Izborne predmete predaju nastavnici bez potrebnih kvalifikacija

Pojedini nastavnici u osnovnim školama u Podgorici predavali su izborne predmete, iako za to nijesu imali potrebne kvalifikacije propisane Pravilnikom, koje je donijelo Ministarstvo prosvjete.
Objavljeno: 25. 09. 2017 - 09:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nekoliko roditelja obratilo se Portalu Analitika tvrdeći da u O.Š. Štampar Makarije, naprimjer, istoriju religije, kao izborni premet predaje profesorica ruskog jezika.

Iz Ministarstva prosvjete su za Portal Analitika potvrdili ovu informaciju, ali i naveli da je problem riješen i da će već od danas predmet predavati nastavnik koji za to ima potrebne kvalifikacije.

„Ministarstvo je odmah tražilo izjašnjenje od škole „Štampar Makarije“ i dobilo informaciju da je u pitanju rješenje koje se odnosi na prva tri časa ovog predmeta, i koje je bilo uslovljeno usklađivanjem rasporeda profesora i obavezom neometanog nastavnog procesa. Takođe, informisani smo da ovo pitanje već riješeno i da je od ponedjeljka 25. septembra nastava stručno zastupljena prema Pravilniku“, navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu navode da su kvalifikacije za izvođenje svakog izbornog i obaveznog predmeta u osnovnoj školi jasno su propisane Pravilnikom o profilu obrazovanja nastavnika, te tu nema mjesta za improvizacije.

Ministartvo je Pravilnik donijelo 19. jula ove godine i njime je tačno propisano koji nastavnik može predavati koji predmet. Tako je, recimo, predvidjeno da istoriju religije može da predaje nastavnik istorije, nastavnik istorije i geografije i diplomirani istoričar.

Pravilnikom je, medjutim, definisano na zdrave stilove života, preduzetništvo, gradjansko vaspitanje, istraživanje humanitarnog prava i Evropsku uniju može da predaje bilo koji nastavnik, koji predaje neki od obaveznih predmeta.

Nastavnik može izvoditi nastavu izbornih predmeta ako je završio program obuke predviđen predmetnim programom, navodi se u Pravilniku.

 

V.R.N.

 

Komentari: 0

Novi komentar