Predsjednici četiri opštine traže hitan sastanak Zajednice opština

Predsjednici Opština Herceg Novi, Budva, Kotor i Kolašin zatražili su danas od predsjednika Upravnog odbora Zajednice opština, Aleksandra Bogdanovića, hitan sastanak sa samo jednom tačkom dnevnog reda: Predlogom Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata
Objavljeno: 22. 09. 2017 - 22:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Povodom pomenutog Predloga Zakona i najave njegovog usvajanja, molimo Vas za hitan sastanak u ponedjeljak u 13  časova u Budvi, a radi razmatranja Predloga Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, sa posebnim osvrtom na oštre kritike sa raznih strana društveno-političke scene - navodi se u zahtjevu koji potpisuju Stevan Katić, Dragan Krapović, Vladimir Jokić i Željka Vuksanović.

Kako su istakli, ovim dokumentom predviđena je potpuna centralizacija poslova u sistemu planiranja prostora i izgradnje.

- Imajući u vidu da je to u potpunosti protivno Ustavu Crne Gore, Zakonu o lokalnoj samoupravi i Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi, želimo da Vama, kao najvišem predstavniku Zajednice opština, nacionalne asocijacije lokalnih zajednica, ukažemo na brojne negativne posljedice koje bi usvajanje Predloga ovog Zakona imalo na funkcionisanje i održivost opština - ističu predsjednici opština koji su izrazili nadu da će na sastanku „zauzeti stav“ ispred cijele Zajednice opština.

Podsjećamo, ministar održivog razvoja i turizma na današnjem dugom obraćanju novinarima istakao je kako je Predlog Zakona „u skladu sa Ustavom“. Takođe je naveo kako opštine Herceg Novi, Budva, Kotor i Bar od 2008. godine nemaju bazični planski dokument, dok je za još 12 Vlada platila njihovu izradu.

Komentari: 0

Novi komentar