Angela Merkel osvojila četvrti mandat

Njemačka kancelarka Angela Merkel osvojila je četvrti mandat, nakon što su njena partija CDU i sestrinska stranka CSU osvojile 33,5 odsto glasova na parlamentarnim izborima, pokazuju ankete poslije zatvaranja biračkih mjesta. Prema tim podacima, u Bundestag ulazi i desničarska AFD.
Objavljeno: 24. 09. 2017 - 19:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Stranka kancelarke Angele Merkel, prema izlaznim anketama, mnogo je ispred Socijaldemokratske partije Martina Šulca, prenosi Gardijan.

Prema izlaznim anketama, Demohrišćanska partija (CDU) je osvojila 33,5 odsto glasova, dok je Socijaldemokratska (SPD) na drugom mjestu, sa osvojenih oko 21 odsto glasova, prenose ARD I ZDF.

Međutim, u parlament ulazi i partija na krajnjoj desnici Alternativa za Njemačku (AFD), koja je po prvi put u svojoj istoriji ostvarila rezultat od 13 odsto.

merkel1

Riječ je o političkoj partiji desničara i euroskeptika, koja je političke poene skupljala na temi izbjeglica, stranaca, proširenja Evropske unije i rješenju finansijske krize.

Ovakav izborni rezultat plasirao je na treće mjesto i čini je možda i zvanično najvećom opozicijom, prenosi Gardijan.

U njemačkom Bundestagu će u novom, 19. poslijeratnom sazivu, biti još i poslanika partije Ljevica, nasljednice nekadašnjih istočno-njemačkih komunista, zatim, stranke Zeleni (svaka po oko devet odsto), kao i liberali (oko 10 odsto), koje je je mladi Kristijan Lindner uspio da vrati u parlament.

Gardijan

Komentari: 4

nina

24. 09. 2017 - 23:07

CESTITAM. SVAKA CAST. OVO JE PRAVA POLITIČARKA
kuč

25. 09. 2017 - 06:59

četvrti put e sad će opozicija kod njih na ulice a ne može ona da vlada toliko dugo to je kradja plaćanje glasova to je diktatorski režim i pri tome nije u prijateljskim odnosima sa Rusijom i Srbijom . Svi na ulice !!!
kucki sin

25. 09. 2017 - 09:12

Losa ti je ta paralela . Nece opozicija na ulice al ce Andja debelo morati da koriguje kurs udesno ako nece da sledece izbore ubjedljivom vecinom uzme AFD. A onda adio Evropa i zbogom Montenegro i zatvorena poglavlja .
Glasovi az AfD iz protesta

25. 09. 2017 - 22:51

Ako ona ne promijeni politiku,. AfD ce dobiti jos vise glasova sledeci put( sto posto nece poraziti njenu partiju) i ozbiljno promijeniti politiku Njemacke, tako sto ce postati stvarna opozicija sto ovaj put, po snazi, jos nije. A to niko ne zeli, a najmanje Frau Merkel. Vidjecemo sto ce se desiti, ali kako bilo da bilo, bice zabavno u Njemackoj.
Novi komentar