CBCG: Bankama rečeno da obustave „izvoz“ poslova

Centralna banka je obavijestila banke da do usvajanja izmjena Zakona o bankama obustave eksternalizaciju, odnosno povjeravanje dijela poslova trećim licima, zbog čega je dio radnika ostajao bez posla.
Objavljeno: 23. 09. 2017 - 06:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iz CBCG Pobjedi su kazali da će eksternalizacija ili outsorsing, koja je sve prisutnija u jednom broju banaka, biti uređena novim zakonom.

- Obavijestili smo banke da eventualnu namjeravanu eksternalizaciju odlože do usvajanja zakona. Precizno uređenje poslova koji se mogu eksternalizovati i postupak izdavanja odobrenja biće dodatno regulisani odlukom koja će biti donesena nakonusvajanja zakona. U izmjenama Zakona o bankama, koji je u proceduri, utvrdili smo obavezu banaka da za poslove koje imaju namjeru eksternalizovati moraju prethodno pribaviti odobrenje Centralne banke – kazali su iz CBCG odgovarajući na pitanje da li je regulator reagovao na pismo Sindikata banaka u kom upozoravaju da zbog ove pojave, u kojoj prednjači Adiko banka, sve više radnika ostaje bez posla.

Sindikat je, kako je Pobjeda već pisala, kroz primjedbe na izmjene zakona o bankama zatražio da se u zakon unese da poslovi ptatnog prometa (back i front), kreditnog i operativnog rizika, komercijani i poslovi informacionih tehnologija ne mogu povjetiti licima i kompanijama izvan banke.

Pobjeda

Komentari: 0

Novi komentar