Simović: Projekti koji spajaju obale i ljude

Prilikom boravka u Bijelom Polju, gdje je održao konferenciju za novinare i prezentovao rezultate tri javna poziva i predstavio još jednog vrijednog poljoprivrednog proizvođača, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, sa saradnicima, obišao je lokacije na kojima se realizuju razvojni projekti od važnosti za stanovnike ovog dijela Crne Gore.
Objavljeno: 25. 09. 2017 - 19:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Opštine Aleksandarm Žurić, tom prilikom postavili su kamen temeljac za izgradnju novog vodovoda Dobrakovo. Potom su posjetili novoizgrađenu područnu školu u toj mjesnoj zajednici. Simović je radnu posjetu Bijelom Polju završio obilaskom radova na izgradnji farme i mljekare u Pavinom Polju.
 
Izgradnjom novog vodovoda pitanje vodosnabdijevanja biće riješeno za oko 350 domaćinstava tri mjesne zajednice - Dobrakovo, Kanje i Metanjac, a ujedno će biti riješeno vodosnabdijevanje graničnog prelaza Dobrakovo.
 
Prva faza predviđa dovođenje vode sa izvorišta Vrelo, preko rijeke Lim, sa teritorije Opštine Sjenica u Srbiji, čija je vrijednost 50.000 eura, a druga odvođenje vode za ova tri sela i granični prijelaz, vrijednosti 120.000 eura. Projekat finansira Opština i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.
 
- Sa posebnom pažnjom obilježavamo početak radova na vodovodu, koji će nadam se biti brzo završen, kazao je Žurić. On je povodom izgradnje novog školskog objekta, vrijednosti radova 150.000 eura, kazao da je riječ o multi
funkcionalnom objektu, dodajući da je Opština Bijeo Polje jedina lokalna samouprava u Crnoj Gori koja je sama finansirala jedan prosvjetni objekat.
 
U novom školskom objektu upisano je ove godine 15 đaka. Istovrmeno, opremljene su i prostorije za potrebe mjesne zajednice i ambulante. U realizaciju ovog projekta uloženo je 195 hiljada eura.
 
Ministar Simović je naglasio zadovoljstvo što je u prilici da danas svi zajedno obilježavaju završetak završetak projekta - nove škole u Dobrakovu i početak radova na izgradnji vodovoda za tri sela.
 
-U jednom danu obilježavamo dva važna projekta. Da li ima išta važnije i potrebnije za jednu sredinu nego obezbijediti uslove za školovanje djece, kojih je ove godine upisano 15, dok će kako je najavljeno u narednoj školskoj godini biti 25 đaka. To je dobra vijest i najava i najbolja potvrda ovog rješenja i odluke SO Bijelo Polje da finansira iz svog budžeta izgradnju škole“, kazao je Simović koji je zbog toga čestitao predsjendiku Opštine i njegovim saradnicima na toj vrijednoj i mudroj odluci.
 
Simović je istakao i da je jednako važno za neki kraj obezbijediti i uredno vodosnabdijevanje, a da u ovom slučaju vodovod ima posebnu simboliku. „Simbolika je u tome što se izvorište Vrelo nalazi na području Sjenice u Srbiji, i što smo u dobroj komunikaciji opštine Bijelo Polje sa tom lokalnom samoupravom dobili sve saglasnosti i uslove i da vodoizvorište bude dostupno za potrebe građana tri mjesne zajednice, odnosno 350 domaćinstava.
 
Prema riječima Simovića, vodovod ima još jednu simboliku, simboliku Manastira Kumanica, koji je doprinio dogovorima i još jednom pokazao da se pod njegovim okriljem ne dijele ljudi, ni po nacionalnoj, ni vjerskoj pripadnosti. „Zato je ovo dobra prilika da kažemo da su ovo vremena ovakvih i sličnih projekata koji ne dijele, nego spajaju različite obale, u ovom slučaju obale Lima, i znače novi kvalitet života na prostoru gdje se realizuju“, kazao je Simović.

On je izrazio odnos poštovanja prema svima koji su učestvovali u stvaranju pretpostavki za realizaciju ovog projekta.

Simović je ocijenio važnim i što će novim vodovodom biti kvalitetno i sigurno riješeno i pitanje vodosnabdijevanja graničnog prelaza Dobrakovo, koji je od ranije značajno infrastrukturno opremljen.

Komentari: 1

Rudi

25. 09. 2017 - 22:32

Lopate na djelu spremaju se izbori.
Novi komentar