Visoke novčane kazne za nedolično ponašanje u parlamentu

Zakonodavni odbor usvojio je prečišćeni tekst Poslovnika Skupštine koji predviđa visoke novčane kazne za poslanike koji se budu nedolično ponašali u najvišem zakonodavnom domu.
Objavljeno: 23. 09. 2017 - 09:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako pišu Dnevne novine, kazne su predviđene za nedolično ponašanje u plenarnoj sali, ali i u holu i ostalim prostorijama parlamenta.

Prema Poslovniku, poslanik kojem je izrečena opomena biće kažnjen odbijanjem deset odsto od poslaničke plate, a onaj kome su tokom iste sjednice izrečene dvije opomene sa 20 odsto.

Poslanik kojem je oduzeta riječ biće kažnjen novčano u visini od 40 odsto plate, dok će najvišom novčanom kaznom – odbijanjem polovine plate, biti kažnjen parlamentarac kojem je izrečena mjera udaljavanja sa sjednice.

U izmjenama Poslovnika piše da se novčane kazne, ako je poslaniku izrečeno više mjera za povredu reda na sjednici Skupštine, ne sabiraju već se primjenjuje samo najviša. Odluku o novčanoj kazni donosiće Administrativni odbor.

U Poslovniku piše i da poslanik koji je novčano kažnjen zbog izrečenih mjera opomene ili oduzimanja riječi ima pravo na naknadu troškova prevoza i hotelski smještaj, a poslanik koji je novčano kažnjen zbog udaljavanja sa sjednice ima pravo na naknadu troškova prevoza u skladu sa aktom Administrativnog odbora.

Komentari: 4

BRAVO

23. 09. 2017 - 20:14

Smisleno i pravedno rjesenje
george wordy

23. 09. 2017 - 22:42

Uredjena demokratska drustva nisu rezultat, apela na svijest, vec samo dosljedno sprovodjenje Zakona.U takvim drustvima svi su jednaki pred Zakonom...
borislav radovic

24. 09. 2017 - 09:49

MALO JE,
Slobodasn Gluščević

24. 09. 2017 - 21:20

A ako ne dolazi na posao?
Novi komentar