Privatizacija zdravstva - noćna mora za medicinske sestre

Raste nezadovoljstvo medicinskih sestara u Hrvatskoj, koje upozoravaju na netransparentnost najavljene privatizacije primarne zdravstvene zaštite, jer ih uprkos njihovom zahtjevu od prije dvije sedmice, ministar zdravlja Milan Kujundžić još nije informisao o tome, iako su one jedan od važnih nosilaca zdravstvenog sistema.
Objavljeno: 22. 09. 2017 - 22:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

Privatizacija javnog zdravstva nova je ideja ministra Kujundžića, ali noćna mora za medicinske sestre i pacijente. Primarna zdravstvena zaštita ne smije da nestane iz domova zdravlja i ode u ruke koncesionara, apeluju medicinske sestre.

- Onaj koji kupi prostor, onaj koji ulaže u svoj posao, taj i može to da radi. Međutim, prodavati ono što je državno, prodavati nas medicinske sestre, prodavati pacijente, to nije moguće - kaže Dajana Subić iz Sindikata medicinskih sestara.

Ovakvim potezom, ljekari bi morali da kupuju ordinaciju u kojoj žele da rade, a konkurencija u urbanim sredinama je velika. Zato će dio njih, ako ova ideja zaživi, posao morati da traži negdje drugdje, na drugom kraju Hrvatske ili svijeta.

- Ako nam sva mladost ode van... Mi smo sve sestre gotovo pred penzijom. Ko će vas čekati, ko će vas pratiti? Hoće li dolaziti radna snaga iz Rumunije i Bugarske - pita se Brankica Marušić iz Sindikata medicinskih sestara.

Medicinske sestre koje rade u državnim bolnicama nemaju osnovne uslove za rad, svakodnevno odrađuju prekovremene sate, ne primaju regres, a s godinama ne postaje lakše.

- Medicinske sestre, nažalost, one koje sam ja primjetila u KBC-u Split, odlaze u penziju prije navršenih 65 godina života, jer su uslovi za starije ljude nemogući - kaže Silvana Ganza iz KBC-a Split.

- Plate i penzije nisu baš na nivou. Što se tiče bolovanja, ne možemo da odemo, jer u primarnoj zdravstvenoj zaštiti radi jedna sestra i jedan ljekar u timu. Problem zamjene definitivno postoji - kaže Marušić.

Mjesečna plata medicinske sestre u prosjeku iznosi 4.500 kuna, nakon 40 godina radnog staža u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, njihova penzija iznosi 2.400 kuna. Ni u privatnom sektoru nije bolje.

Hrvatsko zdravstvo ne ide u korak s evropskim standardima. Dok je na hiljade stanovnika u Evropi broj medicinskih sestara 8,3, u Hrvatskoj je ta brojka jedva 5. Novi udar mogao bi da dovede do kritičnog manjka medicinskih radnika.

Izvor: N1 Zagreb

Komentari: 2

pinkfreud

23. 09. 2017 - 07:34

Pretvaranje "čudnovatog kljunaša" zvanog koncesija u transparenti privatnički status uz ugovor s HZZO-om, može donijeti samo dobroga i pacijentima i medicinskim sestrama. Naglasio bih da je to jedini način zadržavanja medicinskog karda u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Sve drugo vodi devastaciji temelja hrvatskog zdravstva.
LIBERTARIJANAC

23. 09. 2017 - 09:29

Sto prije u Crnu Goru da zazivi, Privatizacija javnog zdravstva nova je ideja ministra Kujundžića, Inace sve iz okruzenja pogotovo Hrvatske primenjujete zasto I liberalne zakone Ne. Sem onih koji su dobri da zavucete rucerdu u dzepove gradjana ,eto privatizujte DJECJE VRTICE ,domove zdravlja, Na Starom Aerodromu potrosiste grdne pare da gradite vrtic, to je mogao privatnik da gradi I njegov je posao bre. Ali ne vi radite od NARODNIH PARA I posle preko veze djecu UHLJEBLJENIKA I preko veze u taj vrtic jer naravno nece biti mjesta za svu djecu itd,,,,,
Novi komentar