"Dubioza kolektiv" snimila nezavršenu pjesmu Dina Dvornika (VIDEO)

Bosansko-hercegovački sastav Dubioza kolektiv objavili su pjesmu i video spot za numeru “Treba mi zraka” koju su 2003. godine napisali Dino Dvornik i Haris Ćustović.
Objavljeno: 25. 09. 2017 - 12:08 Promjenite veličinu teksta: A A A

Porodica Dina Dvornika dala je saglasnost da momci iz Dubioze pjesmu završe i snime u svom maniru, a objavljena je nedjelju dana nakon devete godišnjice Dinove smrti, navodi se u saopštenju.

- Pjesmu smo producirali zajedno sa Harisom Ćustovićem. Zvuči dosta drugačije od naše produkcije, ali smo opet ostali u nekom Dubioza kolektiv stilu. Upravo to je i bio izazov ove saradnje: da pjesma zadrži svoj duh u kojem je napisana još 2003. godine, a da zvuči kao nešto što bismo napisali danas. Najtužnije je što tematika pesme iz 2003. savršeno korenspondira sa aktuelnim događajima u našoj regiji - kaže Brano Jakubović, klavijaturista Dubioze.

Spot za pjesmu “Treba mi zraka” režirala je splitska rediteljka i fotografkinja Marcella Zanki, a u glavnoj ulozi je zagrebački glumac Damir Klemenčić.

- Dino Dvornik obilježio je moje odrastanje u Splitu, bio je drukčiji, bio je buntovnik. Pokretao je i ohrabrivao ljude svojom muzikom i idejama, a bio je stalno “tu negdje”, jedan od nas. Ovaj neočekivani duet vizualizovala sam u Splitu kao omaž Dinu Dvorniku na indirektan način. U našoj priči pratimo lika “izgubljene generacije” koji još živi s roditeljima, ima problematičnu vezu, ali većinu svog vremena gubi na druženjima i zabavama gdje je gomila sličnih ljudi koji nalaze spas jedan u drugome. Ovo je priča bilo kojeg grada na Balkanu poslije rata, jedino što je čini drukčijom u Splitu je to šta je Split okružen predivnom osunčanom prirodom i bojama, šta čini totalni kontrast na sivu zapravo depresivnu priču - kaže mlada rediteljka.

 

(danas.rs)

 

Komentari: 1

primorac

27. 09. 2017 - 14:30

Dino bi to suptilnije izveo a i toplinu u glasu je imao Dino, ovo je hladno, čak i previše frustirano.
Novi komentar