Nastavljena istraživanja: Koje tajne krije Vezačka pećina u Rvašima?

Vezačka pećina predstavlja potkapinu, maksimalne širine 35 m, dužine 40 m i visine 7,5 m. Tokom prethodne dvije kampanje postavljene su dvije sonde u toj pećini. Ovogodišnja istraživanja se nastavljaju u sondi 2 i sondi 3. Dosadašnja istraživanja su dala izvrsne rezultate koji su datovali navedene pećine u periodu od ranog mezolita do srednjeg vijeka.
Objavljeno: 25. 09. 2017 - 11:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

„U drugoj polovini septembra mjeseca 2017. godine nastavljaju se sondažna arheološka istraživanja Vezačke pećine u Rvašima u okviru međunarodnog projekta EUROFARM. Nosilac istraživanja je Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore u saradnji sa Univerzitetskim koledžom u Londonu i Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu. Ovaj veoma značajan međunarodni projekat baziran je na proučavanju neolitizacije Crne Gore“, kaže za Portal Analitika arheolog Dejan Gazivoda.

U protekle četiri godine istraživane su četiri pećine Vezačka pećina u Rvašima, Seocka pećina na Prevlaci, Vruća pećina na Bioču i pećina Čaja u Dolu Pješivačkom. Dosadašnja istraživanja su dala izvrsne rezultate koji su datovali navedene pećine u periodu od ranog mezolita do srednjeg vijeka.

Ovogodišnja istraživanja su usmjerena na proučavanje Vezačke pećine i predstavljaju treću kampanju u ovoj pećini (predmetna pećina je istraživana 2013. i 2016. godine).

Stručni tim čine: rukovodilac dr Dejan Gazivoda, dr Marc Vander Linden – autor projekta u ime Univerzitetskog koledža u Londonu, Nikola Borovinić, Srđan Delić, Ksenija Đurišić, Jane Stanford Gaastra, Vesna Popović, Mladen Rakić, Cornelis Drost, Anna de Vareilles, Luc Moreau, Ana Predoi i Aiton Ruiz Redondo.

Članovi međunarodnog stručnog tima predstavljaju Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, Univerzitetski koledž u Londonu, Univerzitet Kembridž, Univerzitet Bordo i Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu. Stručni nadzor obavlja dr Lenka Bulatović iz JU Muzeji i galerije Podgorica.

“Vezačka pećina predstavlja potkapinu, maksimalne širine 35 m, dužine 40 m i visine 7.5 m. Tokom prethodne dvije kampanje postavljene su dvije sonde u predmetnoj pećini. Ovogodišnja istraživanja se nastavljaju u sondi 2 (formiranoj u kampanji iz 2016. godine) i sondi 3. Sonda 2 je proširena (ranije dimenzije su iznosile 4 x 3 m) i njene dimenzije iznose 5 x 4 m. U ovoj sondi istraživanja su nastavljena na dubini od 1.80 m i sonda je iskopana do nivoa od 4 m sa otkrivenim kulturnim slojevima iz srednjeg vijeka, rimskog doba i bronzanog doba, a nadamo se potvrdi sloja iz neolita. Sonda 3, dimenzija 2 x 3 m, iskopana je do nivoa od 2 m sa otkrivenim kulturnim slojevima iz srednjeg vijeka i rimskog perioda. U obje sonde, pokretne nalaze čine keramika i životinjske kosti, dok je u sondi 3 otkrivena koštana ukosnica. Predviđeno je da istraživanja traju do 02. oktobra tekuće godine”, navodi Gazivoda.

Nakon daljih podrobnih naučnih analiza koje će se obaviti na Univerzitetskom koledžu u Londonu, pokretni arheološki nalazi će se preciznije hronološki determinisati.

P.Z.

Komentari: 0

Novi komentar