CG obilježava Mediteranski dan obale

U okviru centralne proslave Mediteranskog dana obale, koja se ove godine održava u Crnoj Gori, danas je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u saradnji sa RK “Neptun Mimoza” iz Tivta i d.o.o. “Komunalo” Tivat organizovalo simboličnu akciju čišćenja morskog dna.
Objavljeno: 24. 09. 2017 - 20:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sjutra u 13.00 sati u Sabirnom centru Koomunalnog preduzeća u Gradskom parku biće organizovana radionica selekcije i brojanja prikupljenog otpada, u kojoj će pored gore navedenih subjekata učestvovati  Institut za bilogiju mora iz Kotora i NVO “Dramski srudio” iz Budve.  

Radionica je namjenjena osnovcima, a ima za cilj edukaciju najmlađih članova društva o najsavremenijim metodama selekcije i reciklaže otpada po aktuelnim EU direktivama.

Navedeni događaj najava je sjutrašnje centralne proslave Dana obale, koja se u saradnji Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore, Mediteranskog akcionog plana u okviru Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP/MAP), PAP/RACA i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore sjutra obilježava u hotelu Regent u Tivtu, pod pokrovteljstvom Filipa Vujanovića, predsjednika Crne Gore. 

Tema ovogodišnje proslave Mediteranskog dana obale je ,,Sačuvajmo naše more”. Proslava se organizuje u okviru saradnje Ministarstva održivog razvoja i turizma i Javnog preduzeća za upravljanje Morskim dobrom Crne Gore s Centrom za regionalne aktivnosti programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) iz Splita. 

Na događaju će učestvovati predstavnici vlada država u regionu Mediterana, UNEP/MAP-a, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija sa sjedištem u Crnoj Gori, kao i predstavnici lokalnih samouprava i nevladinog sektora.

Mediteranski dan obale se obilježava od 2007. godine sa ciljem podizanja svijesti o značaju obalnog područja kao prirodnog i ekonomskog resursa, te omogućavanja razmjene iskustava u primjeni optimalnih modela održivog obalnog razvoja. Svake godine centralna proslava Mediteranskog dana obale organizuje se u drugoj državi Mediterana.

Godine 2007. i 2008. centralna proslava organizovana je na Sardiniji, Italija, 2009. godine u Turskoj, 2010. godine u Sloveniji, 2011. u Alžiru, 2012. u Hrvatskoj, 2013. godine u Italiji, 2014. godine u Tunisu, 2015. godine u Francuskoj, a 2016. godine u Španiji. 

Komentari: 0

Novi komentar