KALEZIĆ: Iako smo sve vidljiviji, nasilja je sve više

Peta povorka ponosa LGBTIQ osoba "Montenegro Prajd", pod sloganom “Čojstvom protiv nasilja”., završena je danas u Podgorici. Prajd je prošao bez mirno i bez incidenata, a prema procjeni reportera Portala Analitika, gradom je šetalo oko 300 građana.
Objavljeno: 23. 09. 2017 - 21:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

23praidd

13.50 Povorka “Čojstvom protiv nasilja” prošla je kroz Njegoševu ulicu, Vučedolsku, pa ulicu Slobode, pa su se vratili na bulevar.

23praidb

23praida

13.30 Kako javlja reporter Portala Analitika,  učesnici su krenuli u šetnju.

13.29  Ove godine na Prajdu učestvuju i mladi sa hendikepom.

“Slavite različitost jer to naše društvo ne prihvata. Treba da budemo ponosni što smo različiti. Želim da poručimo osobama sa hendikepom da ne daju da se zbog različitosti osjećaju kao da nismo ljudsko biće”, kazala je predstavnica mladih sa hendikepom.

13.20 Ljiljana Raičević ispred Sigurne ženske kuće kazala je da je ovdje peti put i da je počastvovana što je dio današnjeg događaja.

"U kakvom mi to društvu živimo, da li se nasilje adekvatno kažnjava? Nema nas u onolikom broju u kojem bi trebalo, jer smo u konstantnom strahu od nasilja", kazala je Raičević.

23praid1f

13: 20  Amir Jaha iz Udrženja mladih Roma, kazao je da aktivno rade na suzbijanju diskriminacije i da će podržati svaku inicijaticu koja ima za cilj borbu protiv nasilja i diskriminacije.

13:10  Član Organizacionog odbora Montenegro Prajda, Danijel Kalezić, poručio je uoči šetnje da je cilj Parade, borba protiv nasilja, 

“Ne samo nas, nego svih koje trpe nasilje. Mi smo se nagledali svega i svačega- razbijenih glava, situacija i scena koje su nezanimljive. Nasilje je među nama i ovo je vid borbe protiv toga. Ovaj prajd je pripremao najveći broj osoba, onih koji su lgbt i onih koji nisu.”, kazao je Kalezić koji je pozdravio rodtelje LGBT osoba.

“Sve nas je više koji smo vidljivi i biće nas sve više”, kazao je Kalezić i dodao da je ove godine više učesnika Prajda.

“Hvala i onima što nisu došli, nije sramota podržavati LGBT osobu. Sad vidimo od koga je iskrena podrška, a od koga ne”, zaključio je Kalezić.

23praid1d

12:59 Stigao je i prvi bivši šef crnogorske diplomatije u Americi, Miodrag Vlahović, kao i šef delegacije EU u Podgorici Aivo Orav.

12: 45 Na Paradi je oko 300 ljudi. Na Prajd je stigao Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković. Od političara tu je funkcioner Socijaldemokratske partije Đorđije Suhih, i Predsjednik Liberalne partije Crne Gore Andrija Popović. Na skupu su i savjetnici predsjednika Skupštine. Brojne NVO podržale su Prajd. Na njemu nema Ministra za ljudska i manjinska prava. Kako javlja naš reporter na Paradi su i brojni roditelji koji su došli da podrže svoju djecu na današnjem Prajdu.

23praid1b

Okupljanje učesnika Prajda zakazano je u centru grada u 12 sati. Policajci obezbjeđuju veliki dio grada i građani se žale da ne mogu da prođu.

"Hitno moram da odem do centra, ali ne mogu evo", kaže jedan Podgoričanin.
23praid3

Član Organizacionog odbora Montenegro prajda, Jovan Ulićević, kazao je da taj događaj organizuju u znaku zajedničkog zalaganja više društvenih grupa koje su, kako je naveo, suočene sa nasiljem.

„Osjećamo se dužnim da dignemo glas i zajedno se glasno suprostavimo nasilju koje je, nažalost, postalo podrazumijevani dio naših života“, rekao je Ulićević.

Član Organizacionog odbora Montenegro Prajda, Danijel Kalezić, kazao je da su ove godine odlučili da ne upućuju posebne pozive za učešće političkim partijama i predstavnicima institucija.

„Samim dešavanjem prajda, svi građani i građanke naše zemlje, pa samim tim i političari iz svih političkih partija i zaposleni u institucijama, koji žele da daju doprinos ljudskim pravima i borbi protiv nasilja su pozvani da to učine“, poručio je Kalezić.

Kako je istakao, žele da vide kolika je iskrena podrška svih onih koji na različite načine donose odluke o životima svih građana Crne Gore.

Prema njegovim riječima, zahtjevi Organizacionog odbora Montenegro prajda ove godine usmjereni su na institucije sistema, ali i na sve građane i građanke Crne Gore.

„Mi zahtijevamo od svih da razmisle o odnosu prema svima koji su slabiji i kojima treba podrška. Zahtijevamo od svih da se zauzmu za ljude koji ih okružuju i da ustanu protiv nasilja“, rekao je Kalezić.

Od Vlade i institucija sistema, kako je kazao, zahtijevaju punu implementaciju svih zakonskih rješenja kojima se štite prava LGBTIQ osoba, kao i usvajanje novih akata koja će osigurati i zaokružiti njihovu pravnu jednakost.

23praid2

Komentari: 13

Igor

23. 09. 2017 - 12:33

Ja bih dosao ali ne znam je li aleksa tamo.
Mm

23. 09. 2017 - 13:56

Ajde,pokazi cojstvo
Prolaznik

23. 09. 2017 - 13:33

Čojstvo je zaštititi drugog od sebe. Uspjeh će se postići kada se budete pridržavali čojstva a ne pošto poto da vršite popularizacinu lgbt_a. Živim u gradu gdje ima priličan broj te popilacine, niko ih ne napada jer se ponašaju kao i svi drugi građani.
zelenas

23. 09. 2017 - 14:36

Ima ih dosta u SPC i CPC pa su se mogli pridruziti i to u mantijama.
?

24. 09. 2017 - 03:20

U SPC ih znamo. Jesi li izmislio ovo za CPC da bi napravio balans. Muchi cetnicino tamo. Znamo te i od ranije sa tvojim perfidnim komentarima. Sto ti treba da se maskiras tim nick-om ?
goga

23. 09. 2017 - 17:25

ZA VEĆI NATALITET , JE LI OVO BORBA ZA NATALITET DRŽAVE KOJA PRAKTIČNO ZAMIRE !
Micko

23. 09. 2017 - 21:37

Ovo je borba za pare iz budzeta-umjesto za porodilista idu u ruke ovakvih nevladinih organizacija.Za organizaciju jednog ovakvog potroseno je minimum vrijednost 10 inkubatora.
Scuro

23. 09. 2017 - 19:54

Nasilja. NISTA DRUGO, vas cine vidljivijim. Kapis?
Ako će mo pravo i demokracki..

23. 09. 2017 - 21:19

..zahtjev Prajd štaba je legitiman-kad kažu da su sa njima morali biti ministri..i ini..Ali je nedemokracki od strane Prajd štaba-da traže-mimo njihove volje prisustvo ministara?! Jer i ministar ima glavu-pa zato je u njegovoj nadležnosti-da ide onamo đe ga vodi mozak i ošećanja-prava na sopstveni život-"dal će ići na kupanje na Moraču ili na sunčanje na Čanj plažu ili Velju plažu u Ulcinj"..? Zar ne neodemokracki preobražena crna gora..kuđ si zaorala znaš li? Jer svako svojatanje-nečijih prava volje ili želje-pa čaki obaveze-po "sistemu uz pjesmicu" "glavu suncu a ....?Je.. intimno pitanje-izvan domašaja i ingerencija "jevropske demokracije" po tuđoj i u tuđu udariti-ne boli ali,izgleda, je "slatko"...?Bujrum...?!
george wordy

23. 09. 2017 - 22:10

Iza svih predrasuda stoji neznanje , ne poznavanje, fobija, diskriminacija, nasilje.:Negativni komentari odraz su opterecenih , frustriranih,rigidnih i nasilnih, koji se ne bave sobom ,pa se bave drugima.Kada bi osobe bile isključivo sa muskim ili zenskim hormonima , one nikada ne bi osetile potrebu zasjedinjenjem. Kod svake osobe zatupljeni su I jedni I drugi hormoni , tako da kod muških heteroseksualaca najčešće preovladjuju, testosteron, ( XY) muški hormoni a kod gay, estrogen (XX ) ženski hormoni. Kod ženskih osoba je obrnuto. U svemu tome postoje različiti odnosi.Tako da je to vise želja prirode , nego same osobe. LGBTIQ, ova skraćenica je složena od sljedećih riječi: Lezbijke, Gejevi, Biseksualne, Transrodne, Interseksualne i Queer osobe.
XXX

23. 09. 2017 - 23:05

Moje saucesce.
Gotan

24. 09. 2017 - 09:43

To je tacno, ali vi to reklamirate i propagirate. Djeca kada vas gledaju putaju mamu i tatu kada se ljube istopolni: a može i ovako ! Sada zamislite to dijete u sta ce se izroditi. Od moje komsinice ćerka kada je vidjela dvije tete kako se ljube pitala je isto pitanje-može i ovako-ne mora samo sa dječacima da se ljubi. Jedno je važno-niko ne smije da ih maltretira, a ni oni druge !!!
Vasojevic

24. 09. 2017 - 14:16

Evropske vrijednosti na djelu!
Novi komentar