Održan sastanak za pripremu obilježavanja vijeka od pobune mornara u Boki Kotorskoj

U organizaciji Ministarstva evropskih poslova i Bokeljske mornarice, danas je održan konstitutivni sastanak organizacionog odbora za pripremu idejnog programa obilježavanja vijeka od pobune mornara u Boki Kotorskoj.

Objavljeno: 20. 09. 2017 - 14:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sastankom je predsjedavao ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, a učestvovali su ministar kulture Janko Ljumović, admiral Bokeljske mornarice Antun Sbutega, potpredsjednik Oštine Kotor Branko Nedović, predstavnice opština Herceg Novi i Tivat, Tamara Vujović i Ana Ivanović, komandant Mornarice i kapetan bojnog broda Darko Vuković, prorektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Živko Andrijašević, savjetnica Pomorskog muzeja Crne Gore Mileva Pejaković Vujošević i PR kompanije Azmont Investments Adrijana Husić.

Imajući u vidu da se početkom februara 2018. navršava jedan vijek od poznate pobune mornara u Boki Kotorskoj, veoma značajnog događaja za nacionalnu i evropsku istoriju, dogovorena je dalja saradnja na izradi, koordinaciji i sprovođenju idejnog programa proslave sto godina od pobune mornara u Boki Kotorskoj.

min1

Kako bi se prigodno obilježio ovaj Jubilej i odala počast mornarima koji su pobunom ustali protiv rata koji su vodile Njemačka i Austro-Ugarska, članovi organizacionog odbora su razmotrili organizaciju niza naučnih i kulturnih događaja koji će se sprovoditi u više crnogorskih gradova.

Programom će biti obuhvaćena organizacija međunarodnog naučnog skupa, svečana akademija, izdavanje prigodne poštanske marke, snimanje dokumentarnog filma, organizovanje izložbe, nastupi Bokeljske mornarice i druge aktivnosti kojima će se obilježiti ovaj važan jubilej.

Ovaj članak je napisan u okviru projekta "Rastimo zajedno 3 - Informacije o EU putem web portala" koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori. Članak ne predstavlja nužno službeni stav Evropske unije.

Komentari: 1

Željko V. Jovanović

20. 09. 2017 - 15:11

Danas, 20.09.2017., održan je sastanak za pripremu obilježavanja 100 godina od pobune mornara u Boki Kotorskoj - koji pada u februaru 2018.godine.To je nekih 6 mjeseci unaprijed. Naravno, tako i treba. Međutim, 17.10.2017. navršiće se 250 godina od kako je na Opštecrnogorskom zboru za vladara Crne Gore izabran Stefan Mali. Niko do današnjeg dana ne prozbori ni jedne jedine riječi o ovome jubileju. SRAMNO. Uzgred, prekosjutra će biti 244 godine od kako je ubijen Stefan Mali, jedan od najznamenitijih vladara u cjelokupnoj istoriji Crne Gore.
Novi komentar