Tramp: Uskoro odluka o nuklearnom sporazumu s Iranom

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da vjeruje da stvarno postoji šansa da se postigne mir između Izraela i Palestine i najavio da će uskoro objaviti odluku o nuklearnom sporazumu Irana i šest svjetskih sila.
Objavljeno: 19. 09. 2017 - 08:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na pitanje šta će uraditi sa nuklearim sporazumom sa Iranom iz 2015, Tramp je na početku sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom rekao "vidjećete vrlo brzo", prenosi Rojters.

Netanjahu je rekao da se raduje razgovoru o "užasnom sporazumu sa Iranom".

Francuska je prethodno upozorila da je spasavanje nuklearnog sporazuma sa Iranom "ključno" kako bi se druge zemlje spriječile da razvijaju nuklearno oružje.

Uoči otvaranja generalne debate u Generalnoj skupštini UN, francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan rekao je novinarima da je vršenje pritiska na Sjevernu Koreju pomoću sankcija jedini način da se riješi kriza oko nukleranih i raketnih proba Pjongjanga, prenosi AFP.

Šef iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi optužio je prethodno SAD da pokušavaju da podriju nuklearni sporazum sa velikim silama iz 2015, i pozvao Ujedinjene nacije da se odupru "neprihvatljivim zahtijevima" Vašingtona.

On je kritikovao američku izaslanicu pri UN Niki Hejli da je na pregovorima prošlog mjeseca iznijela "mnoštvo neopravdanih, specifičnih zahteva" prilikom pregovora sa šefom Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) Jukijom Amanom.

Prethodno je vrhovni lider Irana ajatolah Ali Hamnei rekao je da Iran neće dozvoliti da mu SAD prete i da će njegova zemlja snažno reagovati na bilo kakav "pogrešan potez" Vašingtona u vezi sa nuklearnim sporazumom sa Teheranom.

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je u četvrtak da Iran krši "duh" sporazuma iz 2015. u skladu sa kojim su Iranu ublažene sankcije u zamjenu za ograničavanje nuklearnog programa Teherana.

Blic.rs

 

Komentari: 0

Novi komentar