Mogerini protiv američkog stava

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini kaže da su se sve strane u sporazumu o iranskom nuklearnom programu saglasile da se dogovor sprovodi po planu, prenose svjetske agencije.
Objavljeno: 21. 09. 2017 - 10:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ona je istakla i da bi trebalo da se o pritužbama SAD o drugim postupcima Irana razgovara van konteksta tog sporazuma.

Nakon sastanka u Njujorku sa učesnicima sporazuma iz 2015. godine, Mogerinijeva je rekla novinarima da sporazum "funkcioniše i da koristi svojoj namjeni".

Federika Mogerini je kazala da je očuvanje sporazuma značajno u, kako je navela, kritičnom vremenu u svijetu. 

Ona nije navela da li će SAD istupiti iz sporazuma, ali je istakla da je EU posvećena poštovanju tog dogovora. 

Sastanku u sjedištu UN u Njujorku prisustvovali su i američki državni sekretar Reks Tilerson i šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif. 

Tilerson je rekao da se Iran "tehnički pridržava" sporazuma o nuklearnom programu, ali da sporazum ne ispunjava očekivanja u smislu uklanjanja "ozbiljne prijetnje" u tom regionu. 

On je potvrdio da je američki predsjednik Donald Tramp donio odluku da li da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, ali da ne želi da kaže što je odlučio. 

Američki državni sekretar je rekao i da je premijerka Velike Britanije zatražila od Trampa da joj saopšti odluku, ali je on rekao "ne". 

Tramp je u utorak u UN nazvao nuklearni sporazum s Iranom "sramotom" za SAD i rekao da vlada Irana "maskira korumpiranu diktaturu lažnim prividom demokratije" i nemilosrdno vrši represiju nad svojim građanima. 

Iran i šest svjetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) postigli su u julu 2015. godine sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Komentari: 0

Novi komentar