Rohani: Iran neće prvi prekršiti nuklearni sporazum

Iran poštuje nuklearni sporazum iz 2015, ali će "odlučno i nepokolebljivo odgovoriti na njegovo kršenje s bilo koje strane", izjavio je u UN-u predsjednik te zemlje Hasan Rohani.
Objavljeno: 20. 09. 2017 - 21:26 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Nikoga nijesmo prevarili, nijesmo bili nepošteni u primjeni tog sporazuma", kazao je Rohani i negirao da će njegova zemlja biti prva koja će ga prekršiti.

"Ali Iran će odlučno i nepokolebljivo odgovoriti na njegovo kršenje s bilo koje strane", poručio je iranski predsjednik, odgovorivši tako na govor američkog predsjednika Donalda Trampa koji je na Generalnoj skupštini uključio Iran u "malu grupu otpadničkih režima", nazvavši nuklearni sporazum "sramotnim".

"Bilo bi šteta da sporazum pokopaju "otpadničke novopridošlice na međunarodnoj političkoj sceni", kazao je Rohani, jasno dajući do znanja da misli na predsjednika Trumpa.

Takođe je istakao da taj sporazum pripada međunarodnoj zajednici, a ne jednoj ili dvijema zemljama.

"Kršenjem međunarodnih obaveza, nova američka administracija uništava svoj sopstveni kredibilitet i potkopava povjerenje koje uživa u međunarodnoj zajednici", dodao je Rohani.

U Beču je 2015. potpisan sporazum između Teherana i šest svjetskih sila - SAD-a, Velike Britanije, Rusije, Kine, Francuske i Njemačke - o ograničavanju iranskog nuklearnog programa na isključivo civilnu primjenu, u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

(Tanjug)

Foto: AP

Komentari: 0

Novi komentar