Državno priznanje Glasu Amerike povodom 75 godina emitovanja

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović dodijelio je, na predlog Ministarstva vanjskih poslova, Državno priznanje Glasu Amerike povodom 75 godina uspješnog emitovanja programa na našem jeziku.
Objavljeno: 25. 09. 2017 - 20:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

Vujanović je danas u Podgorici priznanje uručio direktorici Glasa Amerike Amandi Benet.

„Sa velikim zadovoljstvom sam Vam uručio Državno priznanje Crne Gore, jer je Glas Amerike jedan od najuglednijih globalnih multimedija čiji informativni program se emituje na radiju, televiziji i internetu i koji, prema procjenama, prati više od 170 miliona ljudi”, rekao je Vujanović Benet.

On je podsjetio da je Glas Amerike počeo sa radom 1. februara 1942. godine, a njegova redakcija na kojem je program emitovan i na našem jeziku osnovana je 1943. godine. 

Danas se, kako je naveo Vujanović, program emituje na više od 40 jezika.

“U Crnoj Gori i na prostorima bivše Jugoslavije, Glas Amerike pamtimo kao inspiraciju i podršku antifašističkom pokretu u borbi protiv nacizma i fašističke okupacije”, rekao je Vujanović.

Kako je kazao, u tom pokretu prvi opštenarodni ustanak organizovan je u Crnoj Gori 13. jula 1941. godine. 

“Odatle se proširio i na prostor bivše Jugoslavije i postao važan dio globalnog antifašizma. O tom antifašističkom pokretu Glas Amerike je detaljno izvješatavao podržavajući pobjedu nad fašizmom”, naveo je Vujanović.

Glas Amerike pamti se, prema njegovim riječima, i iz vremena Hladnog rata kada je, zahvaljujući njegovom emitovanju, javnost dobijala najšire informacije.

“Danas je Glas Amerike globalno vrijedan medij zahvaljujući kome dobijamo informacije iz Crne Gore, regiona, međunarodne zajednice sa prostora Sjedinjenih Američkih Država o kulturi, demokratiji i vrijednostima tih prostora”, ocijenio je Vujanović.

Kako je rekao, sa posebnim zadovoljstvom Državno priznanje uručuje Benet, dobitnici Pulicerove i niza drugih nagrada, jednoj od najuglednijih novinara istraživača i globalno poznatom promotoru najvećih vrijednosti medija i uzvišenih ciljeva za koje se mediji bore. 

“Iskazujem posebno zadovoljstvo da je ona povodom uručenja ovog Državnog priznanja gost Crne Gore”, naveo je Vujanović.

Komentari: 0

Novi komentar