CP: Krivična prijava protiv Amfilohija Radovića

Crnogorski pokret podnio je krivičnu prijavu protiv mitropolita Amfilohija Radovića zbog sumnje na povredu ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica, iz člana 199 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju s krivičnim djelom izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 KZ CG-
Objavljeno: 25. 09. 2017 - 11:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Risto Ćirov Radović, u monaštvu Amfilohije, svojim izjavama na liturgijama u Crmnici i Cetinjskome manastiru, 17, 19. i 21 septembra, počinio je krivično djelo povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica, iz člana 199 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju s krivičnim djelom izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 KZ CG, jer je povezujući Crnogorce s  primjercima domaćih životinja (volovi) koje su sinonim za  malolumnost i mentalnu zaostalost, namjerno narušio ugled nacionalnog imena Crnogorac, tako da pomen crnogorskoga imena poprima izrugujući oblik, kompromitujući cijelu jednu naciju u zemlji i vani. Istovremeno je Crnogorce katoličke, islamske vjeroispovijesti i ateiste, kao pripadnike crnogorskoga naroda, izložio poruzi i uvredama, zato što kao muslimani i ateisti nijesu kršteni niti miropomazani, odnosno kao katolici i pravoslavci nijesu kršteni i miropomazani u Beogradskoj patrijaršiji", kaže se u saopštenju CP-a.

Svojom izjavom u vezi vraćanja krsta na podgoričkoj Sat kuli, uvrijedio je muslimane i tursku državu, s namjerom da posije śeme razdora između podgoričkih muslimana i pravoslavaca, i tako počinio još jedno krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 KZ CG.

"On to ne čini prvi put, već u kontinuitetu,  protiv građanina Rista Radovića je već jednom pokretan postupak zbog govora mržnje i izazivanja nacionalne netrepjeljivosti, tokom kojeg je, kao mnogo puta do sada,  omalovažavao državu Crnu Goru i njene institucije, pa se to mora imati u vidu prilikom odmjeravanja sankcija, a u skladu sa Krivičnim zakonom Crne Gore, član. 199, član. 370, kao i članovima 42a i 49, koji se odnose na trajanje krivičnog djela i mržnju kao pokretača. Nevješti i neubičajeni pokušaj eparhije SPC u Crnoj  Gori da relativizuje učinjena djela samo dodatno govori u prilog tome da su i sami svjesni očitosti i težine djela zbog kojih je Crnogorski pokret podnio prijavu", zaključuje se u saopštenju.

Komentari: 10

Deki

25. 09. 2017 - 11:22

Ne treba mu nikakva prijava i kazna. Njega je Bog davno kaznio. I njega i sektu koju vodi!
SRBIJANAC

25. 09. 2017 - 11:35

Vo je korisna I plementa zivotinja,CRNOGORCIMA neka je na CAST poredjenje.
beranac

25. 09. 2017 - 12:36

Ako si srbijanac , a čisto sumnjam da si , vaša plemenita životinja je krmača i nju vam jedino ne treba makariti , a sve ostalo može ako vam je bog dao alata.Toliko o poređenju nacije sa životinjama.
mrbeen

25. 09. 2017 - 11:36

E tako se to radi. A ne ko Popovic ...samo prica..prica...
Srbijanac

25. 09. 2017 - 12:25

Jeste, zato se vi u srbiju poistovjecujete sa svinjama?
beranac

26. 09. 2017 - 09:49

Srbija je vaša odrednica i neka je , a svinja vam je simbol prepoznavanja , pa vam je nećemo dirati iz jednostavnog razloga da vam naciju ne remetimo.
Biblija

25. 09. 2017 - 12:42

Zalosno je da jedan mitropolit kune Crnogorce , da ih proklinje.Jos zalosnije je sto umjesto da iz njegovih usta izlazi ljubav on dijeli narod.Neka pogleda Cakavendu i ostale pedofile i osvrne se na njihove bolesne umove.
Zalost

25. 09. 2017 - 12:45

Zalosno je da komentar "Srbijanac " ovako pise vjerovatno zadojen mrznjom Anfilohija prema svemu sto je crnogorsko.To samo ima ovdje i nigdje drugo.Podjite u Ameriku pa pitajte ljude smiju li sto drugo bit sem Amerikaci.
čitalac

25. 09. 2017 - 12:47

Ipak je Amfilohije ogledalo velikog dijela ovog naroda. A mi smo jadan narod kad nam je prvi crkveni velikodostojnik ovakav čovjek. Jadniji i od srba sa onim njihovim Irinejem.
Mišo

25. 09. 2017 - 19:14

Juče sam slučajno "naleteo" na klip pokojnog Mirka Đorđevića, velikog srpskog sociologa religije. Bio sam zaprepašćen kad je saopštio da je aktuelni papa Franja sazvao koncil i zaključio da hrišćanske crkve treba da se modernizuju s obzirom da u 21. veku "niko više ne veruje u dogme da je Isus hodao po vodi, rodio se posle bezgrešnog začeća ili ustao iz groba treći dan posle smrti". Da li neko može da zamisli dr Radovića da prihvati da smo u 21. veku? Ja ne mogu.
Novi komentar