Ljumović: Prostor za veće razumijevanje zajedničke evropske prošlosti

Obilježavanje Dana evropske baštine u Crnoj Gori počelo su danas međunarodnom konferencijom „Kulturna i prirodna baština – mogućnosti za zaštitu, promociju i valorizaciju“ u Ministarstvu kulture na Cetinju.
Objavljeno: 25. 09. 2017 - 15:39 Promjenite veličinu teksta: A A A
Ljumovic: Prostor za vece razumijevanje zajednicke evropske proslosti

Konferenciju je otvorio ministar kulture Crne Gore, prof. mr Janko Ljumović, koji je govorio značaju približavanja potencijala kulturne baštine široj javnosti, čime se podstiče i promoviše zajedničko kulturne nasljeđe evropskih zemalja.

- Ovaj projekat predstavlja prostor za veće razumijevanje zajedničke evropske prošlosti, uvažavanje tradicionalnih vrijednosti i podsticanje novih inicijativa u edukaciji profesionalaca i animiranju javnosti – dodao je on.

Generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu, mr Aleksandar Dajković istakao je da kultura predstavlja važnu pokretačku snagu u procesu razvoja.

- Prirodna i kulturna baština postaju sve vidljivije u životu zajednice, te mnoga istraživanja pokazuju da očuvanje kulturne baštine poboljšava društvenu, kulturnu, ekološku i ekonomsku održivost – naveo je on.

U radu konferencije učestvovali su relevantni stručnjaci iz ovih oblasti koji su prezentacijama nacionalnih i međunarodnih iskustava skrenuli pažnju na normativne mehanizme zaštite kulturnog pejzaža, promociju i popularizaciju prirodne baštine i valorizaciju kulturne i prirodne baštine kroz UNESCO programe.

2509bastina

Predsjednica Evropske konvencije o predjelu Sanja Mitrović-Lješković, govorila je o primjeni Evropske konvencije o predjelu u Crnoj Gori, istakavši obaveze, ali i prednosti, koje države članice imaju u implementaciji ovog međunarodnog akta. Goran Andlar sa Agronomskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu prezentovao je iskustva Hrvatske u zaštiti, istraživanjima i razvoju koncepta kulturnog pejzaža. Dr Zabina Ladšteter, šefica Austrijskog instituta za arheologiju, osvrnula se na temu Arheologija i turizam, prikazujući studiju slučaja Efesa u Turskoj. Programa UNESCO „Čovjek i biosfera“, njegove prednosti i mogućnosti koje države imaju, predstavio je Marko Vale, projektni menadžer Instituta SITI iz Italije, dok je o implementaciji ovog programa u Crnoj Gori govorila nacionalna koordinatorka, Biljana Kilibarda iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. Iva Žunjić, projektna menadžerka za upis ostrva Lerens na UNESCO Listu svjetske baštine, predstavila je svoja iskustva.

Program Dana evropske baštine nastavlja se tokom narednih dana u vidu organizovanja izložbi, predavanja, radionica, koncerata, pješačkih i informativnih tura, a obuhvatiće i posjete nacionalnim parkovima i kulturnim dobrima.

Kako ističu iz resornog ministarstva, Dani evropske baštine obilježavaju se u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, a bazirani su na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti, što predstavlja zajedničko kulturno nasljeđe evropskih zemalja. Pokrenuta 1985. godine u Francuskoj, manifestacija je organizovana kao zajednička inicijativa Evropske unije i Savjeta Evrope od 1999. godine, a obilježava se u septembru mjesecu.

Komentari: 0

Novi komentar