Vrijeme je da prevaziđemo vašarski imidž

Glavni nedostatak ovogodišnje turističke sezone je kao i ranijih godina – kratko trajanje, a onda i ogromne gužve, mišljenja je dekan budvanskog Fakulteta za biznis i turizam, prof. dr Rade Ratković, dok je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović istakao da nam je trebalo malo više komunalnog reda, u smislu čistoće i buke.
Objavljeno: 24. 09. 2017 - 08:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Gužve

- To znači ogromne gužve koje jedva da prima nedostatna infrastruktura, buka, pretjerana koncentracija ugostiteljske ponude, koja gotovo da blokira pješački saobraćaj po starim gradskim jezgrima… Pozitivno je što se polako mijenja struktura tražnje u korist zapadnog i organizovanog tržišta, što treba odlučno pospješiti unapređenjem destinacijskog menadžmenta i odgovarajućim mjerama turističke politike - kazao je Ratković.

Tim mjerama, kako je dodao, treba da postavi odgovarajuće koridore nova marketing strategija turizma Crne Gore, koju iščekujemo.

Kako bi turistička sezona bila bolja, Ratković ističe da je potreban novi model organizacije turizma i destinacijskog menadžmenta, kako bismo se organizovano i na vrijeme pripremili za turističku sezonu.

- Krajnje je vrijeme da prestanemo sa tradicijom rekonstrukcije i izgradnje saobraćajnica u vrijeme turističke sezone (april – novembar, kada se budemo organizovali za duge turističke sezone), da organizaciju i upravljanje turističkim mjestima podignemo na nivo susjednih mediteranskih turističkih destinacija i da prevaziđemo vašarski imidž naše turističke destinacije - kazao je Ratković.

Takođe je, ocjenjuje on, potrebno da podržimo rastuće turističke tokove iz domena tematskog turizma prema središnjem i, naročito, planinskom dijelu Crne Gore.

- Agroturizam otvara velike šanse za valorizaciju potencijala za proizvodnju tradicionalne organske hrane, tako da razvijamo turizam u simbiozi sa ruralnom poljoprivredom, koja bi otvorila na hiljade novih radnih mjesta, unaprijedila kvalitet ukupne turističke ponude Crne Gore i odlučujuće pomogla nužnom procesu zaustavljanja depopulacije kontinentalnog dijela naše domovine. U tom pogledu se treba suzdržavati od protežiranja projekata megalomanske urbanizacije naših djevičanskih planinskih predjela i neosnovanog favorizovanja razvoja skijaške infrastrukture, na uštrb potencijala za razvoj mnogo kurentnijeg tematskog turizma, naročito agroturizma - objašnjava dr prof. Ratković.

Žarko Radulović je istakao da nam treba malo više reda, komunalnog, u smislu buke i čistoće, kao i u taksi službi.

- Problem sa taksistima progresirao je u odnosu na prošlu godinu, a iduće će u odnosu na ovu. Iz godine u godine je sve veći problem, ali je to teško rješivo jer to se rješava na nivou lokalnih samouprava. Tu je pet ili šest primorskih opština koje imaju svaka svoje interese, tako da je to u ovom trenutku veliki problem - kazao je Radulović dodajući da se ovaj problem ne može riješiti jer nema političke volje.

Ostalo, kako navodi naš sagovornik, je na nivou zadovoljavajućeg.

- Vizni režim je limitirajući faktor. Međutim, imamo najave da će se u najskorije vrijeme desiti veoma pozitivne promjene i da će neka daleka tržišta koja su bila opterećena viznim režimom biti relaksirana, tako da se nadam da će u narednim godinama dolaziti još više turista, ne ljeti, ljeto je pokazalo i ove godine da smo produžili sezonu, počela je 28. aprila a završiće se 7. novembra. Mi tu polako dostižemo maksimum, sad treba da idemo za ovaj drugi dio godine ka dalekim tržištima i da polako njih privlačimo - kazao je Radulović.

(opširnije u Pobjedi)

 

Komentari: 5

spic

24. 09. 2017 - 11:53

Roditelji skolske djece iz europskih zemalja mogu i moraju doci jedino kad su im djeca na ljetnnom raspustu koji je puno kraci nego u nas i uglavnom traje 1 mjesec nedje polovina jula do polovine avgusta. Ja bih apelovao na Titogrdjane i Cetinjane da u to doba ne sljegavaju sa paradjzima i sendvicima niz brdo i guzva bi se smanjila za 30- 50 % .
radnik u turizmu

24. 09. 2017 - 12:40

Preko 50% smeća i vašara pravimo "mi" sami, pa kad smo sami takvi , takvi nam gosti i dolaze.Đecu treba učiti kulturi od malena da bi prosperirali i ono i država.
vasar

24. 09. 2017 - 13:24

Bravo ti ga radnice u turizmu treba biti realan i sagledati spostvene slabosti da bi ih popravili i da bi nam bilo bolje. Onakvi kavi smo i s obzirom sta nudimo imamo srecu da nam i ovi dolaze koje sad imamo. Ja mislim da je najveciveci broj tih turista nasa dijaspora rasuta po svijetu od Amerike do Australije koji dolaze u zavicaj i da vide rodbinu a u normalnim okolnostima nebi ni dosli u CG.
Zoran V. Raičević

24. 09. 2017 - 13:48

Toronto godišnje posjeti oko 15 miliona turista. Crnu Goru - oko milion. Brojke sve govore. Toronto skoro nema ništa od onog što ima CG (more, plaže, toplu klimu, drevne gradove, planine...).... Gužve u Torontu su užasne (ni približno crnogorakim). Hoteli u Torontu nijesu ni približno dobri kao crnogorski... Hrana takođe. Servis takođe. Poraz je da za CG, sa tako niskim cijenama, dođe tako malo turista (a od toga broja malo zapadnih). Od brojke od milion, pola otpada ba bivše republike SFRJ, a pola na Ruse. Priije 1991. godine u CG je stranih turista (ne računajući one iz bivših republika SFRJ) bilo milion (malo manje nego sada)...zaludu Radulović i ovaj drugi priučeni stručnjak turizma daje uljepšane podatke, brojke vam sve govore!
Djedo

26. 09. 2017 - 19:05

Toronto zna sta su pratece usluge i kultivisa je svoju prirodu. A mi znamo da napravimo cetiri zida i stsvimo dva kreveta.
Novi komentar