Pala istorijska odluka: SAD povlače milijarde

Centralna banka SAD odlučila je da u oktobru počne da smanjuje ogroman portfolio obveznica, a da referentne kamatne stope za sada ostanu nepromijenjene.
Objavljeno: 21. 09. 2017 - 08:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Federalne rezerve (Fed) saopštile su da će u oktobru početi postepeno da smanjuju svoj portfolio obveznica, vrijednih 4,5 hiljada milijardi dolara, kupljenih u cilju podsticanja ekonomije poslije izbijanja svjetske finansijske krize 2008. godine.

Fed planira da smanjuje portfolio obveznica kojim dominiraju državne i hipotekarne obveznice, tako što će svakog mjeseca trošiti manje novca za njihovu zamjenu. 

Plan Feda je da u oktobru na obveznice potroši 10 milijardi dolara manje nego do sada, da bi u oktobru 2018. godine postigao 50 milijardi dolara manju potrošnju na obveznice. 

Centralna banka je odlučila da zadrži kratkoročne referentne kamatne stope na nivou između jedan i 1,25 odsto. Fed navodi da tržište rada jača, ali da je inflacija još ispod željenih dva odsto na godišnjem nivou. 

Zvaničnici Federalnih rezervi i dalje očekuju da će podići kratkoročne referentne kamatne stope još jednom do kraja godine i najavljuju tri podizanja u 2018. godini, ako dođe do rasta konstantno niske inflacije, dok za 2019. godinu sada predviđaju dva umjesto tri podizanja kamatnih stopa.

SeeBiz

Komentari: 4

sekundarne sirovine

21. 09. 2017 - 09:39

Nastancovali su oni toga vise nego pokojni Sloba svojevremeno na Topcideru. Samo sve vise zemalja zele das se oslobode njiovog ekonomskog i politickog jarma . Evo Venecuela izbacila los dolaros a i druge zemlje najavljuju. Kad im se vrati iz svijeta njiova bezvredna arija bice muka . Zato sakupljaju papir.
Ekspertima iz budzaka

21. 09. 2017 - 16:59

Ne razumijes se nego sa istom dubinom razmisljanja sa kojim komentarises Vojvodu ili SPC pricas o vrlo kompleksnoj materiji
Zoran Ilinčić

21. 09. 2017 - 11:01

Biblija, Otkrovenje Jovanovo, glava 12: I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda. Trudna viče u porođajnim bolima i mukama rađanja..... I ona porodi sina, muškića, koji će vladati svim narodima palicom gvozdenom. I Dijete njeno bi uzeto k Bogu i prijestolju njegovu. Simbolično: Žena je EU a Dijete je evro. A sve ovo je napisano prije dvadeset vjekova.
propustio terapiju ?

21. 09. 2017 - 17:20

Zorane, jesi li malo bolje sad?
Novi komentar