Rusi više od milion dolara „prali“ za PZP?

Petnaestak ruskih državljana, kako se osnovano sumnja, u nekoliko navrata u prvoj polovini oktobra 2016. godine zamijenili su više od milion dolara za potrebe Pokreta za promjene, odnosno političke koalicije Demokratski front u izbornoj kampanji – potvrđeno je Pobjedi iz više nezvaničnih izvora bliskih istrazi.
Objavljeno: 19. 09. 2017 - 06:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ta saznanja rezultat su opsežne istrage koju skoro godinu vodi Specijalno državno tužilaštvo, u okviru koje su podnijete prijave protiv jedanaest osoba, zbog sumnje da su učestvovale u brojnim finansijskim malverzacijama pranja novca, a sve u interesu Pokreta za promjene.

Osumnjičeni

Na spisku osumnjičenih su lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević, biznismen Miomir Nikolić, direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar te partije Željko Šćepanović, koji je šura Nebojše Medojevića, kao i lokalni diler deviza Gordan Konatar.

Proširenom istragom obuhvaćeni su Miloš Gvozdenović, zvani Mrva, lokalni dileri deviza Dejan Bušković i njegova supruga Violeta, Željko Pejović i Radovan Šćekić.

Nakon višemjesečne istrage saslušane su desetine svjedoka i prikupljeni su brojni dokazi koji su ukazali na umiješanost ruskih državljana u nezakonite poslove uoči parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine. Istražitelji imaju saznanja da su Rusi u Podgorici, ali i u dva grada na Crnogorskom primorju, prali novac u stranačke svrhe.

Na osnovu tih novih podataka Specijalno državno tužilaštvo je razotkrilo šemu malverzacija i kako su bile podijeljene uloge i zadaci svih „saradnika“.

Podsjećamo, Šćepanović i Konatar u žižu javnosti dospjeli su prošle godine u oktobru kada je kod njih pronađen novac sumnjivog porijekla.

Kod Šćepanovića je tada pronađeno 30.000 dolara, a kod Konatara 18.000. Kasnije je utvrđeno da je Šćepanović u najmanje tri navrata razmijenio 100.000 dolara u eure.

Specijalno državno tužilaštvo označilo je Miomira Nikolića i Nebojšu Medojevića da su bili na čelu kriminalne organizacije koja je prala novac. Iako su okrivljeni kategorično negirali sve navode iz prijave, u naredbi za sprovođenje istrage, koju je potpisao glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić jasno su precizirane njihove uloge.

Uloge

Prema sumnjama Tužilaštva, višemjesečne provjere ukazuju da je Medojević sa Nikolićem osmislio kriminalni plan da u legalne tokove ubace novac koji je Nikolić nezakonito stekao u građevinskim poslovima kao preduzetnik firme „Graditelj“  iz Tivta. Cilj je bio da se ta sredstva ne prikazuju kao prihod nadležnim organima i na taj način izbjegne plaćanje zakonskih obaveza.

Medojević je, prema rezultatima istrage Specijalnog tužilaštva, angažovao i saradnike čiji je zadatak bio da se bez odobrenja bave bankarskim poslovima odnosno da za potrebe partije na crno rade konverziju deviza i zarađeni procenat stave u legalne tokove.

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 7

Kole

19. 09. 2017 - 07:32

Kakvi gubitnici.Umjesto da vec unaprijed zamijene dolare za eura oni u CG to rade i padaju u oci.Amateri.
U pozadini

19. 09. 2017 - 07:49

Naslućuje se epilog suđenja vijeka. Knežević i Mandić nevini kao djevice a za državni terorizam će biti krivi Medojević i kumovi!!!
Gost

19. 09. 2017 - 10:13

To što je i Medojević optužen i kriv 100%, ne umanjuje krivicu ova dva idiota.
aj ne lazite vise

19. 09. 2017 - 09:29

Jes Rusi nemaju dje zamijenit milion € pa mijenjaju u bank of montenegro da ih ulovi Milivoje nosonja. . Samo jedan ruski oligarh vozi camac skuplji od cijele CG . A Medo " terorista" sta po Njemackoj .
primorac

19. 09. 2017 - 12:26

Ovizi aj ne lazite vise, blago ti babi tvojoj, važno da tebe ne lažu, a ti bi dao za taj gliser i te oligarhe i tatu i mamu jatko crni čemerni. Uzmi kamen i ajde u krš tamo se igraj kamena s ramena, pusti se pranja novca, komplikovano je to za tvoju bistru glavicu.
a ke nova

19. 09. 2017 - 13:02

Ja od tog nema nista al zato ti i tvoje primorke vrsite redovan servis na ruskim jahtama i dobro zaradjujete.
Guest_29428

19. 09. 2017 - 10:00

ZAR MEDOJEVIC NIJE U GRUPI ,, UGLEDNI PARLAMANTARACA "
Novi komentar