Nacionalna biblioteka obilježava 110 godina od rođenja Zogovića

Jubilej 110 godina od rođenja književnika Radovana Zogovića biće sjutra obilježen posebnim programom u Svečanoj sali Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ na Cetinju, od 19 sati.
Objavljeno: 25. 09. 2017 - 17:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

O djelu jednog od najznačajnijih crnogorskih pjesnika 20. vijeka, govoriće pisac Miraš Martinović.

Uslijediće prikazivanje dokumentarnog filma o Zogoviću, koji je u okviru serijala „Poetika Montenegrina“ pripremio pisac i TV autor Bogić Rakočević.

Radovan Zogović rođen je 19. avgusta 1907. godine u Mašnici kod Andrijevice. Gimnaziju je pohađao u Beranama, Peći i Tetovu, a filozofiju diplomirao na fakultetu u Skoplju.

Autor je romana „Kožuh s pola rukava“ i niza pjesničkih knjiga među kojima su: „Plameni golubovi“, „Na poprištu“, „Prkosne strofe“, „Artikulisana riječ“, „Žilama za kamen“, „Pejzaži i nešto se dešava“, „Lično sasvim lično“, „Knjažeska kancelarija“.

Komentari: 1

Plavljanin

25. 09. 2017 - 19:30

Tačno je da je Zogović rođen u selu Mašnica,pored Murine.Murina je bila opština,koja je kasnije pripala opštini Plav.Mašnica je udaljena od Plava 10 km,a od Andrijevice16-17 km,te se nemože reći da je blizu Andrijevice,već blizu Plava.Konačno,Plav je znazno veći gradić.
Novi komentar