O izdanjama i priređivačima "Gorskog vijenca" u CANU

Tribina „Izdanja i priređivači 'Gorskog vijenca'“ biće sjutra priređena u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti od 12 časova.
Objavljeno: 20. 09. 2017 - 17:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

O ovoj temi, koja predstavlja dio ciklusa posvećenog Petru II Petroviću Njegošu, govoriće prof. dr Radmilo Marojević.

Marojević je rođen 1949. godine u Morakovu kod Nikšića. Osnovnu školu je završio u Miolju Polju, a Gimnaziju u Nikšiću 1968. godine. Studirao je u Beogradu, redovno na Filološkom fakultetu, a vanredno na Fakultetu političkih nauka. Na Filološkom fakultetu u Beogradu magistrirao je 1974. godine, a doktorirao je 1980. godine. Predavao je na Fakultetu političkih nauka (1973-1980). Za docenta na Filološkom fakultetu u Beogradu iazbran je 1980. godine, za vanrednog profesora 1984. godine, a za redovnog profesora 1988. godine. Bio je lektor srpskog jezika na Moskovskom univerzitetu i gostujući profesor na fakultetima u Nikšiću, Istočnom Sarajevu, Banjoj Luci, Nišu i Podgorici. Za akademika Međunarodne slovenske akademije nauka i umjetnosti izabran je 1992. godine. Bio je prvi student-prodekan Filološkog fakulteta, predsjednik Udruženja književnih prevodilaca Srbije, predsjednik Saveza slavističkih društava Srbije, dekan Filološkog fakulteta. Član je Udruženja književnika Republike Srpske. Predsjednik je Srpskog fonda slovenske pismenosti i slovenskih kultura i glavni urednik Slavističkog zbornika. Prevodio je sa ruskog Bloka (poema „Dvanaest“), Dostojevskog (roman „Dečko“, sa M. Marojević), mitropolita Vasilija Petrovića („Istorija o Crnoj Gori“) i dr. Bavi se rusistikom, srbistikom i paleoslavistikom. Ekspert je za tumačenje tamnih mjesta u starim i novijim tekstovima na srpskom, ruskom i staroslovenskom jeziku. Piše i objavljuje poeziju i bavi se srpskom, ruskom i komparativnom naukom o stihu. Objavljeno je oko njegovih 600 rasprava, članaka i drugih priloga u raznim publikacijama, a od toga više od 80 radova u stranim - uglavnom u ruskim - naučnim časopisima i zbornicima, te 18 knjiga, od kojih četiri iz njegošologije.

Komentari: 3

velikosrbin

20. 09. 2017 - 18:44

i negator svega crnogorskog pa i crnogorskog jezika. i sada ga CANU dovodi da nam takav drži predavanja o Njegošu. Ovaj Dragan Vukčević je taman kao Marojević, strašno što se sve radi. CANU i dalje filijala SANU, sprdnja
VITNI VOREN CG

26. 09. 2017 - 00:04

velikosrbin, podržavam sve što ste rekli. Zar nije bilo i previše "beogradskih izdanja" svega crnogorskog? Imamo li mozga, i kad ćemo ga imati?
Žika Guslar

20. 09. 2017 - 21:51

Dragan k. Vukčević je isti tip „intelektualca“ kao i akademik Šerbo, oni siju u dvije ruke istovremeno. A za druga Radmila Marojevića, čudi me da nijeste naveli da je bio Slobova čelična pesnica na Filološkom fakultetu tokom studentskih protesta, onaj koji je ćerao i proćerivao studente i profesore sa fakulteta! Prava mjera Dragana k. Vukčevića i CANU, taman su jedni za druge! Ooo, sada slijede psovke odgovarajuće!!!!!
Novi komentar