpske demokratije i jedan od istaknutih članova Demokratskog fronta. Uvodničar i moderator, te domaćin ovog skupa je bio, bez greške, upravo Malofejev. Doduše, nespretni Bulajić je, nešto kasnije, tvrdio da se “sjeća skupa”, ali i da Malofejeva “u životu nije vidio”. Ovo njegovo “sjećanje”, možda bi baš zbog prenatrpanog rasporeda u činjenju svega u prilog destabilizaciji Crne Gore, čak i moglo biti uvaženo. Ipak, problem nastaje kada se uzme u obzir priroda vidljivog, čista optika. I na ovom mjestu Bulajić glatko otpada, kao totalno smušeni izvršilac radova na putu.

Ili su tada pare već “legle”, pa “sjećanje” baš i nije bilo primarna kategorija…

4

Konzervativna revolucija: Dalje, slijede angažmani ruskih političkih asova, defiitivno desničarskih uvjerenja. Dakle, pričamo o Železnjaku, Rešetnjikovu, Glazjevu, Čepurinu...Uf, umalo da zaboravim i general - pukovnika Leonida Ivašova, inače tipa koji je svojevremeno servirao priču da je Četvrti rajh stvoren na Antarktiku, ispod leda. A i onu priču da je Milo Đukanović klečao pred Medlin Olbrajt. Iako je u diplomatskim krugovima dobro poznato da je na Đukanovićevo odbijanje da Crna Gora ostane u zajednici sa Srbijom, prilikom njihovog susreta 2000. godine, Medlinka bila tako šokirana da je sastanak napustila uvrijeđena i, kasnije, nikada se više nije srela sa tim crnogorskim, kako se već zove, Đukanovićem

Plus, Usovski (Aleksandar). Taj tip je već naročit. A naročita je i njegova e-mail prepiska sa Jelenom Šarojkinom, direktoricom Carigrad TV. Naročito u njegovim dijelovima pisma “neuspjela frka u Crnoj Gori” ili “krah K.V.” (Konstantin Valjerevič – Malofejev) u crnogorskoj avanturi”. Te napomeni o mogućnosti obavljanja novog posla u Poljskoj, “za pomenutu svotu novca”. Tek, Usovski ispade nešto poput tezgare. Terorizam tu, terorizam tamo.

No, zanimljivosti se ređaju.

Naročito o tome kako u vrijeme suđenja za pokušaj terorizma u Crnoj Gori, niko ne spominje izvjesne Šišmakova i Popova. Spominjanje imena ove dvojice, zakucanih kao pripadnika ruske službe GRU, posebno je zanimljivo. Jer, do sada saopštena svjedočanstva se odnose samo na njihove kontakte sa Aleksandrom Sašom Sinđelićem. Doduše, iz jednog i jedinog i najobičnijeg razloga. Samo je Sinđa govorio ruski. Iako, prema nekim uvjerenjima, bilo bi razgovorljivih. Samo, eto, ne ide.

Uostalom, i redovni gost Malofejeve Carigrad TV bio je Milan Knežević. Iz istog razloga. Govorio je ruski. Pa, neka je i Andrija Mandić još u februaru 2016. godine prognozirao sukobe u Crnoj Gori, sve mu džaba bilo. Sa ruskim, Rajo nema pojma. Baš zato je Milanče bio redovni gost Carigrad TV, te tamo promovisao crnogorsku “konzervativnu revoluciju”, bio baš faca, direktno uključenje. Što bi prost narod rekao, tako se i probio (?!).

3

No, da ne bude zabune, Carigrad TV je u Rusiji nešto poput lokalne, “nikad čuo” televizijske stanice. Ali i one koja može da privede Rešetnjikova, kad hoće.

Pokrovitelji igara: U svakom slučaju, nakon bezrezervnog učešća zastupnika srpskih hegemonističkih ideja u Crnoj Gori, rusko uplitanje i podrška se čak i ne dovodi u pitanje. Posebno nakon, onomad izvedene, iznenadne posjete šefa Savjeta za nacionalnu bezbjednost Rusije Nikolaja Patruševa Srbiji, nedugo poslije privođenja ruskih državljana Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova. A i njihovog volšebnog nestanka sa teritorije Srbije, upravo nakon te posjete.

Taman do onog zaključka bivšeg jugoslovenskog obaveštajca Bože Spasića, o borbi protiv terorizma, sa početka priče. 

Tek, biće da je baš taj hegemonizam, kao politički, kulturni, ekonomski i vjerski uticaj, a u smislu nadmoći jednog društva ili nacije nad drugom kako to već nalaže definicija tog pojma, postao prilično jednostavno objašnjenje strategije koja se primjenjuje nad Crnom Gorom.

I da to, uopšte, nije neko iznenađenje.

Samo je žalosno.

Željko VUKMIROVIĆ

Komentari: 15

Žika Guslar

19. 09. 2017 - 00:22

Kako ih je Željko lijepo posložio, svaka čast! Kao u filmu: grupni portret s' Pipunom!
primorac

19. 09. 2017 - 06:03

I da, no coment na istinki redosled, sve mogu da poreknu no onog ruju bezbjednjaka koji je došo u bg i pokipio onu dvoicu e to ne mogu, ili..... bit će da se to nije desilo.
Tesla

19. 09. 2017 - 07:42

Dobar tekst, nema sta.Bas me lijepo nasmija.Nazalost sve je tacno do zadnjeg slova.Ponkad se pitam dali je demokratija za neke zemlje u nasoj bivsoj jugi uopste upotrebljiva.Za neke osobe ka sto su nese df-ovce i njihovi pomagaci koji se setkaju oko parlamenta,demokratija sluzi za olajavanje drzave i koriscenje njenih benefita.Da je cvrste ruke kao sto je kod njihovih finansijera, odavno bi ova grupica prd..la po zatvora i radila svoj posao za sta je placena.
ISPIRANJE MOZGOVA..

19. 09. 2017 - 08:25

...A CRNOJ GORI U POTONJIH 15 DO 20 GODINA-NEOSTAJE VIŠE OD 400 MALADIH LJUDI-KOJI SU POBIJENI U SUDARU "DIVOVA CRNOGRSKIH KLANOVA"? NIJE DATI I ZA TO KRIV BOŽIĆNI USTANAK...?
Tesla

19. 09. 2017 - 11:01

Uporedjujes stvari koje nemaju veze sa temom.Sad kad bi smo po tvojoj logici isli sta da kazem za omladinu koja je pobijena 90-ih?Koja je istjerana po bijelom svijetu 90-ih?Ili citavih familija koje su se fakticki izbrisale od 1918 pa naovamo?
udbasi

19. 09. 2017 - 08:38

Bozidari Spasiqi je bio Titin terorista egzekutor i zvanicno osudjen od belgijskih vlasti za ubistvo Albanca u Briselu . On to dobro poznaje . Bio je uspjesniji i nije nosio pracke .
MM

19. 09. 2017 - 08:46

Bravo Zeljko. Kao i uvijek - kratko, jasno i dokumentovano!
zelenas

19. 09. 2017 - 11:21

Dobra prica ali postoji i drugi dio, Kako je moguce organizatori "Drzavnog Udara" setaju slobodno a imaju iza sebe ubistva jedan Sindja u Hrvatskoj a Bata Na Kosovu,Cinjenica je da su i na platnom spisku CIA, Ali zasti i kao gradjani CG moramo da trpimo ovu torturu od sudjenja koje je gora od ijednog rijalitija , gdje organizatori drzavnog udaraorganizuju i sudjenje , gdje sudija brani osudenoga za lomljenje prozora aovaj nije ni dolazio u CG a kamoli slomio prozor.ali je zato uzeo 5oo eura od Sindjelica ,Sudjenje je farsa sve dok se ne dovedu Sindjelic i elimirovic da pjevaju da li odradjuju posao za BIU ili ANB.
Tesla

19. 09. 2017 - 15:17

Shvatam ja tebe zelenasu: kad je po zakonu i pravdi onda je farsa a kad je pitanje udri po zdravom mesu,haosu i cetnicima onda je pravda.Te informacije koje imas su jedinstvene: ili si ih ti izmislio ili procitao na nekim trecerazrednim portalima kao sto ima Srbija i ovaj kukolj iz CG. Kad bi samo svi radili svoj posao u CG daleko bismo mi dogurali...
Mihailo,Bgd

19. 09. 2017 - 12:58

NE VJERUJEM da postoji građanin u CG kome sada sve nije jasno. Politika velikodržavnog hegemonizma protiv CG je aktuelna i aktivana. Moskva i Beograd svaki iz svojih razloga. Beograd da ostvari jedinstvo "nacionalne geografije Srba na zapadnom Balkanu a to se uklapa u geopolitičke interese Rusije u strateškoj podjeli u ovom djelu Evrope.. Srbija da bude "mala" Rusija na Balkanu!? CG im je naprečac pobjegla.Paralelna Srbija je dremuckala dok nijesu "legle"pare a onda je u bunilu uprskala STVAR.. Pobijedili su crnogorski patriote. Građani CG nijesu zadovoljni kvalitetom života ali su slobodniji i bogatiji nego što su ikad bili. Znaju šata je država. I ušli su u dobro društvo. Riješili su se palanačke piljarske politike. Ostalo je još par GIBANIČARA koji na čelu sa Vojvodom Mandićem grickaju dobijene pare za prodanu dušu. A posle u DEVETI KRUG PAKLA! AMIN!
Crnogorka

19. 09. 2017 - 13:55

Mihailo,Bgd, BOG TI POMOGAO!
Велимље

19. 09. 2017 - 13:12

Кога могу терористом назвати они који су се сликали са ногом на грудима мртвога Че Геваре. "Че живи у нама."
...

25. 09. 2017 - 22:41

Велимље,ne brukaj Gevaru
Mrbeen

19. 09. 2017 - 17:05

Pustite vi ove obavjestajce iz spajza...neka sud radi svoj posao. Dokazi, suceljavanja...presuda i zatvor. Cemu ovakvi tekstovi? Da meni bude jasnije sta se spremalo...dajte ljudi budite ozbiljniji sa ozbiljnim stvarima. Ako je neko radio na tome da se lije krv po CG treba vratiti smrtnu kaznu i gotovo ..ovako ako se dokaze da su krivi ..opet cu im ja dnevne obroke i struju placat ...lose..i nema pouke..
VITNI VOREN CG

25. 09. 2017 - 22:52

Željko, ponovo čitam tekst.Bravo! Jasno i duhovito! Preostaje da se na sve načine borimo protiv svih tih gadova.
Novi komentar