KOKOŠKOV: Dvaput hvala Crnoj Gori!

Košarkaška vijest godine da je Igor Stefan Kokoškov postao prvak Evrope sa Slovenijom - samo je dio mozaika o istorijskom uspjehu. Slika je mnogo potpunija kada se zna da Kokoškov u svih 15 zvaničnih mečeva na klupi ,,zmajčeka“ nije okusio gorčinu poraza!
Objavljeno: 25. 09. 2017 - 07:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pogled na bilo koji od devet trijumfa na Eurobasketu i šest u prošlogodišnjim kvalifikacijama nosi isti utisak: koliko su Kokoškov i slovenačka selekcija bili savršen izbor jedno za drugo.

Beograđanin koji je prije 22 godine bio najmlađi trener prvog tima u jugoslovenskoj istoriji, koji je 2000. godine postao prvi Evropljanin kao dio stručnog štaba NBA tima, preko Klipersa, Detroita, Finiksa, Klivlenda, Orlanda – stigao je do Slovenije, do evropskog zlata.

A priča o 15 slovenačkih i Igorovih pobjeda počinje jednim porazom…

- Nakon zlata, red je da se zahvalim i Crnoj Gori. Krajem avgusta prošle godine igrali smo, pred same kvalif­ikacije, jedan meč sa Crnogorcima u Ljubljani.

I pobijedio nas je čvrst, žestok, f­izički dominantan tim koji je znao kako i šta da igra. Od Crnogoraca smo te večeri naučili mnogo o odnosu i ozbiljnosti koji su nam potrebni, pa zato prvi put kažem hvala – rekao je Kokoškov u ekskluzivnom razgovoru za ,,Arenu“.

I tu se ne zaustavlja. Crna Gora je na još jedan način „pomogla“ Igoru Kokoškovom na putu do zlata. Na način koji mnogo govori o našoj selekciji… - Crna Gora je bila naš potencijalni rival u četvrt - finalu Eurobasketa. Ali, doživjela je ubjedljiv, žestok poraz od Letonije u osmini finala.

Letonci su prosto poslije toga protiv nas ušli u meč u četvrt­inalu malo nadmeno, prepotentno – jer pobijedili su odličan tim.

To nam je mnogo pomoglo u četvrtfinalu, bili smo psihološki mnogo bolje pripremljeni od odličnih Letonaca, možda i u najtežem meču. Zato dvaput hvala Crnoj Gori – kazao je Kokoškov.

 

Identitet je Dragić

Istorijske uspjehe javnost, ne samo sportska, zna da pokrije lovorikama toliko da im je teško odrediti prave razmjere. Ipak, košarkaška javnost kontinenta uspjeh Slovenije i Kokoškova vidi kao izuzetno simboličan.

Slavio je napadački tim, rijedak kao takav na tronu Evrope. Slovenci su sada nosioci plamena moderne košarke…

- Ne volim kovanicu „moderna košarka“. Često se zloupotrebljava taj pojam. Moderna košarka je ona koja u datom momentu donosi pobjedu. Iskoristiš ono što možeš, ono sa čim imaš šansu da pobijediš meč…

Moja Slovenija je morala igrati brzo, a da je imala veličine poput Vučevića i Dubljevića pod košem, igrala bi drugačije – kazao je Kokoškov.

Tokom karijere ipak ima reputaciju dominantno napadačkog trenera. Često i pretjerano – kao pobornik „trči i pucaj“ košarke.

Slična etiketa „zalijepljena“ je i ovoj Sloveniji, kao njen košarkaški identitet…

- Košarkaški identitet moje Slovenije bio je Goran Dragić. Jednostavno, kada imate takav napadački potencijal, jednog od najboljih NBA bekova za igru u tranziciji, to iskoristite…

Naš sistem se ipak bazirao na jakoj odbrani, a tranzicija je prvo zavisila od toga kako da se odbranimo, kako da uhvatimo loptu. Mnogo toga zavisilo je od defanzive, što se ne pominje, a što je fundamentalno.

Iz te osnove išla su i ona trčanja i rješenja Dončića i brzi šutevi Dragića – objašnjava Kokoškov.

 

Neš ili Volas

Interesantno, trener takvog pedigrea je imao priliku da radi u dva „kultna“ tima. Slovenija je tako podsjećala na igru Finiksa iz perioda 2008-2013, tima najljepše napadačke igre, koji je predvodio legendarni plejmejker Stiv Neš.

Sa druge strane, Kokoškov je od 2003. do 2008. radio u Detroitu – šampionu iz 2004. koji je sa Volasom, Valasom, Prinsom i Hamiltonom simbol najjače defanzive 21. vijeka!

- Mogu samo biti zahvalan što sam bio dio takva dva tima. Tako različita tima. Finiks, koji je sa maestralnim Nešom mogao da ubrza, iskreira i mijenja ritam kako poželi – i Detroit, čija je košarka uvijek bila „na pola terena“.

U ta dva iskustva naučio sam nešto izuzetno bitno, koliko je važno pronaći način da se prilagodiš. Da iskoristiš ono što imaš, izvučeš maksimum.

Cilj je pobjeda, ona sa pola poena, to je ono što je bila suština oba velika tima.

I svakog tima – objasnio je Kokoškov.

 

Uči od svih

Srpski trener pred ­inale Eurobasketa protiv Srbije rekao je da je zahvalan, jer su na Eurobasketu, na pripremama i tokom prvenstva, naučili mnogo i igrači i on.

- Bez obzira na godine, a preko 20 godina sam u trenerskom poslu, apsolutno svaki novi meč je novo iskustvo. Kada uđete u svlačionicu, izađete na teren, uvijek je tu ona beskonačna kombinatorika ličnosti, dobrih i loših poteza, izbora…

Ne postoji replika meča, niti tima, dovoljno je jedan igrač da ispadne zbog povrede, loše partije, ili se uzdigne, ili… I to vječito grabljenje ka nečem novom, to je ljepota košarke.

To je ono što mi čuva strast ka poslu – kazao je Kokoškov.

Konačno, tu je ona, možda i najvažnija lekcija, od svih „beskonačnih kombinacija“, od onog dana 1995. godine kada je sa 24 godine preuzeo mjesto prvog trenera OKK Beograda.

- Samo glup čovjek zna sve. A profesor Aleksandar Nikolić, otac jugoslovenske košarke, mi je govorio – uči od igrača. Uči od svih i uvijek – zaključio je Igor Kokoškov u intervjuu za „Arenu“.

 

Od juče u Juti

Igor Kokoškov ima jako malo vremena za odmor i uživanje nakon trijumfa na Eurobasketu. U četvrtak je stigao u SAD, od juče je sa svojim timom Juta

Džezom…

- Zvali su me, i generalni menadžer i prvi trener tima, da čestitaju. Ali naravno da sam brzo morao da idem tamo. Kratko sam bio do Finiksa, gdje je moja porodica, moja djeca.

U Juti nam sada pocinju medicinski pregledi igrača, danas je obraćenje medijima, i u utorak smo vec u trening-kampu.

Čeka me jedna drugačija Juta, nemamo više Hejvorda, stigao je plejmejker Rubio…

Ali podjednako ambiciozna plej-of ekipa. I jedva čekam – rekao je Kokoškov.

 

 

Čuvajte mog prijatelja Vučevića

Igor Kokoškov bio je tokom jedne polusezone i u stručnom štabu Orlanda. Tada je radio sa našim Nikolom Vučevićem.

- Prvo ću govoriti o igračkim kvalitetima. To je „najbolja ruka“, najvjerovatnije, među visokim igračima u NBA. Znači i na svijetu. I dalje mlad igrač, zapamtite to! Sidro tima, apsolutno „franchise player“… Eto to je sve Vučević – rekao je Kokoškov.

I dodao:

- Ono o ćemo prvo treba pričati su ljudski kvaliteti. Sa Nikolom je bilo zadovoljstvo raditi, učiti od njega, a još više mi je drago što smo prijatelji, što smo često u kontaktu.

Znam odlično koliko mu je stalo do reprezentacije, a koliko mu je teško što neće moći igrati u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Čuvajte mog prijatelja Vučevića, izuzetno je privržen Crnoj Gori – rekao je Kokoškov.

 

NBA TRENER: Ambicija, ali…

Igor Kokoškov je 17 godina u NBA ligi. Dio je stručnog štaba Juta Džeza. Apsolutno je, od Evropljana, najbliži da postane prvi ne-Amerikanac kao prvi trener NBA ekipe. I sigurno je nakon ovog Eurobasketa bliži tome.

- Igra tu previše faktora, stvari na koje ne možete uticati, odluka… U takvim situacijama, teško je govoriti o ambiciji.

Ali ja bih volio da se desi trenutak da se poklope i mjesto i vrijeme, pa da dobijem tu priliku. Iako se to ne desi, ne žalim za bilo čim i apsolutno sam zadovoljan karijerom. Ambicija je pobjeda i novo iskustvo, svakog dana – rekao je Kokoškov.

Pogled na bilo koji od devet trijumfa na Eurobasketu i šest u prošlogodišnjim kvalifikacijama nosi isti utisak: koliko su Kokoškov i slovenačka selekcija bili savršen izbor jedno za drugo. Beograđanin koji je prije 22 godine bio najmlađi trener prvog tima u jugoslovenskoj istoriji, koji je 2000. postao prvi Evropljanin kao dio stručnog štaba NBA tima, preko Klipersa, Detroita, Finiksa, Klivlenda, Orlanda – stigao je do Slovenije, do evropskog zlata. A priča o 15 slovenačkih i Igorovih pobjeda počinje jednim porazom…

- Nakon zlata, red je da se zahvalim i Crnoj Gori. Krajem avgusta prošle godine igrali smo, pred same kvalifikacije, jedan meč sa Crnogorcima u Ljubljani. I pobijedio nas je čvrst, žestok, fizički dominantan tim koji je znao kako i šta da igra. Od Crnogoraca smo te večeri naučili mnogo o odnosu i ozbiljnosti koji su nam potrebni, pa zato prvi put kažem hvala – rekao je Kokoškov u ekskluzivnom razgovoru za Arenu. I tu se ne zaustavlja.

Crna Gora je na još jedan način ,,pomogla“ Igoru Kokoškovom na putu do zlata. Na način koji mnogo govori o našoj selekciji…

- Crna Gora je bila naš potencijalni rival u četvrtfinalu Eurobasketa. Ali, doživjela je ubjedljiv, žestok poraz od Letonije u osmini finala. Letonci su prosto poslije toga protiv nas ušli u meč u četvrtfinalu malo nadmeno, prepotentno – jer pobijedili su odličan tim. To nam je mnogo pomoglo u četvrtfinalu, bili smo psihološki mnogo bolje pripremljeni od odličnih Letonaca, možda i u najtežem meču. Zato dvaput hvala Crnoj Gori – kazao je Kokoškov.

Istorijske uspjehe javnost, ne samo sportska, zna da pokrije lovorikama toliko da im je teško odrediti prave razmjere. Ipak, košarkaška javnost kontinenta uspjeh Slovenije i Kokoškova vidi kao izuzetno simboličan. Slavio je napadački tim, rijedak kao takav na tronu Evrope. Slovenci su sada nosioci plamena moderne košarke…

- Ne volim kovanicu "moderna košarka“. Često se zloupotrebljava taj pojam. Moderna košarka je ona koja u datom momentu donosi pobjedu. Iskoristiš ono što možeš, ono sa čim imaš šansu da pobijediš meč… Moja Slovenija je morala igrati brzo, a da je imala veličine poput Vučevića i Dubljevića pod košem, igrala bi drugačije - kazao je Kokoškov.

Tokom karijere ipak ima reputaciju dominantno napadačkog trenera. Često i pretjerano - kao pobornik ,,trči i pucaj“ košarke. Slična etiketa "zalijepljena“ je i ovoj Sloveniji, kao njen košarkaški identitet…

- Košarkaški identitet moje Slovenije bio je Goran Dragić. Jednostavno, kada imate takav napadački potencijal, jednog od najboljih NBA bekova za igru u tranziciji, to iskoristite… Naš sistem se ipak bazirao na jakoj odbrani, a tranzicija je prvo zavisila od toga kako da se odbranimo, kako da uhvatimo loptu. Mnogo toga zavisilo je od defanzive, što se ne pominje, a što je fundamentalno. Iz te osnove išla su i ona trčanja i rješenja Dončića i brzi šutevi Dragića - objašnjava Kokoškov.

 

Čuvajte mog prijatelja Vučevića

Igor Kokoškov bio je tokom jedne polusezone i u stručnom štabu Orlanda. Tada je radio sa našim Nikolom Vučevićem.

- Prvo ću govoriti o igračkim kvalitetima. To je "najbolja ruka“, najvjerovatnije, među visokim igračima u NBA. Znači i na svijetu. I dalje mlad igrač, zapamtite to! Sidro tima, apsolutno "franchise player“… Eto to je sve Vučević – rekao je Kokoškov. I dodao: - Ono o čemu prvo treba pričati su ljudski kvaliteti. Sa Nikolom je bilo zadovoljstvo raditi, učiti od njega, a još više mi je drago što smo prijatelji, što smo često u kontaktu. Znam odlično koliko mu je stalo do reprezentacije, a koliko mu je teško što neće moći igrati u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Čuvajte mog prijatelja Vučevića, izuzetno je privržen Crnoj Gori - rekao je Kokoškov. 

S.STAMENIĆ/Arena - Pobjeda

Foto: FIBA

Komentari: 18

Deki

25. 09. 2017 - 07:23

I tebi sto puta hvala za radost koju si nam pružio u finalu Evropskog prvenstva!
Bolest mozga

25. 09. 2017 - 09:53

Opet si zaboravio da uzmeš one roze pilule...
Deki

25. 09. 2017 - 10:38

Kako ti fino znaš da su roze za mozak. Trošite ih porodično?
Ivan

25. 09. 2017 - 08:33

Bravo Slovenci ! Bravo Kokoskov ,Crna Gora je navijala za vas !
Vasojevic

25. 09. 2017 - 09:20

Dio Crne Gore jeste navijao, ali dobar dio Crne Gore navijao je za Srbiju.Prema tome, ne mozes da kazes da je cijela Crna Gora navijala za Sloveniju.To je prosto netacno.
Deki

25. 09. 2017 - 09:59

Posrbice i četnike ne računamo u Crnogorce. Prosto nijeste za nikakvo računanje. Vi navijate za Srbiju i kad igraju sa CG.
Vasojevic za Dekija

25. 09. 2017 - 12:21

Eto Deki, na tvoje iznenadjenje slazem se sa tobom.Ako si mislio na nacionalne Crnogorce, onda si u pravu.Nacionalni Crnogroci su 99% navijali za Sloveniju. Sad za Bosnjake , Hrvate, i Albance ne znam, nisam siguran., a za vas jesam.Vidis kako mozemo ida se slozimo oko necega.
Deki

25. 09. 2017 - 13:45

Ne moraš biti Crnogorac pa da navijaš protiv srba i srbije. "Sportisti srbije" sa visoko podignuta 3 prsta proslavljaju koš, gol, pobjedu... nadam se da znaš da je to takođe fašistički pozdrav, a vi ste ga koristili i kad ste iz Beograda ispraćali tenkove JNA na putu za rat u Bosnu i Hrvatsku. I onda se pitate zašto Novaka Đokovića niko u svijetu ne voli, osim srba. Pretpostavljam da se slažeš samnom. Vidiš kako možemo da se složimo.
Ukradose ga

25. 09. 2017 - 10:02

One koji su navijali za Srbiju ne racunamo u Crnu Goru. Oni su dusom i srcem Srbija. Radi njih je Slovenija i dobila ovoliku podrzku iz Crne Gore.
m

25. 09. 2017 - 10:09

Crnogorski dio CG, je navijao za SLO, a izdajnici CG i strani plaćenici, petokolonaši, su navijali za Srbiju.
Uzgred

25. 09. 2017 - 10:15

Taj dio o kojem pricas navija za Srbiju i kad igra protiv Crne Gore. Tako da za njih tesko mozes reci da su Crna Gora. Pocnite da navijate za svoju drzavu da vas priznamo za Crnogorce.
Rajko B.

25. 09. 2017 - 10:19

A zasto ne bi navijali za Slovence vasojevicu ? Slovenija nikad nije bila okupator Crne Gore u odnosu na tvoju rezervnu Drzavu !
danilo s.

25. 09. 2017 - 10:28

Vasojevic, Nazalost, u pravu ste. No, da nije vase (velejsrpske) arogancije, potcjenjivanja i uvreda CG, vjerovatno bi vecina gradjana CG navijala za Srbiju? U svakom slucaju, pobijedila je kosarka! I bivsa SFRJ?
Vasojevic

25. 09. 2017 - 12:23

Danilo, zamolio bih vas da nikad ne navijate za Srbiju.jer, ako vi pocnete da navijate za Srbiju onda pisi propalo.Ostanite dosljedni i navjajte za vase prijatelje Tacija, Mesica, Ramu, Kacina i ostale.
Bogu fala

25. 09. 2017 - 14:02

da imamo mnogo prijatelja. A vi? jedini su vam prijatelji Rusija i Bjelorusija. Oooo kukalo srpstvo ugašenooo
Podaništvo

25. 09. 2017 - 10:59

Ovo može samo podanički mentalitet. U naslovu stavljaju zahvalnost Crnoj Gori što je katastriofalnom razlikom izgubila od Letonije. Dakle, mi smo pretrpjeli, kako kaže Kokoškov žestok poraz, sa kojim se mi evo dičimo. Što reći, osim vrijeđanje zdravog razuma. Pa tako Srbi slave poraz na Kosovu.
Pravda

25. 09. 2017 - 13:32

Bravo majstore..
Stari

25. 09. 2017 - 16:47

A nauciseli Crnogorco sto od vas.Mislim dasu mogli no nazalost nijesu zatoste vi djeste a i mi.
Novi komentar