Kreće Garantni fond, obezbijediće se 25 miliona za garancije i male kredite

Država je osnovala Garantni fond i plan je da se u naredne četiri godine obezbijedi ukupno 25 miliona eura garancija. Glavni razlog formiranja Fonda je pomoć početnicima u biznisu za, prije svega, obezbjeđenje potrebnog kolaterala za uredno vraćanje kredita. Ovom institucijom bi upravljao Garantni odbor, kojeg bi sačinjavali predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva ekonomije, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.
Objavljeno: 22. 09. 2017 - 11:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovi instrumenti namijenjeni su mladima, ženama, nezaposlenim visokoškolcima, individualnim poljoprivrednim proizvođačima, tehnološkim viškovima kao i svim onim preduzetnicima koji imaju održivu i profitabilnu ideju ali koji ne mogu da obezbjede dovoljan kolateral za potrebna sredstva ili su im potrebni mikrokrediti da bi realizovali svoju ideju.

Pored toga, Investiciono razvojni fond bi preuzeo ulogu mikrokreditiranja, po daleko nižim kamatnim stopama nego što to sada odobravaju Mikrokreditne institicije (MFI).

Početna sredstva u iznosu od  million eura za garante šeme i 2,5 miliona eura za mikrokreditiranje, obezbijediće Vlada i do decembra 2017.godine realizovaće se pilot projekat. Na osnovu iskustva tokom relizacije pilot projekta definisaće se konačni modeli garantih šema i mikrokreditiranja i do januara naredne ti modeli će biti u funkciji.

“Plan je da se za Garanti fond obezbijedi  million eura u ovoj,  šest miliona u narednoj,  osam miliona u 2019. godini i 10 miliona eura u 2020. godini. Dakle, za četiri godine Vlada će obezbijediti 25 miliona eura za izdavanje garancija i predlog je da se primjenjuje muliplikator 4, što znači da će se obezbijediti kreditna podška u ukupnom iznosu od 100 miliona eura”, kaže se u vladinoj Informaciji.

Polazeći od osnovnog cilja, podsticaja otvaranja novih radnih mjesta, kao dodatni instrument uvodi se Garantni fond i mikrokreditiranje, kao dio Investiciono-razvojnog fonda. Kroz primjenu garantne šeme i mikrokreiditranja, omogućiće se veća dostupnost finansijskim sredstvima većem broju potencijalnih preduzetnika.

Iznos od 100 miliona eura obezbijediće IRF samostalno i uz podršku banka koje budu spremne da prihvate garancije iz Garantog fonda.

Za potrebe mikrokreditiranja Vlada će obezbijediti u naredne četiti godine po 2,5 miliona eura a IRF će od međunarodnih finansijskih insitucija obezbijediti dodatnih 30 miliona, zaključuje se u dokumentu.

P.Z.

Komentari: 1

Mila K

22. 09. 2017 - 14:19

Ovo je projekat visokog sistemskog rizika, jer je ocigledno da ce IRF u ovim segmentu zanemariti parametre rizika i svoje tekuce opravdane nemogucnosti da plasiraju sredstva po pravilima rizika, sada ce zamijeniti ovaj mehanizam koji ne briga za rizike i ne briga za razvoj trzista. Steta sto je IRF politicki kontrolisana institucija. Ovako povecavaju profil rizika> Ovo je model ne-poboljsanja zaposlenosti osim u zeljenoj statistici pred izbore, nego mehanizam teskog partijskog uticaja na zivotne egzistencije gradjan-nki. Mikrokrediti su kreditiranje koje se bazira na povjerenju, a ovdje nema ni povjerenja ni garancija iako se takvo ime daje tom tozbonjem fondu. Nikako da shvatimo da iako CB CG nema emisionu f-ju, to se ovakvim idejama moze postici a, to nije kvalitetna odrednica crnogorske ekonomije/ finansija. Jedina sistemska prednost je da ce ovo u praksi najvjerovatnije ostati minimalistica ideja u realizaciji kroz monetarni izraz
Novi komentar