Del Ponte: Ostavku sam podnijela zbog nekažnjavanja zločina

U oproštajnom govoru od Istražne komisije UN o Siriji, Karla del Ponte izjavila je danas da je napustila tu poziciju jer je frustrirana zbog "totalne nekažnjivosti" zločina, prenijele su svjetske agencije.
Objavljeno: 18. 09. 2017 - 22:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Del Ponte, bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala, objavila je prošlog mjeseca da napušta Istražnu komisiju UN o Siriji, koja je sakupila dokaze navodnih zločina počinjenih u Siriji od izbijanja građanskog rata 2011, podsjeća AFP.

"Dajem ostavku kako bih okončala svoje frustracije. Sedam godina zločina u Siriji, a potpuna nekažnjivost. To nije prihvatljivo", rekla je Del Ponte obraćajući se u Savjetu za ljudska prava UN, nakon što je istražna komisija UN predstavila svoj najnoviji izvještaj.

Ona je navela da kada se pridružila toj komisiji nije očekivala da međunarodna zajednica neće uspjeti da uspostavi sud sposoban da sudi "zločinima u Siriji".

Istražna komisija UN u više navrata je pozivala Savjet bezbjednosti UN da proslijedi pitanje Sirije Međunarodnom krivičnom sudu, što je napor koji je blokirala Rusija, saveznik Damaska.

"Zašto nije moguće imati tribunal?", upitala je Del Ponte.

Istražna komisija UN je optužila sve strane, uključujući vladu i pobunjenike, za ratne zločine u Siriji.

Tanjug

Komentari: 1

golub mira

18. 09. 2017 - 23:17

Sve je palo kod ne kaznjavanja Srpskih zločinaca po Bosni a Karla je bila glavna u tom tribunalu, ono malo kaznica sto su srpski zločinci dobili osokolilo je loše ljude u Siriji .Posle Haga sud je izgubio svoj smisao a zlodjela su za očekivti dalje I dalje.Zar se može još nekon trubiti posle djeceniskih užasnih slika iz Palestine a dobro se solaidarišu ovii iz TelAviva I gradla na ušcu Save u Dunav.
Novi komentar