Šef Trampovog tima nudio informacije Olegu Deripaski?

U aferu oko navodnog ruskog miješanja u predsjedničke izbore u SAD Vašington post umiješao je i ruskog tajkuna, Olega Deripasku.
Objavljeno: 21. 09. 2017 - 09:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema navodima tog lista, bivši šef predizbornog tima Donalda Trampa, Pol Manafort, ponudio je da milijarderu bliskom Kremlju pruži informacije o predsjedničkim izborima koji su održani 2016. godine.

Manafort je privatan razgovor sa Deripaskom ponudio manje od dvije nedjelje prije nego što je Tramp prihvatio republikansku nominaciju za predsjedničkog kandidata, tvrdi američki list, prenosi Rojters. 

"Ako mu je potreban privatan informativni razgovor, možemo to da sredimo", napisao je Manafort u mejlu neimenovanom prekomorskom posredniku između njega i magnata u industriji aluminijuma Olega Deripaske, navodi "Vašington post", pozivajući se na osobe bliske toj prepisci. 

Vašingtonski dnevnik tvrdi da je imao uvid u djelove ovog mejla, poslatog 7. jula 2016, kao i u druge djelove Manafortove prepiske. 

Ovaj mejl je među desetinama hiljada dokumenata koja su dostavljena američkim istražiteljima u okviru istrage o navodnim pokušajima Rusije da utiče na prošlogdišnje predsjedničke izbore u SAD u Trampovu korist i o eventualnom dosluhu nekog iz Trampovog predizbornog tima sa Moskvom s tim u vezi, napominje Rojters. 

Manafortov portparol Džejson Maloni rekao je za "Vašington post" da nikakvih razgovora nije bilo i da je putem spornih mejlova Manafort zapravo pokušavao da naplati neotplaćene dugove. 

Američki list navodi da nema dokaza da je Deripaska ikada primio Manafortovu navodnu ponudu niti da su ikada razgovarali, dok je Deripaskin portparol rekao tom listu da ti mejlovi predstavljaju spletkarenje "konsultanata u ozloglašenoj banditskoj industriji vašingtonskog političkog establišmenta", navodi britanska agencija. 

Inače, Manafort je jedan od nekoliko bliskih savetnika koji su Trampu pomogli da odnese pobjedu na prošlogodišnjim izborima, a koji su sada pod istragom u okviru istrage o navodnom miješanju Rusije u američke izbore. 

Šef Trampovog predizbornog tima postao je u junu 2016, ali je bio primoran da podnese ostavku dva mjeseca kasnije, zbog navoda da je u poslovnim odnosima s bivšim liderom Ukrajine Viktorom Janukovičem, koga podržava Kremlj. 

Interesovanje za Manaforta produbilo se zbog njegovih presretnutih komunikacija s ruskim operativcima, navodi CNN.

Komentari: 1

Krimovice

21. 09. 2017 - 09:59

Oleg Deripaska ima nelegalnu palatu na Krimovicama. Hoće li je uspjeti legalizovati, zabrinut sam za njega? Moja je procjena da je palata vrijedna 20 miliona eura. Mislim da treba pomoć čovjeku, zadužio nas je
Novi komentar