Vojvodić: Bjelica se isključivo bavio osporavanjem ingerencija rektora

Odgovaram na tvrdnje Duška Bjelice da su navodi u saopštenju sa današnje sjednice Senata UCG neistiniti. Zbog svega navedenog prinuđena sam da istaknem da plasiranjem nepotpune slike i okrnjenih činjenica iz usta predsjednika Upravnog odbora Duška Bjelice do javnosti zasigurno ne može doprijeti puna istina, izjavila je rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić. Njeno reagovanje prenosimo integralno.
Objavljeno: 20. 09. 2017 - 22:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Prije svega zbog akademske javnosti, saopštavam da je današnjem Senatu prisustvovalo 32 od 37 senatora i mnogi od njih su raspravljali na aktuelnu temu realizacije nastave na studijskom programu Visoka medicinska škola. Nužno, u svjetlu aktuelne upravljačke krize koja je i započeta zbog ovog studijskog programa, raspravljalo se i o koliziji odluka Senata i Upravnog odbora, te kako i ko snosi krivicu za krizu. Senator a istovremeno i predsjednik Upravnog odbora Bjelica se u ovoj raspravi isključivo, što se da provjeriti stenogramom, bavio osporavanjem ingerencija rektora za formiranje Radne grupe, odnosno za bavljenje onim što je osnovna akademska dužnost i odgovornost rektora i Senata - realizacija akreditovanog studijskog programa. Nakon pravnog obesmišljavanja ovakvog, očigledno unaprijed pripremljenog, scenarija, rasprava je krenula u pravcu analize ispunjenosti standarda i smjernica propisanih relevantnim evropskim direktivama, kao i pravcu sagledavanja novonastale situacije indukovane odlukama Upravnog odbora suprotnim odlukama Senata i Vijeća Medicinskog fakulteta. U ovom dijelu, niko od prisutnih, a posebno nakon stručne argumentacije profesora Medicinskog fakulteta, nije imao primjedbe, uključujući i senatora-predsjednika UO Bjelicu.

Senator-predsjednik UO Bjelica odgovorio je da se ponašao po zakonu kada je od mene upitan da najvišem akademskom tijelu Univerziteta objasni etička stanovišta i razloge dvostrukog ponašanja, kada je na Upravnom odboru glasao suprotno sopstvenom glasanju na Senatu odnosno suprotno stavu akademske zajednice čiji je predstavnik. I zaista, teško je naći akademske argumente za ovakav etički paradoks.

Rasprava se prirodno dotakla i aktuelne eskalacije krize upravljanja na UCG u svjetlu osporavanja mog prorektorskog tima na Upravnom odboru. Na moje insistiranje da navede razloge o motivima kampanje protiv prorektorskog tima, senator Bjelica opet nije Senatu dao bilo kakav argument. Ostao je nijem.

Trudeći se da zaštitim ustanovu, ovom prilikom neću dalje o činjenicama povrede autonomije Univerziteta načinjene u Upravnom odboru, niti o’predsjedniku Univerziteta’ kako predsjednik Upravnog odbora sebe uobičajeno naziva.

Žalim što ne mogu poštedjeti javnost od ovakvog istupanja. Činim to štiteći dostojanstvno institucije i funkcije rektora u ambijentu zaglušujuće buke kampanje u kojoj pojedinci odbranu autonomije univerziteta proglašavaju mojim ličnim ratom".

Komentari: 12

посматрач

20. 09. 2017 - 23:20

Има ли каквог начина да се спасимо терора Бјелица-Војводић који у ноемалним државама не би могли проћи поред државног универзитета. Довела иx је партија а сада преко њиx двоје испитује која струја ће да превлада!
uff

20. 09. 2017 - 23:29

A, neka...slični ste.
rjesenje

20. 09. 2017 - 23:58

Uskoro ce jedno od ovo dvoje Vlada da pusti niz vodu. Odnosno ne Vlada nego onaj iznad Vlade.Bez emocija, samo se napravi racunica ko ce vise da mu smeta, odnosno ko ce vise da mu koristi u predstojecim izborima.
Mila

21. 09. 2017 - 07:29

Vojska o skraćenju a Radmila o poštenju
Pepe

21. 09. 2017 - 07:30

Zali bože ko je rektor na UCG ali je naša stvarnost
Mirko Bograd

21. 09. 2017 - 09:52

@Pepe. Da li ste ikada u životu sreli Radmilu Vojvodić kada tako suvereno sudite o njoj?Vi ste tipičan primjer "palanačkog duha" koji u Crnoj Gori doživljava trijumf! U stanju je svaka "uš"da sudi i "bljuje" svoj jad protiv svakoga ko mu je nedostižan..Vi ste kao Vlado Šegrt poslije rata kada je postao ministar za jednu knjigu izjavio ,nijesam je čitao ali znam da je neprijateljska. Šta joj fali? Ima visoko akademsko obrazovanje ,daokazala se kao umjetnik ,režirala je u najvećim beogradskim pozorištima i ma kriterijume sa ugrađenim duhovnim paradigmama savremenog svijeta,nastoji da odbrani autonomiju Univerziteta.Da li su joj to mane? Za vas jesu.Pogubili ste se u mržnji.Pepe razmislite malo ,ovdje se radi o principijelnom pitanju. Vlada bi trebala da povede računa šta joj radi ona popina sa Cetinja,jer čim zine napravi krivično djelo!
boki

21. 09. 2017 - 10:27

Žali bože univerzitet ko ga vodi i kakva nam je rektorka
Maki

21. 09. 2017 - 10:30

Za Mirka Beograd Koje joj je akademsko zvanje odnosno titula pa da bude rektorka? Postoji li ijedna zemlja na planeti gdje rektor univerziteta nema naucno zvanje odnosno titulu? Postoji-zemlja cuda Crna Gora.
Mirko Bograd

21. 09. 2017 - 11:17

@Maki Gospodine Maki ,Radmilo Marojević je Doktor Nauka ,u vrijeme Miloševića postavljen za dekana Filološkog fakulteta da razgoni neposlušne profesore .Poslije dva mjeseca izbila je pobuna studenata protiv njega ,bili su predložili da mu se "ugradi čip da ne sere po dvorištu"!Otjerali su ga! Znam mnogo "doktora nauka"koji sa sviješću nijesu odmakli dalje od prosječnog čobanina!Formalna titula ništa ne znači.Znamo ko danas i kako sve doktorira,potrebno je stvarno znanje i da se neko dokazao ,da ima konkrentne rezultate.
omaz rektorki

21. 09. 2017 - 13:39

Slazem se sa Mirkom. Rektorki se kao i svakom zivom bicu moze mnogo toga prigovoriti ali je daleko ispred vecine na UCG. Negativnom propagandom je javnosti servirano da ona nema reference za poziciju rektora, što je notorna neistina. Rektorka je profesor na UCG, na umjetničkom fakultetu koji se u svemu razlikuju od ostalih, po godinama školovanja, po bodovanju referenci itd. Ona je, definitivno, daleko, da ne kazem iznad nego evo, ispred vecine! Ipak, ima ona još posla ako ostane na poziji gdje je, mnogo, mnogo posla. Što reče neko neka miče tu paučinu, žabokrečinu i dovede nova lica, dokle više iste stare njuške! A kako bih rado da nabrojim te njuške....
zaplet

21. 09. 2017 - 11:41

Predsjednik odruci priruci,rektorka reziser ,vode UCG. Tu sve prsti od nauke.Istoricar vise nije mogao izdrzati ,kidnuo je glavom bez obzira.Biolog se buni.Izgleda da je ovaj Stanisic koji bi htio, ali ga nece, ipak kadar.S glave nigdje elektronicara,masinca,gradjevinca.Filozofa Boze sacuvaj.Oni su iz Niksica.Cestitog lingviste.E muzicar moze.Vjerujem da slicno nigdje na zemljinoj sari ne postoji...E moj Mirko Beogradjanine,slusaj more Beograd izgore.Niko nikoga ne mrzi. Samo iznosi misljenje
Istoricar bjež

21. 09. 2017 - 13:27

Nije istoričaru bilo krive, uspio je da sačuva status quo i otišao, bez frke.
Novi komentar