Dani crnogorske kulture u Zagrebu

U okviru manifestacije „Dani crnogorske kulture“, sjutra 21. septembra u Crnogorskom domu u Zagrebu, sa početkom u 19 sat biće otvorena izložba posvećena baštini Crne Gore i predstavljena dva značajna časopisa koji promovišu očuvanje baštine, "Starine Crne Gore" i "[email protected]".
Objavljeno: 20. 09. 2017 - 13:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

Manifestaciju organizuje Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske. Na promociji će govoriti dr Anastazija Miranović, direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara, mr Amer Ramusović, direktor časopisa [email protected], mr Željko Rutović direktor direktorata za Medije ministarstva kulture, Vesna Prlja, Uprava za zaštitu kulturnih dobara i Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske.

"Starine" su sadržajno donosile esenciju naučne i stručne misli o našem kulturnom nasljeđu, njegovom istraživanju, izučavanju i zaštiti. Demografski položaj, migracije stanovništva,raznorodni istorijski usudi i kulturološki uticaji, doprinjeli su činjeničnom oslanjanju na hiljadugodišnju državotvornu prošlost.

Upravo kulturno nasljeđe svjedoči i govori o kontinuiranom trajanju naše države, a njena reprezentativna kulturna dobra o civilizacijskom doprinosu čovječanstvu", ističe direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara dr Anastazija Miranović, koja je glavna i odgovorna urednica časopisa.

Članovi redakcije su prof.dr Aleksandar Čilikov, prof.dr Sonja Tomović-Šundić, prof. dr Živko Andrijašević i doktorand Maja Ćetković.

Sedmi broj časopisa "Starine Crne Gore" - godišnjaka Uprave za zaštitu kulturnih dobara u potpunosti je posvećen našim nematerijalnim kulturnim dobrima, a tekstove su priredile Tanja Vujović, Maja Ćetković i Anastazija Miranović.

Trenutno je u pripremi novi, osmi, broj časopisa, koji će biti posvećen novim valorizovanim kulturnim dobrima Crne Gore, a biće objavljen do kraja godine.

Časopis „[email protected]“ kao glasilo od opšte društvene važnosti koji se tematski značajno bavi svim aspektima našeg naslijeđa počeo je da izlazi 2011.godine. Časopis podstiče i afirmiše prvenstveno vrijednost našeg nasljeđa, incirajući njegovu obnovu i zaštitu u svim crnogorskim opštinama.


 

Komentari: 0

Novi komentar