Vakcinisanost djece u Hrvatskoj pala ispod 90 posto

Stopa vakcinisanosti djece u Hrvatskoj u padu je u zadnjih pet godina, prvenstveno u predškolskoj dobi – do prije šest godina protiv ospica, rubeole i zaušnjaka bilo je vakcinisano 95 posto djece, a sada ih je 89,7 posto, upozorio je u srijedu na okruglom stolu »Cijepljenje – činjenicama protiv mitova» šef Službe za epidemiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) Bernard Kaić.
Objavljeno: 20. 09. 2017 - 17:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pad broja vakcinisane djece dogodio se prvi put u 30 godina, jer je vakcinisanost od 1980-ih godina kontinuirano rasla, istakao je Kaić na skupu u organizaciji Koalicije udruga u zdravstvu.

- Do prije pet godina imali smo vakcinisanost djece u predškolskoj i školskoj dobi za sva cjepiva iz obaveznog programa cijepljenja iznad 90 posto, a sada ona pada, prvenstveno u predškolskoj dobi, rekao je Kaić.

Najveći pad procijepljenosti djece protiv ospica, rubeole i zaušnjaka zabilježen je u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a prilično je značajan pad i u Primorsko-goranskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

- Sve to povećava broj osjetljive djece, prvenstveno u predškolskoj dobi, što povećava rizik od izbijanja epidemija tih bolesti, kojih već dugo nemamo, a ako su se i pojavile bile su malog obuhvata. Jedino nas izvlači i dalje visoka vakcinisanost u školskoj dobi, pa veliki dio djece koja u predškolskoj dobi propuste vakcinisanje to nadoknadi kasnije- kaže Kaić.

(Hina)

Komentari: 0

Novi komentar