Marković - Đianćing: Zajednički interes ulaganje u saobraćaj i energetiku

Predsjednik Vlade Duško Marković primio je delegaciju Sino-CEE Holdinga i njenog Sino-CEE fonda koju je predvodio predsjednik Điang Đianćing.
Objavljeno: 19. 09. 2017 - 12:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na sastanku je zaključeno da postoji obostrani interes za ulaganja i podršku projektima u oblastima saobraćaja i energetike kao i da Crna Gora nudi dobre mogućnosti za investicije u oblastima turizma i poljoprivrede.

Premijer Marković je istakao da je najveći interes Crne Gore nastavak gradnje autoputa i to odmah po završetku prioritetne dionice. „Spremni smo da sa NR Kinom tražimo model da obezbijedimo sredstva za ovu kapitalnu investiciju“ – rekao je premijer Crne Gore podsjetivši da obje vlade projekat autoputa ne vide samo kao posao već i kao državne projekte i da dodatnu povoljnost predstavlja činjenica da je gradnja autoputa ka Crnoj Gori jedan od prioriteta i Vlade Republike Srbije. Ocijenjeno je da je, pored autoputa, saradnju najbrže moguće ostvariti na projektima valorizacije crnogorskih aerodroma i naših energetskih potencijala.

2017-09-19-pv-dusko-markovic-delegacija-sino-cee-holdinga-i-fonda-5

Predsjednik Sino-CEE Holdinga je podsjetio da je za NR Kina za investicije u okviru projekata 16+1 i „Pojas i Put“ izdvojila 10 milijardi dolara kapitala za ulaganje sa ciljem obezbjeđenja  dodatnih 50 milijardi kreditne podrske i ocijenio da Crna Gora ima potencijale i resurse da privuče dio tog novca.

Na sastanku je dogovoren nastavak kontakata na konkretnim pitanjima.

Sino-CEEF Holding inaugurisao je u novembru 2016. u Rigi predsjednik Vlade NR Kine Li Kećijangu prisustvu premijera Letonije Marisa Kučinskisa i to kao platformu za ekonomsku saradnju Kine i šesnaest država Centralne i Istočne Evrope.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem mr Milutin Simović i ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, kao i izvršna direktorka Sino-CEE Holdinga za Evropu Đin Šen.

Komentari: 0

Novi komentar