Slučaj spomenika Puniši Račiću: Inspekcija je stavila tačku, postament i obelisk ostaju

Udruženje bratstva Račića i Slatine, organizacije koja je inicirala gradnju spomenika osuđenom zločincu, Andrijevčaninu Puniši Račiću, u dvorištu njegove porodične kuće u selu Slatina, neće se žaliti Upravnom sudu na rješenje Uprave za inspekcijske poslove kojim je naloženo uklanjanje spomen ploče.
Objavljeno: 23. 09. 2017 - 07:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

Doskorašnji predsjednik ovog udruženja Milosav Dukić kazao je Pobjedi da su dugo razmišljali i odlučili da ne podnose žalbu.

Konsultacije

- Konsultovali smo se sa ljudima od struke, ali i s ljudima koji se bave politikom, makar i periferno i ocijenili smo da bi svako dalje insistiranje na nekoj pravdi bilo osuđeno na neuspjeh. Time završavamo polemiku sa svima na ovu temu – poručio je Dukić u izjavi za Pobjedu.

Podsjetio je i da su iz Inspekcije u avgustu Pobjedi saopštili da je, što se njih tiče, uklanjanjem spomen ploče, ovaj slučaj zatvoren.

- Znači, tim je stavljena takča na ovaj problem što podrazumijeva da se postament i obelisk neće rušiti – uvjeren je Dukić. On je nedavno podnio ostavku na mjesto prvog čovjeka Udruženja, a za Pobjedu pojašnjava da je to učinio „jer ne priliči bratstvu da na njegovom čelu bude čovjek koji je krivično odgovarao“.

Dukić je potpisao sporazum o priznanju krivice sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Beranama i kažnjen je šest mjeseci zatvora uslovno na dvije godine, zbog bespravne gradnje spomen obilježja Račiću.

- Svu krivicu sam preuzeo na sebe, jer nijesam htio da neko drugi odgovara – rekao je Dukić. Na čelu Udruženja sada je Milun Račić koji je, takođe, potvrdio da je što se njih tiče, za sada, stavljena tačka na priču o spomeniku Puniši Račiću.

- Uklanjanjem spomen-obilježja u selu Slatina, u opštini Andrijevica, ostvarena je svrha inspekcijskog nadzora u predmetnoj stvari, budući da je tim činom uklonjen i tekst koji je svjedočio o iskazivanju pijeteta prema ličnosti, koja po važećim zakonskim propisima, takav pijetet nije mogla ni zasluživati – saopšteno je u avgustu Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.

Naveli su da je, što se njih tiče, „inspekcijski nadzor u predmetnoj pravnoj stvari okon- čan“.

- Sami postament i obelisk, u smislu odredbi Zakona o spomen-obilježjima, svojim izgledom ne upućuju na trajno obilježavanje značajnih događaja, odnosno očuvanja uspomene na pojedine ličnosti, kako je to propisano već spomenutim Zakonom o spomen-obilježjima – objasnili su iz Inspekcije.

Iako je bilo planirano, 18. jula nije srušen spomenik Račiću, jer su ekipu dočekali predstavnici Odbora za gradnju, ali i mještani i poručili da to neće dozvoliti.

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 7

Crmničanin...

23. 09. 2017 - 07:33

Trebalo bi i ovog Miluna ''Račića'' (u prevodu karcinom) , barem pola kodine za ovo ''za sada'', jer izgleda čeka zgodan momenat i ne misli mirovat... Malo im je dokaza pa ne znau što su im činjeli ovakvi heroji...
mobilna ploca

23. 09. 2017 - 08:27

Ovo je kompromisno rjesenje koje zadoovoljava hrvatski prosvjed i bratstvo Racica . Kad se okupe nedjeljom iznesu plocu iz podruma i prislone je uz postament ,poloze cvijece i odrze govor Punisi i popiju po jednu za njegovu dusu. Kad zavrse vrate je opet u magacin do sledece prilike . A ko im moze zabranit da se okupe u svoju avliju ? Mogu cak odstampati nekoliko ovakvih postera i okacit po tarabi i sljivama za vrijeme sastanka.
Petrana Todorova Beograd

23. 09. 2017 - 08:52

Na svakom koraku država iskazuje nemoć,ovo je sramota !Nijesu u stanju da pozovu na odgovornost povampirene četnike koji dižu spomenike ubicama Spomenik nije uklonjen dok god postoji postament i tačka. Gdje je sada premijer da se bahati kao što to pokazuje kada je Univerzitet u pitanju gdje se itekaako miješa gdje bi morao poštovati autonomiju .
mi Punisu a vi Mira

23. 09. 2017 - 09:54

Moze to da se rijesi tehnicki i tako da kompletan postament postave na nekave tockove i sine tako da ga prema potrebi uvalce u depo. Postave recimo osmatracnicu pa kad neko ide uz selo uvuku Punisu u podrum a kad je vazduh cist izvezu ga vani . No makose li ustasu Baresica zauzvrat ?
Jedinstveni u zlocinu

23. 09. 2017 - 10:41

Bratstvo Racica ... Ima li jedan jedini Racic koji razmislja svojom glavom ili svi razmisljaju Punisinom?
ko ima glavu

23. 09. 2017 - 12:02

Vidis da je Punisa svojevremeno dogurao iz sela Slatina opstina Andrijevica do jugoslovenske Vlade sto znaci da ipak nije bio gluplji i manje ugledan od tebe koji nijesi nista ni u mjesnoj zajednici pa mozda ni u kuci . E sad nebih se upustao u diskusiju o ovom nemilom dogadjaju koji je izazvao ali svakome ponekad dodje zuta minuta.
zlocin

23. 09. 2017 - 12:24

A sta mislis koje je tek ruganje tabla u Jascenovcu " Za dom spremni " ?
Novi komentar